SAHİH-İ MÜSLİM

ZİKİR DUA TEVBE İSTİĞFAR

 

16- KÖTÜ KAZADAN / HÜKÜMDEN, BEDBAHTLIĞIN ERİŞMESİNDEN VE BAŞKA HUSUSLARDAN ALLAH'A SIĞINMA HAKKINDA BİR BAB

 

6816-53/1- Bana Amr en-Nakid veZuheyr b. Harb tahdis edip dedi ki: Bize Süfyan b. Uyeyne tahdis etti, bana Sumey, Ebu Salih'den tahdis etti, o Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü hükümden, bedbahtlığın yetişmesinden, başına gelene düşmanların sevinmesinden ve meşakkatli halden (Allah'a) sığınırdı.

Amr hadisiride dedi ki: Süfyan: Ben bunlardan birisini ziyade etmiş olmamdan şüphe ediyorum dedi.

 

 

 

6817-54/2- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Leys tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. Rumh da -lafız ona ait olmak üzere- tahdis etti, bize Leys, Yezid b. Ebu Habib'den haber verdi. O Hfuis b. Yakub'dan rivayet ettiğine göre Yakub b. Abdullah da kendisine Busr b. Said'i şöyle derken dinlediğini tahdis etmiştir: Sa'd b.'Ebu Vakkas'ı şöyle derken dinledim: Hakim kızı Havle es-Sülemiye'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Kim bir yerde inip konaklar, sonra da: Allah'ın eksiksiz kelimeleri ile yarattıklarının şerrinden sığınırım derse, konakladığı o yerden ayrılıp gidinceye kadar hiçbir şeyona zarar vermez. "

 

Diğer tahric: Tirmizi, 3437rİb1'l"'Mace, 3447

 

 

 

6818-55/3- Bize Harun b. Maruf ve Ebu't-Tahir ikisi İbn Vehb'den -lafız Harun'a ait olmak üzere- de- tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis edip dedi ki: Bize Amr -ki o b. el-Haris'dir- de haber verdiğine göre Yezid b. Ebu Habib ve el-Haris b. Yakub kendisine Yakub b. Abdullah b. el-Eşec'den tahdis ettiler. O Busr b. Said'den, o Sa'd b. Ebu Vakkas'dan, o Hakim kızı Havle el-Sülemıye’DEN rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinlemiştir: "Sizden biriniz bir yere inip konaklayacak olursa:

Allah'ın eksiksiz kelimeleri ile yarattıklarının şerrinden sığınırım desin. Oradan ayrılıp gidinceye kadar hiç bir şeyona zarar vermez. "

 

Yakub dedi ki: el-Ka' ka' b. Hakim de Zekvan b. Ebu Salih'den rivayetle dedi ki: O Ebu Hureyre’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Bir adam, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Rasulü! Dün beni sokan bir akrepten neler çektim dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer akşamı ettiğin zaman: Allah'ın eksiksiz kelimeleri ile yarattıklarından şerrinden sığınınm demiş olsaydın sana zarar vermezdi" buyurdu.

 

 

 

6819- .. ./4- Bana İsa b. Hammad el-Mısrl de tahdis etti, bana Leys, Yezid b. Ebu Habib’DEN haber verdi, o Cafer'den, o Yakub’DAN rivayet ettiğine göre kendisine Gatafanlıların azadlısı Ebu Salih'in şunu haber verdiğini zİkretti: O Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Bir adam: Ey Allah'ın Rasulü! Beni bir akrep soktu deyip İbn Vehb'in hadisinin aynısını rivayet etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6816) "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü hükümden, bedbahtlığın yetişmesinden, başına gelenlere düşmanlarının sevinmesinden ve meşakkatli halden Allah'a sığınırdı." Burada "kötü halin yetişmesi" anlamındaki "derekuşşeka" anlamındaki ibarenin söylenişinde meşhur olan re harfinin fethalı telaffuzudur. Kadı Iyaz ve başkalarının naklettiklerine göre bazı Müslim ravileri bunu "derk" diye sakin olarak rivayet etmişlerdir. Bu da bir söyleyiştir.

 

"Meşakkatli hal" anlamındaki "cehdül bela" de cim harfi fethalı ve ötreli "cuhd" olarak zaptedilmiştir. Fethalı daha meşhur ve daha fasihtir.

 

"Kötü hüküm" den sığınmaya gelince, bunun kapsamına dinde, dünyada, bedende, malda ve ehil hakkında kötü hüküm (kaza) girer. Bazen bu kaza (hüküm) son nefes ile dünyadan ayrılış hakkında da sözkonusu olabilir.

 

"Bedbahtlığın yetişmesi (derekkuşeka) aynı şekilde ahirete ve dünya işleri hakkında da sözkonusu olabilir. Hadisin anlamı da şu olur: Bir bedbahtlığın düşmanlarımın başıma gelene sevinmelerinden Allah'a sığınırım. Buradaki şematetul egda: düşmanların sevinmesi bir düşmanın düşmanı olan bir diğerinin başına gelen belaya sevinmesi demektir. Bu anlamda olmak üzere mim harfi kesreli şemite ve şemete şeklinde kullanılır. Düşmanın başına gelene sevinene de "şamit" denilir.

 

"Cehdül bela"a gelince, İbn Ömer’DEN rivayete göre o bunu mal azlığı ile birlikte bakımı gereken çoluk çocuk ve aile fertlerinin çokluğu diye açıklamışlır. Başkası ise bu meşakkatli hal ve durum demektir demiştir.

 

(Diğer hadislerdeki) ''Allah'ın eksiksiz kelimeleri ile sığınınm"ın anlamının şu olduğu söylenmiştir: Herhangi bir kusurun ve eksikliğin dahlinin olmadığı tam eksiksiz kelimeler demektir. Faydalı ve şifa verici kelimeler oldukları söylendiği gibi burada kelimelerden kaslın Kur'an olduğu da söylenmiştir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

17- UYURKEN VE YATAGA YATARKEN KİŞİNİN NE SÖYLEYECEĞİ BABI