SAHİH-İ MÜSLİM

ZİKİR DUA TEVBE İSTİĞFAR

 

4- BAŞINA GELEN BİR ZARARDAN DOLAYI ÖLÜMÜ TEMENNİ ETMENİN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

6755-10/1- Bize Zuheyr b. Harb tahdis etti... Enes (radıyallahu anh) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden bir kimse başına gelen bir zarardan dolayı kesinlikle ölümü temenni etmesin. Eğer mutlaka temennide bulunacaksa: Allah'ım hayatta kalmak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat ve eğer ölüm benim için hayırlı ise canımı al desin. "

 

Diğer tahric: Buhari, 6351; Tirmizi, 971; Nesai, 1820

 

 

 

6756- .. ./2- Bize İbn Ebu Halef tahdis etti, bize Ravh tahdis etti, bize Şu'be tahdis etti. (H.) Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Affan tahdis etti, bize Hammad -yani b. Seleme- tahdis etti (Şu'be ile) ikisi Sabit'den, o Enes'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etti. Ancak o "kendisine isabet eden bir zarardan dolayı" demiştir.

 

Diğer tahric: İbn Ebu Halerin hadisini Buhari, 5671; Zuheyr b. Harblm hadisini de Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6757-11/3- Bana Hamid b. Ömer tahdis etti, bize Abdulvahid tahdis etti, bize Asım, en-Nadr b. Enes'den -ki o gün hayatta idi- tahdis etti: Enes dedi ki: Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sakın biriniz ölümü temenni etmesin" buyurmamış olsaydı kesinlikle onu temenni ederdim.

 

Diğer tahric: Buhari, 7233

 

 

 

6758-12/4- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Abdullah b. İdris, İsmail b. Ebu Halid'den tahdis etti, o Kays b. Ebu Hazim'den şöyle dediğini rivayet etti: Habbab'ın yanma girdik. Karnını yedi defa dağlamışlı. Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize dua edip ölümü istememizi yasaklamamış olsaydı ölmek için dua edecektim dedi.

 

Diğer tahric: Buhari, 5672 -uzunca-, 6349, 6350, 6430, 6431 -uzunca-, 7234; Nesai, 1822

 

 

 

6759- .. ./5- Bunu bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne, Cerir b. Abdulhamid ve Veki' haber verdi. (H.) Bize İbn Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis etti. (H.) Bize Ubeydullah b. Muaz ve Yahya b. Habib de tahdis edip dedi ki: Bize Mu'temir tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. Rafi'de tahdis etti, bize Ebu Üsame tahdis etti, hepsi İsmail’DEN bu isnad ile rivayet etti.

 

 

 

6760-13/6- Bize Muhammed b. Rafi' tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Hemmam b. Münebbih'den şöyle dediğini haber verdi:

Bu(nlar) bize Ebu Hureyre'nin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye tahdis ettikleridir. Sonra aralarında şu hadisin de bulunduğu çeşitli hadisler zikretti: Yine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden kimse ölümü temenni etmesin. Ve ölüm kendisine gelmeden önce de dua edip istemesin. Çünkü sizden biriniz öldümü ameli de kesilir ve gerçek şu ki mümine ömrü hayırdan başka bir şey artırmaz. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6755) "Biriniz başına gelen bir zarardan dolayı sakın ölümü temenni etmesin ... desin." Hadis, açık bir şekilde bir kimsenin başına gelen hastalık, fakirlik, düşmanın çektirdiği bir mihnet ya da buna benzer dünyevi meşakkatlerden biri gibi başına gelen bir zarardan ötürü ölümü temenni etmenin mekruh olduğunu açık bir şekilde ifade etmektedir. Dininde bir zarara uğramaktan yahut dini hususunda fitneye maruz kalmaktan korkması halinde ise ölümü temenni etmekte bir mekruhluk yoktur. Buna gerekçe de bu hadisin mefhumu ile başka hadislerden anlaşılandır. İkinci eylemi dinleri hususunda fitneye maruz kalmaktan korktukları vakit selefden pek çok kişi yapmıştır.

 

Yine hadiste bir kimse eğer hastalık ve buna benzer belaya maruz kaldığı haline sabredip dayanamayarak muhalefet ederse o taktirde: "Allah'ım benim için hayat daha hayırlı ise beni yaşat... deyiversin. Bununla birlikte daha faziletli olan sabır göstermektir ve kazayı sükunetle karşılamaktır.

 

(6757) "Bize Asım en-Nadr b. Enes’DEN -ki o gün Enes hayatta idi- tahdis etti" Yani en-Nadr bu hadisi babası (Enes) hayatta iken rivayet etmiştir.

 

(6760) "Çünkü sizden biriniz öldü mü ameli de kesilir." Bazı nüshalarda bu şekilde "ameluhu: ameli" şeklindedir. Bir çoğunda ise "emeli: umudu" şeklindedir. Her ikisi de doğru olmakla birlikte birincisi daha güzeldir ve diğer hadislerde tekrarlanan odur. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

5- ALLAH'A KAVUŞMAYI SEVENE ALLAH DA KAVUŞMAYI SEVER, ALLAH'A KAVUŞMAKTAN HOŞLANMAYANLA ALLAH DA KAVUŞMAKTAN HOŞLANMAZ BABI