SAHİH-İ MÜSLİM

KIYAMET, CENNET, CEHENNEM

 

1- YARATMAYA BAŞLAMAK VE ADEM ALEYHİSSELAM'IN YARATILMASI BABI

 

6985-27/1- Bana Sureye b. Yunus ve Harun b. Abdullah tahdis edip dedi ki: Bize Haccac b. Muhammed tahdis edip dedi ki: İbn Cureyc dedi ki: Bana İsmail b. Umeyye, Eyyub b. Halid'den haber verdi, o Um Seleme'nin azadlısı Abdullah b. Rafi"den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimden tutup şöyle buyurdu: ''Aziz ve Celil Allah toprağı cumartesi günü yarattı. Orada dağlan pazar günü yarattı. Ağaçlan pazartesi günü yarattı. Hoş olmayan şeyi salı günü yarattı. Nuru çarşamba günü yarattı. Orada canlılan perşembe günü yaydı. Adem (aleyhisselam}'ı cuma gününde ikindiden sonra mahlukatın sonunda cuma saatlerinden son saat içerisinde ikindi ile gece arasındaki vakitte yarattı. "

 

İbrahim dedi ki: Bize el-Bistani -ki o Hüseyn b. İsa'dır- Sehl b. Ammar ve Hafs'ın kızı İbrahim ile başkaları Haccac'dan bu hadisi tahdis etti.

 

 

AÇIKLAMA:          "Hoş olmayan şeyi salı günü yarattı." [Müslim'de bu şekildedir. Başkasında ise: "Tukan"ı da salı günü yarattı şeklindedir]. Bunu Sabit b. Kasım bu şekilde rivayet etmiş ve: Bu da "tukan" maieetin kendisi ile ayakta durduğu ve işlerin kendisi ile düzene konulabildiği şeylerdir. Demir ve bunun dışında yeryüzündeki cevherler {madenler} ile herhangi bir şeyin salahı kendisi ile mümkün olan her bir şeye "tukna" denilir. Bir şeyin itkan edilmesi de buradan gelmektedir ki sapasağlam yapılması anlamındadır.

 

Derim ki her iki rivayet arasında bir aykınlık yoktur. Çünkü her ikisi de salı günü yaratılmış olmaktadır.

 

"Nuru da çarşamba günü yarattı." Müslim'in Sahihi'nde bu şekilde "nur" kelimesi re harfi iledir. Sabit b. Kasım'ın rivayetinde ise sonu nun ile "ennun" şeklindedir. Kadı Iyaz dedi ki: Müslim'in Sahihi'nin kimi ravisi de bunu böylece rivayet etmiştir. Bu da balık demektir. Yine de bununla da bir aykırılık yoktur. Çünkü her ikisi de çarşamba günü yaratılmıştır. Arbia (çarşamba) hemze fethalı, be harfi kesrelidir. Aynı zamanda be harfi fethalı (arbaa) ve ötreli (erbua) diye de söylenir. Bunlar üç ayrı söyleyiş olup el-Muhkem sahibi bunları nakletmiş bulunmaktadır. Çoğulu ise erbavaat diye gelir. "erabi" diye de nakledilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2- ÖLÜMDEN SONRA DİRİLİŞ, NÜŞUR VE KIYAMET GÜNÜNDE YERYÜZÜNÜN NİTELİĞİ HAKKINDA