SAHİH-İ MÜSLİM

ZİKİR DUA TEVBE İSTİĞFAR

 

2- YÜCE ALLAH'IN İSİMLERİ VE ONLARI EZBERLEYENLERİN FAZİLETİ HAKKINDA BİR BAB

 

6750-5/1- Bize Amr en-Nakid, Zuheyr b. Harb ve İbn Ebu Ömer birlikte Süfyan'dan -lafız Amr'a ait olmak üzere- tahdis etti. Bize Süfyan b. Uyeyne, Ebu Zinad'dan tahdis etti, o A'rec'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: ''Allah'ın doksandokuz ismi vardır. Bunları ezberleyen cennete girer. Ve şüphesiz Allah tektir. Teki sever. "

İbn Ebu Ömer'in rivayetinde ise "onları kim ihsa ederse (bellerse, ezberlerse)" şeklindedir.

 

Diğer tahric: Buhari, 6410; Tırmizi, 3508

 

 

 

6751-6/2- Bana Muhammed b. Rafi' tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Eyyub'dan tahdis etti, o İbn Sirin'den, o Ebu Hureyre'den rivayet etti ayrıca Hemmam b. Münebbih'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Muhakkak Allah'ın doksan dokuz -bir eksiği ile yüz- ismi vardır. Onları ihsa eden cennete girer. "

 

Hemmam Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Şüphesiz O vitr (tek)dir, teki sever" ibaresini eklemiştir.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6751) "Muhakkak Allah'ın doksandokuz -bir eksiği ile yüz- ismi vardır.

 

Onları ihsa eden cennete girer. .. " Bir diğer rivayette (6750) ''onları ezberleyen (hıfz eden) cennete girer" buyurulmaktadır.

 

İmam Ebu'l-Kasım el-Kuşeyri dedi ki: Bu hadiste ismin müsemmanın kendisi olduğuna delil vardır. Çünkü isim ve müsemma başka şeyler olsaydı onun isimlerinin başkasına ait olması gerekirdi. Çünkü yüce Allah: "En güzel isimler yalnız onundur" (Araf, 180) buyurmaktadır.

 

Hattabi ve başkaları dedi ki: Hadis, şanı yüce Allah'ın isimlerinin en meşhur olanının Allah olduğuna delildir. Çünkü diğer isimler ona izafe edilmiştir. Hatta "Allah" adının O'nun en büyük ismi (ism-i azamı) olduğu dahi rivayet edilmiştir. Ebu'l-Kasım et-Taberi dedi ki: Allah'ın bütün isimleri de O'na nisbet edilir ve: er-Rauf, el-Kerim ... yüce Allah'ın isimlerindendir denilmekle birlikte er-Rauf yahut el-Kerim'in isimlerinden birisi de Allah'br denilmez.

 

him adamlarının ittifakla kabul ettiklerine göre bu hadiste şanı yüce Allah'ın bütün isimlerinin bunlardan ibaret olduğu kastedilmiş değildir. Yani hadis, yüce Allah'ın bu doksandokuz isimden başka ismi yoktur demek değildir. Hadisin maksadı ise bu doksandokuz ismi ihsa edenin (belleyip ezberleyenin) cennete gireceğini haber vermekten ibarettir. Maksat bunların ezberlenmesi sureti ile cennete girileceğinin haber verilmesidir. Bu isimlerin bunlardan ibaret olduğunu haber vermek değildir. Bundan dolayı bir başka hadiste: "Sana ait olan yahut gayb ilminde kendi nezdinde kendine sakladığın bütün isimlerinle senden dilerim" buyurulmuştur.

 

Hafız Ebu Bekr b. el-Arabi el-Maliki de bazılarından şöyle dediğini zikretmiştir: Yüce Allah'ın bin tane ismi vardır. İbnu'l-A'rabi dedi ki: Halbuki bu sayı O'nun isimleri arasından azdır. Allah en iyi bilendir.

 

Bu (doksandokuz) ismin tayinine gelince, Tirmizi ve başka kaynaklarda bazı isimlerinde ihtilaf zikredilmiştir. Allah'ın isimlerinin hangilerinin olduğunun tayin edilmesinin ism-i azam gibi, kadir gecesi ve benzerleri gibi hususların gizli olduğu gibi gizli tutulduğu da söylenmiştir.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (6751) ''onları ihsa eden cennete girer" buyruğunda geçen ''onları ihsa etmek"in ne demek olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Buhari ve onun dışındaki muhakkikler onları ezberleyen demektir demişlerdir. Daha zahir (güçlü) görülen anlam budur. Çünkü diğer rivayette (6750) "kim onları ezberlerse" denilmektedir. Bir açıklamaya göre ''onları ihsa etmek" onlarla dua ederken saymak demektir. Bunlara takat getiren yani onlara güzel bir şekilde riayet edip gereklerini koruyan, anlamlarını tasdik eden anlamında olduğu da söylenmiştir. Gereklerince amel edip, her bir isim ile O' na itaat eden ve belli bir ameli gerektirmeyenlerine de iman eden anlamına geldiği de söylenmiştir. Bazıları maksat Kur'an'ı hıfz edip tamamını tilavet etmektir. Çünkü Kur'an-ı Kerim bütün bu isimleri tam olarak kapsamaktadır demişse de bu zayıf bir görüştür. Sahih olan da birincisidir.

 

"Muhakkak Allah vitr (tek)dir. Vitri sever. " Vitr tek demektir. Yüce Allah hakkında da: Ortağı ve benzeri bulunmayan bir ve tek anlamındadır. "Vitri sever" de amellerde ve pek çok itaatlerde vitrin üstün tutulması anlamındadır. Namazın beş vakit, taharet (ve abdest)'in üçer defa, tavafın yedi, say'in yedi, cemrelere taş atmanın yedi, teşrik günlerinin üç, istincanın üç defa, kefe n parçalarının üç, zekatta (tahıl mahsullerinde nisabın) beş vesk, gümüşün beş ukiyye, deve nisabının da beş olması ve daha başka hususlar buna örnektir. Yine yarattıklarının büyüklerinin bir çoğunu da tek olarak yaratmıştır. Gökler, yerler, denizler, haftanın günleri ve daha başkaları bunlar arasındadır.

 

Bunun, şanı yüce Allah'ı bir ve tek bilip, yalnız O'na İhlasla ibadet eden kimselerin nitelikleri hakkında olduğu da söylenmiştir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3- KESİN İFADELERLE DUA EDİP "DİLERSEN" DEMEMESİ BABI