SAHİH-İ MÜSLİM

KIYAMET, CENNET, CEHENNEM

 

17- HİÇ KİMSENİN KENDİ AMELİ İLE CENNETE ASLA GİREMEYECEĞİ, ANCAK YÜCE ALLAH'IN RAHMETİ İLE GİREBİLECEĞİ BABI

 

7042-71/1- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Leys, Bukeyr'den tahdis etti, o Busr b. Said'den, o Ebu Hureyre'den, o Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Sizden hiçbirinizi kendi ameli asla kurtaramaz." Bir adam: Seni de mi ey Allah'ın Rasulü dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın beni kendinden bir rahmet ile kaplaması hali müstesna beni dahi. Ama doğruyu yapmaya çalışın" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7043- .. ./2- Bunu bana Yunus b. Abdula'la es-Sadafi de tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb haber verdi, bana Amr b. el-Haris, Bukeyr b. el-Eşec'den bu isnad ile haber verdi ancak o: "Ondan bir rahmet ve bir lütuf ile" dedi ve "ama doğruyu yapmaya çalışın" ibaresini zikretmedi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7044,. 72/3- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Hammad -yani b.

Zeyd- Eyyub'dan tahdis etti, o Muhammed'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Amelinin kendisini cennete sokacağı hiçbir kimse yoktur" buyurdu. Bunun üzerine: Seni de mi ey Allah'ın Rasulü! diye soruldu. O: "Rabbimin beni bir rahmet ile bürümesi dışında beni dahi" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7045-73/4- Bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti... Ebu Hureyre dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ':4ranızda amelinin kendisini kurtaracağı bir kimse yoktur" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü! Seni de mi dediler. O: ':4llah'ın beni kendinden bir mağfiret ve bir rahmete bürümesi hali dışında beni de" buyurdu.

İbn Avn da eli ile böyle yaptı ve başına işaret ederek: ':4llah'ın kendinden bir rahmet ve bir mağfiret ile beni bürümesi hali dışında beni de" dedi,

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7046-74/5- Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti... Ebu Hureyre dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ':4melinin kendisini kurtaracağı hiçkimse yoktur" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü! Seni de mi diye sordular. O: ':4llah'ın kendinden bir rahmet ile bana yetişmesi dışında beni de" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7047-75/6- Bana Muhammed b. Hatim tahdis etti ... Ebu Hureyre dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden hiçbirinizi kendi ameli cennete sokamaz" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü! Seni de mi dediler. O: "Allah'ın kendinden bir lütuf ve bir rahmet ile beni bürümesi hali dışında beni de" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 5673

 

 

 

7048-7617- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti ... Ebu Hureyre dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Doğruya yaklaşın, doğruyu yapmaya çalışın. Şunu da bilin ki sizden hiçbir kimse asla kendi ameli ile kurtulamaz" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü! Sen de mi dediler. O: "Allah'ın beni kendinden bir rahmet ve bir lütuf ile kaplaması hali dışında beni de" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7049- .. ./8- Bize İbn Numeyr de tahdis etti ... Cabir, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7050- .. ./9- Bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Cerir, A'meş'den her iki isnad ile birlikte İbn Numeyr'in rivayeti gibi rivayet etti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7051- .. ./10- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve Ebu Kureyb tahdis edip dedi ki: Bize Ebu Muaviye ,6;meş'den tahdis etti, o Ebu Salih'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etti ve: "Ve size müjde olsun" ibaresini ekledi. 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7052-77/11- Bana Seleme b. Şebib tahdis etti ... Cabir dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Sizden hiçbirinizi kendi ameli ne cennete sokar ne de onu cehennemden korur. Beni dahi. Allah'tan bir rahmet ile olması hali müstesnadır. "

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

7053-78/12- Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize Abdulaziz b. Muhammed haber verdi, bize Musa b. Ukbe haber verdi. (H.) Bana Muhammed b. Hatim de -lafız ona ait olmak üzere- tahdis etti, bize Behz tahdis etti, bize Vuheyb tahdis etti, bize Musa b. Ukbe tahdis edip dedi ki: Ebu Seleme b. Abdurrahman b. Avf'ı, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Aişe'den tahdis ederken dinledim. O şöyle derdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Doğruya yaklaşın, doğruyu yapmaya çalışın ve size müjde olsun. Gerçek şu ki hiçbirinizi kendi ameli cennete sokamaz. " Ashab: Seni de mi ey Allah'ın Rasulü! dediler. O: ''Allah'ın beni kendinden bir rahmet ile kaplaması hali dışında beni de. Şunu da bilin ki Allah'ın en sevdiği am el az dahi olsa devamlı olanıdır" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 6464, 6467

 

 

 

7054- .. ./13- Bunu bize Hasan' el-Hulvani de tahdis etti, bize Yakub b.

İbrahim b. Sa'd tahdis etti, bize Abdulaziz b. el-Muttalib, Musa b. Ukbe'den bu isnad ile tahdis etti ve "size müjde olsun" ibaresini zikretmedi.

 

 

AÇIKLAMA:          (7042) "Sizden hiçbirinizi kendi ameli kurtaramaz ... ama doğruyu yapmaya çalışın." Bir rivayette (7043) "Ondan bir rahmet ve lütuf ile" bir diğer rivayette (7045) "bir mağfiret ve bir rahmet ile" bir rivayette (7046) "Allah'ın kendinden bir rahmet ile bana yetişmesi müstesna" buyurulmaktadır.

 

Şunu bilelim ki ehl-i sünnetin mezhebine göre akıl yoluyla ne sevap ne ikab ne vacip ne haram ne de bunların dışında herhangi bir mükellefiyet türleri Sabit olur. Bunların hepsi de daha başkaları da ancak şeriat ile Sabit olur. Yine ehl-i sünnet mezhebine göre Şanı Yüce Allah'a herhangi bir yükümlülük vacip değildir. Aksine alemin tamamı O'nun mülküdür. Dünya da ahirette O'nun egemenliği altındadır. Bunlarda dilediğini yapar. Bütün itaatkarları ve salih kimseleri azaplandırsa onları ateşe koysa bu O'nun adaleti ile olur. Onlara ikramda bulunup nimetler ihsan edip cennete koysa da bu da O'nun bir lütfudur. Kafirlere nimet ihsan edip onları cennete koymak istese bunu da yapabilir. Ama O'nun haber verdiğine göre -ki O'nun haberi doğrudurbunu yapmayacaktır. Aksine müminlere mağfiret buyurup rahmeti ile onları cennete koyacak. Münafıkları azablandırıp O'nun adaleti gereği de onları cehennemde ebediyyen bırakacaktır.

 

Mutezile ise şer'i hükümlerin akıl ile sabit olduğunu, amellerin sevabının verilmesinin de vacip vacip olduğunu, (kul için) daha uygun olam yaratmanın da vacip kabul ederlerken bunun aksini ise kabul etmezler. Bu hususları onlar uçsuz bucaksız yanlış bir takım açıklamalarla savunmaya kalkışmışlardır. Şanı Yüce Allah şeriatın naslanm bir kenara iten babl uydurmalarından yüce ve münezzehtir.

 

Bu hadislerin zahirleri ise hak ehlinin lehine delalet ihtiva etmektedir.

Buna göre hiçkimse kendi itaati ile sevap ve cenneti hak etmez.

 

Yüce Allah'ın: "Amel edegeldikleriniz karşılığında cennete girin" (Nahı, 32); "İşte amel edegeldikleriniz karşılığında size miras olarak verilen cennet" (Zuhruf, 72) buyrukları ile bUDa benzer ameller ile cennete girileceğine delalet eden diğer ayet-i kerimelerlebu hadislerarasında bir tearuz (çelişki) yoktur. Aksine ayetlerin anlamı şudur: Cennete girmek ameller sebebi ile diğer taraftan o amellere muvaffak kılınmak, o amellerde İhlas sahibi olma hidayetini bulmak, yüce Allah'ın rahmet ve lütfu ile onların kabul edilmesi ile mümkündür. Böylelikle yalnızca amel ile cennete girilmediği anlamı sahih olarak ortaya çıkar. Hadislerin maksadı da budur. Aynı zamanda ameller ile cennete girmek yani onlar sebebi ile cennete girmek de sahih bir mana olur ve bu da yüce Allah'ın rahmetindendir.

 

"Rahmeti ile beni bürümesi, beni kaplaması"nın anlamı ise onu bana giydirmesi, rahmeti ile beni kaplaması demektir. Nitekim kılıcını kınına sokmayı anlatmak ve kılıcını kını içerisinde gizlemeyi ifade etmek için de aynı fiil kullanılır.

 

"Doğruyu yapmaya çalışın, doğruya yaklaşın" da doğru yapmayı isteyin, onun gereğince amel edin. Onu yapamayacak olursanız ona yaklaşmaya çalışın demektir. Sedat: Doğruolan demektir. İfrat ile tefrİt arasıdır. O halde aşırıya da gitmeyin, kusurlu da kalmayın.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

18- AMELLERİ ÇOĞALTMAK VE İBADETTE GAYRETLİ OLMAK BABI