SAHİH-İ MÜSLİM

ZİKİR DUA TEVBE İSTİĞFAR

 

25- DUA EDEN BİR KİMSE ACELE EDEREK: "DUA ETTİM DE DUAM KABUL OLUNMADI" DEMEDİĞİ SÜRECE DUASININ KABUL OLUNACAĞINI BEYAN BABI

 

6869-90/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e İbn Şihab'dan rivayetini okudum, o İbn'Ezher'in azadlısı Ebu Ubeyd'den, o Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiğine göre RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden birinizin duası, acele edip de ben dua ettim ama duam kabul olunmuyor, yahut kabul olunmadı demedikçe duası kabul olunur" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 6340; Ebu Davud, 1484; TIrmizi, 3387; İbn Mace, 3387

 

 

 

6870-91/2- Bana Abdulmelik b. Şuayb b. Leys tahdis etti, bana babam dedemden tahdis etti, bana Ukeyl b. Halid, İbn Şihab'dan şöyle dediğini tahdis etti: Bana Abdurrahman b. Avf'ın azadlısı Ebu Ubeyd -ki o hem Kur'an okuyan kurradan hem fıkıh ehlindendi- tahdis edip dedi ki: Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden biriniz acele edip de ben Rabbime dua ettim ama duamı kabul etmedi demediği sürece duası kabul olunur. "

 

 

 

6871-92/3- Bana Ebu't-Tahir tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bana Muaviye -ki o b. Salih'dir- Rabia b. Yezid'den haber verdi, o Ebu İdris el-Havlani'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Kul bir günah yahut akrabalık bağını kopartmaya matuf bir duada bulunmadıkça acele de etmedikçe duası hep kabul olunur. " Ey Allah'ın Rasulü! Acele etmek ne demek diye soruldu. Şöyle buyurdu:

"Dua ettim dua ettim. Duamın kabul olunduğunu görmedim deyip işte o vakit duayı terk etmesidir. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) 'in (6869) "acele edip de ... duası kabul olunur." Bir rivayette ise: (6871) "Kul günah ya da akrabalık bağını koparmayı gerektiren ... ey Allah'ın RasUlü acele etmek ne demektir denildi. O: Ve dua etmeyi bırakmasıdır buyurdu." Dil bilginleri der ki: "hasera ve istehsera" bitkin düşüp bir şeyi kesmek, ona son vermek demektir. Burada ise duayı bırakması, terk etmesi kastedilmiştir. Yüce Allah'ın: "Ona ibadete karşı büyüklenmezler ve usanmazlar" (Enbiya, 19) buyruğunda da bu anlamdadır. Yani O'na ibadeti sonlandırmazlar, kesmezler.

 

Hadiste, duayı devam ettirmenin ve duanın kabul edilmesinin geciktiğini düşünmemenin gerektiği anlaşılmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

26- CENNETLİKLERİN ÇOĞUNLUĞUNUN FAKİRLER, CEHENNEM'İN ÇOĞUNLUĞUNUN KADINLAR OLDUĞU VE KADINLARLA FİTNEYE DÜŞMENİN BEYANI BABI