SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

18- SÖVMENİN YASAKLANDIĞI BABI

 

6534-68/1- Bize Yahya b. Eyyub, Kuteybe [b. Said) ve İbn Hucr tahdis edip dedi ki: Bize İsmail -yani b. Cafer- el-Ala’dan tahdis etti. O babasından o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Karşılıklı birbirine söven iki kişinin söyledikleri -zulme uğramış kişi haddi aşmadığı sürece- ilk başlatanın üzerinedir" buyurdu. 

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Birbirine söven iki kişi. .. üzerinedir." Yani her ikisinin sövmesinin günahı özel olarak bu sövmeyi başlatan kişinin üzerinedir. İkincisinin kendisini savunma (intikam) sınırını aşarak ilk başlayana kendisine söylediğinden daha fazlasını söylemesi hali müstesnadır.

 

Bu hadisten intikam almanın caiz olduğu hükmü çıkmaktadır. Caiz olduğunda görüş ayrılığı yoktur. Hatta kitap ve sünnetin delilleri bu hususta birbirini desteklemektedir. Nitekim yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Kim de zulme uğradıktan sonra intikamını alırsa işte onların aleyhine bir yol yoktur" (Şura, 41); "ve onlar ki kendilerine zulüm isabet ettiğinde yardımlaşarak zulme karşılık verirler" (Şura, 39) buyurmaktadır. Bununla birlikte sabredip affetmek daha faziletlidir. Yüce Allah: "Bununla beraber kim de sabreder ve bağışlarsa muhakkak bu üzerinde kararlılıkla durmaya değer işlerdendir. " (Şura, 43)

 

Ayrıca bundan sonra zikredilen: "Affetmek sebebi ile Allah bir kulun izzetinden (gücünden) başka bir şeyini artırmaz" hadisi de bunu gerektirmektedir.

 

Bilelim ki haksız yere müslümana sövmek haramdır. Nitekim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Müslümana sövmek fasıklıktır" buyurmaktadır. Kendisine sövülen kimsenin ise (karşılık vererek) intikam alması ancak ona sövdüğü ile aynı şekilde sövmek sureti ile olur. Elverir ki bu onun geçmişleri üzerine bir yalan, bir iftira ya da bir sövgü olmasın.

 

Mübah şekillerden birisi kişinin ey zalim, ey ahmak, ey katı ve buna benzer sözlerle intikam almasıdır. Çünkü bu gibi niteliklerden hemen hemen hiçkimse kurtulamaz. İlim adamlarının, dediklerine göre kendisine sövülen kişi karşılık verecek olursa yapılan haksızlığın karşılığını almış olur. Birincisi de hakkından kurtulur, üzerine başlamanın günahı yahut da yüce Allah'ın hakkı olan günah kalır. Denildiğine göre ondan intikam alınması (karşılık verilmesi) ile bütün günahı kalkar ve manen başlayan kişinin aleyhine kınama ve yergi sözkonusu olmakla birlikte günah kazanması sözkonusu olmaz.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

19- AF ETMENİN VE TEVAZU GÖSTERMENİN MÜSTEHAP OLDUĞU BABI