SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

45- SALİHLERLE OTURUP KALKMANIN VE KÖTÜ ARKADAŞLARDAN UZAK DURMANIN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI

 

6635-14611- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Süfyan b. Uyeyne, Bureyd b. Abdullah'dan tahdis etti, o dedesinden, o Ebu Musa'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet etti. (H.) Bize Muhammed b. elAla el-Hemdanı de -lafız ona ait olmak üzere- tahdis etti, bize bu Usame, Bureyd’DEN tahdis etti, o Ebu Burde'den, o Ebu Musa'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: "İyi meclis arkadaşı ile kötü meclis arkadaşının misali ancak misk taşıyan ile körük üfleyenin durumuna benzer. Misk taşıyan kişi ya sana (misk) ikram eder, ya sen ondan (bir miktar) satın alırsın, ya da ondan güzel bir koku alırsın. Körük üfleyene gelince ya elbiselerini yakar yahut da kötü bir koku alırsın. "

 

 

Diğer tahric: Buhari, 2101, 5534

 

AÇIKLAMA:          Bu hadis-i şerif ile Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in iyi meclis arkadaşını misk taşıyana, kötü meclis arkadaşını da körük üfleyene benzetmektedir. Hadisten, salih (iyi) kimselerle hayır ehli ve mert insanlarla üstün ahlak sahibi vera, ilim ve edep sahibi kimselerle oturup kalkmanın faziletine dikkat çekildiği gibi kötülük işleyen bid' at ehli olan insanların gıybetini yapan yahut çokça günah işleyen oldukça tembel işsiz güçsüz ve buna benzer yerilen insan türleri ile oturup kalkmak da yasaklanmaktadır.

 

"Yuhzike: sana ikram eder, sana verir" demektir.

 

Buradan da miskin temiz ve (onu kullanmanın) müstehap olduğu misk satmanın caiz olduğu hükümleri anlaşılmaktadır. İlim adamları bütün bu hususlar üzerinde icma ettikleri gibi bu hususta içtihadına itibar olunan herhangi bir kimse muhalefet etmemiştir. Şia’DAN necis olduğu nakledilmiş olsa bile icma hususunda onların muhalefetlerine itibar edilmez. Miskin tahir (temiz) olduğunun delillerinden birisi de icma ve 'bu hadis-i şeriftir. O da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Ya ondan satın alırsın" buyruğudur. Necis olan bir şeyin satışı da sahih olmaz. Diğer taraftan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) miski bedeninde ve başında kullanır, onunla namaz kılardı. Ayrıca mİskin (güzel kokuların en güzeli) olduğunu haber vermiştir. Müslümanlar hala onu kullanmaya devam etmekte ve onu alıp satmanın caiz olduğu hususundaki mutabakatlarını sürdürmektedir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: İki Ömer'in (Ömer b. Hattab ve Ömer b. Abdulaziz) onu mekruh gördüklerine dair nakledilen rivayete gelince; Onlardan necis olduğuna dair bir ifade bulunmamaktadır. Ondan hoşlanmadıklan (mekruh gördükleri) rivayet de sahih değildir. Aksine Ömer b. Hattab'ın miski müslüman kadınları arasında paylaştırdığı sahih olarak nakledilmiştir. İbn Ömer'in de onun bunu kullandığı bilinmektedir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

46- KIZ ÇOCUKLARINA İYİ DAVRANMANIN FAZİLETi BABI