SAHİH-İ MÜSLİM

TEVBE

 

6- YÜCE ALLAH'IN ĞAYRETİ VE HAYASIZLIKLARIN HARAM KILINDIĞI BABI

 

6923-32/1- Bize Osman-b. Ebu Şeybe ve İshak b. İbrahim tahdis etti. İshak bize Cerir A'meş'den haber verdi derken Osman tahdis etti dedi. O Ebu Vail'den, o Abdullah'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Övülmeyi Allah'tan daha çok seven hiçkimse yoktur. Bundan dolayı kendi zatını övmüştür. Allah'tan daha çok da gayret sahibi (kıskanç) kimse yoktur. Bundan dolayı fuhşiyatı (hayasızlıklan) haram kılmıştır. "

 

Diğer tahric: Buhari, 5220, 7403;

 

 

 

6924-3312- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr ve Ebu Kureyb tahdis edip dedi ki: Bize Ebu Muaviye tahdis etti. (H.) Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de -lafız kendisine ait olmak üzere- tahdis etti, bize Abdullah b. Numeyr ve Ebu Muaviye, A'meş’DEN tahdis etti, o Şakik'den, o Abdullah'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

 

"Allah'tan daha gayret sahibi (kıskanç) kimse yoktur. Bundan dolayı gizli olanı ile açık olanı ile hayasızlıklan haram etti. Allah'tan daha çok da övülmeyi seven kimse yoktur. "

 

 

 

6925-34/3- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşartahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be, Amr b. Murre'den şöyle dediğini tahdis etti: Ebu VaH'i şöyle derken dinledim: Abdullah b. Mesud'u şöyle derken dinledim: Ben (Amr b. Murre) ona: Bunu Abdullah'dan sen mi dinledin dedim. O evet hem de onu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ref edip isnad ederek şöyle buyurdu dedi: ''Allah'tan daha gayret sahibi (kıskanç) kimse yoktur. Bundan dolayı gizlisi ile açığı ile fuhşiyatı haram kılmıştır. Yüce Allah'tan daha çok da methedilmeyi seven kimse yoktur. Bundan dolayı kendi zatını meth etmiştir. "

 

Diğer tahric: Buhari, 4634, 4637; Tirmizi, 3530

 

 

 

6926-35/4- Bize Osman b. Ebu Şeybe, Zuheyr b. Harb ve İshak b. İbrahim tahdis etti. İshak bize Cerir, A'meş'den haber verdi dedi. Diğer ikisi tahdis etti dedi. O Malik b. el-Haris'den, o Abdurrahman b. Yezid'den, o Abdullah b. Mesud'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: 'kiz ve celil Allah'tan daha çok methedilmeyi seven hiç kimse yoktur. Bundan dolayı kendi zatını methetmiştir. Allah'tan da daha gayretli (kıskanç) kimse yoktur. Bundan dolayı hayasızlıkları haram kılmıştır. Allah'tan daha çok (ileri sürülebilecek bir mazeret) bırakmamayı seven kimse yoktur. Bundan dolayı kitabı indirdi, rasulleri gönderdi. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Şanı yüce Allah'ın gayreti (kıskanması)nın açıklaması daha önce Sa'd b. Ubade'nin hadisinde (3743) ve başkasında geçmiş bulunmaktadır. Yine ''Allah'tan daha gayretli hiçbir şey yoktur" buyruğunun da açıklaması geçmişti. Gayn harfi fethalı olarak "gayret" bizim hakkımızda kendisine bir şeyi yedirememesi demektir. Aziz ve Celil Allah hakkında ise burada (bu babta) Amr en-Nakid'in (6926) rivayet ettiği hadiste ''Allah'ın gayreti ise müminin Allah'ın kendisine haram kıldığı şeyleri yapmasıdır" diye açıklamıştır. Yani O'nun gayreti, men etmesi ve haram kılmış olmasıdır.

 

(6924) "Yüce Allah'tan daha çok methedilmeyi seven hiç kimse yoktur."

Bunun gerçek mahiyeti kullar için bir maslahat olmasından ibarettir. Çünkü onlar şanı yüce Allah'ı överler, O'da kendilerine sevap verir böylelikle bundan fayda görürler. Şanı yüce Allah'ın ise alemlere ihtiyacı yoktur. Onların kendisini övmesinin O'na bir faydası olmadığı gibi bunu terk etmeleri halinde de O'na bir zararı olmaz.

 

Hadiste şanı yüce Allah'ı övmenin, O'nu tesbih etmenin, tehlilin, tahmidin, tekbirin ve sair zikirlerin faziletine dikkat çekilmektedir.

 

(6926) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "(İleri sürülebilecek) bir mazeret bırakmamayı aziz ve celil Allah'tan daha çok kimse sevmez. Bunun için ... " Kadı lyaz dedi ki: Burada i'tizar (özür dilemek, mazeret Beyan etmek) ile kulların kusurlarından O'na mazeretlerini Beyan edip özür dilemeleri ve masiyetlerinden O' na tevbe edip kendilerine günahlarını bağışlaması olma ihtimali vardır. Nitekim yüce Allah: "Kullarının tevbesini kabul eden O' dur" (Şura, 25) buyurmaktadır.

 

 

 

 

6927 -36/5- Bize Amr en-Nakid tahdis etti, bize İsmail b. İbrahim b. Uleyye, Haccac b. Ebu Osman'dan tahdis edip dedi ki: Yahya dedi ki: Bana Ebu Seleme de Ebu Hureyre’DEN şöyle dediğini tahdis etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah da gayret eder, mümin de gayret eder (kıskanır). Allah'ın gayreti ise müminin Allah'ın kendisine haram kıldıklarını yapmasıdır. "

 

Yahya dedi ki: Bana Ebu Seleme'nin de tahdis ettiğine göre Urve b. ezZubeyr'in kendisine tahdis ettiğine göre Ebu Bekir kızı Esma da kendisine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinlediğini tahdis etti: ''Aziz ve Celil Allah'tan daha çok gayret eden bir şey yoktur. "

 

Diğer tahric: Buhari, 5222, 5223; Tırmizi, 1168

 

 

 

6928- .. ./6- Bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize Ebu Davud tahdis etti, bize Eban b. Yezid ve Harb b. Şeddad, Yahya b. Ebu Kesir’DEN tahdis etti, o Ebu Seleme'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Haccac'ın rivayetinin aynısını özel olarak Ebu Hureyre'nin hadisi diye rivayet etti ve Esma'nın hadisini (tahdis ettiğini) zikretmedi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6929-3717- Bize Muhammed b. Ebu Bekir el-Mukaddemi de tahdis etti, bize Bişr b. el-Mufaddal, Hişam'dan tahdis etti, o Yahya b. Ebu Kesir'den, o Ebu Seleme'den, o Urve'den, o Esma'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: ''Aziz ve Celil Allah'tan daha gayretli (kıskanç) bir şey yoktur" buyurduğunu rivayet etti.

 

 

 

6930-38/8- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Abdulaziz -yani b. Muhammed- Ala'dan tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin gayret eder (kıskançlık yapar). Allah'ın gayreti ise daha şiddetlidir" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6931- .. ./9- Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be tahdis edip dedi ki: el-Ala' bu isnad ile (rivayeti naklederken) dinledim.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6930) ''Allah'ın gayreti ise daha şiddetlidir" ibaresi nüshalarda bu şekilde gayn harfi fethalı, ye harfi sakin ve elif ile mansup (gayran) şeklindedir. Bu da gayret demektir. Dil bilginlerinin dediklerine göre gayret, gayr ve gaar aynı anlamdadır. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

7- "MUHAKKAK İYiLİKLER KÖTÜLÜKLERİ GİDERİR" (HUD, 114) BUYRUĞU BABI