SAHİH-İ MÜSLİM

ZİKİR DUA TEVBE İSTİĞFAR

 

22 - باب فضل سبحان الله وبحمده

22- "ALLAH'I HAMD İLE HER TÜRLÜ EKSİKLİKTEN TENZİH EDERİM" DEMENİN FAZİLETİ BABI

 

84 - (2731) حدثنا زهير بن حرب. حدثنا حبان بن هلال. حدثنا وهيب. حدثنا سعيد الجريري عن أبي عبدالله الجسري، عن ابن الصامت، عن أبي ذر؛

 أن رسول الله صلى الله عليه وسلم سئل: أي الكلام أفضل؟ قال "ما اصطفى الله لملائكته أو لعباده: سبحان الله وبحمده".

 

6862-84-1- Bize Zuheyr b. Harb tahdis etti ... Ebu Zer’DEN rivayete göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Hangi söz daha faziletlidir diye soruldu. O: ''Allah'ın melekleri -yahut kulları- için seçtiği Allah'ı hamd ile her türlü eksiklikten tenzih ederim -Sübhanallah ve bi hamdihi- (sözü)'dür" buyurdu.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 3593-;

 

 

85 - (2731) حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة. حدثنا يحيى بن أبي بكير عن شعبة، عن الجريري، عن أبي عبدالله الجسري، من عنزة، عن عبدالله بن الصامت، عن أبي ذر، قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم "ألا أخبرك بأحب الكلام إلى الله؟" قلت: يا رسول الله! أخبرني بأحب الكلام إلى الله. فقال "إن أحب الكلام إلى الله، سبحان الله وبحمده".

 

6863-85/2- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti ... Ebu Zer dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sana Allah'ın en sevdiği sözü haber vereyim mi" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasınü! Allah'ın en sevdiği sözü bana haber ver dedim. o: "Şüphesiz Allah'ın en sevdiği söz Allah'ı hamd ile her türlü eksiklikten tenzih ederim (sözü)dür" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          {6862} "Ebu Abdullah el-Cesri" cim harfi fethalı ve kesreli (el-Cisri) diye söylenir. Adı Himyer' dir. Daha sahih ve meşhur olan da budur. Humeyd b. Beşir olduğu da söylenmiştir. el-Anezi el-Cesri de denilir. Cesroğullarına mensuptur. Cesroğulları ise Anezeoğullarının bir koludur. Cesr'in nesebi ile adı şöyledir: Cesr b. Teym b. el-Kadem b. Aneze b. Esed b. Rabia b. Dirar b. Maad b. Adnan' dır. Semani ve başkaları bunu böylece zikretmişlerdir.

 

{6863} ''Allah'ın en sevdiği söz Allah'ı hamd ile her türlü eksiklikten tenzih ederim (sözü)dür." Bir (önceki) rivayette ise "en faziletli" şeklindedir. Bu, insanın sözleri için yorumlanır. Yoksa Kur'an daha faziletlidir. Aynı şekilde Kur'an okumak da mutlak olarak tesbih getirmek ve tehlil getirmekten faziletlidir. Belli bir vakit ya da bir durum ve buna benzer husus hakkında nakledilmiş olan tesbih ve tehlil ile uğraşmak ise daha faziletlidir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

23- MÜSLÜMANLARA GİYABLARINDA DUA ETMENİN FAZİLETİ BABI