SAHİH-İ MÜSLİM

CENNET - CEHENNEM

 

6- CENNETİN ÇARŞISI VE ORADA NAİL OLACAKLARI BAZI NİMETLER VE GÜZELLİKLER HAKKINDA

 

7075-1311- Bize Ebu Osman Said b. Abdulcebbar el-Basrı tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabit el-Bünani’DEN tahdis etti, o Enes b. Malik’DEN rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz cennette bir çarşı vardır. Her cuma oraya gelirler. Kuzey rüzgan eserek yüzlerine ve elbiselerine değer, böylelikle güzellikleri cemalleri artar. Ailelerinin yanına da güzellikleri ve cemalleri artmış olarak geri dönerler. Aileleri (eşleri) onlara: Allah'a yemin olsun bizden (yanımızdan ayrıldıktan sonra) güzelliğiniz ve cemaliniz arttı derler. Onlar da: Allah'a yemin olsun siz de öyle. Bizden (sizden ayrıldıktan) sonra sizin de güzelliğiniz ve cemaliniz arttı derler. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Şüphesiz cennette bir çarşı vardır. .. "

 

Burada çarşıdan kasıt, onların insanların dünyada çarşı pazarda toplandıkları gibi toplanacakları bir toplantı yeridir ..

 

"Her hafta oraya gelirler" ifadesi de bir haftalık süre kadar demektir.

 

Yoksa orada gerçek manada hafta yoktur. Çünkü güneş, gece ve gündüz olmayacaktır.

 

Suuk: çarşı pazar müzekker ve müennes olarak kullanılır. Müennes kullanımı daha fasihtir.

 

Kuzey rüzgarı terkibindeki "şemal: kuzey" şin ve mim harfleri fethalı ve hemzesizdir. Rivayet bu şekilde gelmiştir. Kitabil Ayn sahibi ise bu kelime şemal ve mim harfi sakin ve hemzeli olarak şemel ile ayrıca mimden önce hemze ile şe'mele diye de söylenir. Mim harfi fethalı elifsiz "şemel" diye söylendiği gibi şin fethalı mim ötreli "şemlil" diye de söylenir. Bu da kıblenin karşı tarafından esen rüzgara denilir. Kadı Iyaz dedi ki: Cennetteki rüzgarın özel olarak kuzeyden esmesinin sebebi ise araplara göre bu rüzgarın yağmur getiren rüzgar olmasından dolayıdır. Şam cihetinden eserdi. Bu rüzgar ile yağmur bulutları gelir. Onlar da Şam'dan gelen bulutlardan yağmur ümit ederler. Hadis-i şerifte de bu rüzgara "elmusire" adı da verilmiştir ki harekete getiren, hareketlendirici anlamındadır. Çünkü onların yüzlerine cennet zemininden misk ve daha başka nimetleri harekete geçirip üzerlerine saçar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

7- CENNETE ONDÖRDÜNDEKİ AY SURETİNDE GİRECEK OLAN İLK ZÜMRE İLE ONLARIN NİTELİKLERİ VE ZEVCELERİ HAKKINDA BİR BAB