SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

35- MÜSLÜMAN BİRİSİNE SİLAHLA İŞARET ETMENİN YASAK OLDUĞU BABI

 

6609-125/1- Bana Amr en-Nakid ve İbn Ebu Ömer tahdis etti. Amr dedi ki: Bize Süfyan b. Uyeyne Eyyub'dan tahdis etti, o İbn Sırin'den rivayet etti: Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir demir ile kardeşine işaret eden bir kimseye şüphesiz melekler lanet okur. İsterse bu onun anne baba bir kardeşi olsun" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6610- .. ./2- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Vezid b. Harun, İbn Avn'dan tahdis etti, o Muhammed'den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını rivayet etti.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6611-126/3- Bize Muhammed b. Rafi' tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Hemmam b. Münebbih'den şöyle dediğini haber verdi:

Bu(nlar) Ebu Hureyre'nin bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den tahdis ettikleridir. Sonra aralarında şu hadisin de yer aldığı hadisler zikretti: Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden kimse silah la kardeşine işaret etmemelidir. Çünkü sizden kimse şey tan ın onu elinden -belki de- alacağını bilemez. Bu sebeple ateşten bir çukur içine düşer. "

 

 

Diğer tahric: Buhari, 7072

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (6609) "kardeşine bir demir (silah) ile işaret eden kimseye anne baba bir kardeşi dahi olsa melekler ona lanet okur." Hadis, müslümanın canının değerini (ona zarar vermenin haram olduğunu) onu korkutmayı, ürkütmeyi, ona eziyet verecek herhangi bir şekilde ona karşı çıkmayı ileri derecede bir nehyi vurgulamaktadır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ':4nne baba bir kardeşi olsa dahi" buyruğu bu yasağın zan altında olsun olmasın hiçbir fark gözetilmeden herkes hakkında genel olduğunu açıklamak için kullanılan mübalağalı bir ifadedir. İster şaka yollu ve oyun için olsun ister başka maksatla olsun yine farketmez. Çünkü müslümanı korkutmak her durumda haramdır. Ayrıca diğer rivayette açıkça ifade edildiği gibi elinde olmayarak silah zararlı bir hale gelebilir. Meleklerin lanet okuması da bunun haram olduğuna delildir. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Hatta ... dahi olsa melekler ona lanet eder" buyruğu genel olarak bütün nüshalarda bu şekildedir. Bunda hazfedilmiş bir ifade vardır ki takdiri: Onu bırakıncaya kadar şeklindedir. Bazı nüshalarda da bu şekilde kaydedilmiştir.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (6611) "Sizden kimse silah ile kardeşine işaret etmemeli ... " Bu bütün nüshalarda bu şekilde "YUŞıru" fiilinde şinden sonra ye harfi iledir ve bu sahihtir. Haber kipi ile nehy (yasak ifade) eder. Yüce Allah'ın: "Bir anneye çocuğundan dolayı zarar verilmemelidir."

 

(Bakara, 233) buyruğu gibidir. Daha önce defalarca belirttiğimiz gibi bu ifade nehy lafzından daha beliğdir.

 

"Şeytanın onu elinden -belki de- alacağını" ibaresinde "yenziu: alacağı" fiilini ayn ile zaptettik. Kadı Iyaz da Müslim'in bütün rivayetlerinden böylece nakletmiştir. Diyanmızdaki nüshalarda da böyledir. Yani elinde olanı (silahı) atmasını sağlar, darbesini ve alışını gerçekleştirir. Müslim'den başkalarında ise bu lafız gayn ile rivayet edilmiştir ki bu da kışkırtmak anlamındadır. Yani onu vurınaya!aP'naya gerçekleştirıneye iter ve böyle yapmasını ona süslü gösterir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

36- YOLDAN EZİYET VEREN ŞEYLERİ KALDIRMANIN FAZİLETİ BABI