SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

12- ALLAH İÇİN SEVMENİN FAZİLETİ HAKKINDA BİR BAB

 

6494-3711- Bize Kuteybe b. Said, Malik b. Enes'den ona Abdullah b. Abdurrahman b. Ma'mer'den diye okunan rivayetlerden tahdis etti. O Ebu'lHubab Said b. Yesar'dan o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah kıyamet gününde: Benim celalim ile birbirini sevenler nerede? Bugün ben onları benim gölgemden başka hiçbir gölgenin olmadığı bu günde onları gölgelendireceğim buyuracaktır. "

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6495-38/2- Bana Abdula'la b. Hamman tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabit'ten tahdis etti, o Ebu Rafi" den, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye rivayet etti: "Bir adam bir başka kasabadaki bir kardeşini ziyaret etti. Allah onun gittiği yol üzerinde onun için bir melek bekletti. Adam meleğin yanına gelince melek: nereye gitmek istiyorsun diye sordu. Adam: Bu kasabada bir kardeşime gitmek istiyorum, dedi. Melek: Senin onun üzerinde yoluna koymak istediğin bir nimet var mı, dedi. Adam: Hayır, ancak ben onu aziz ve celil Allah için sevdim, dedi. Melek: O halde sana şunu söyleyeyim ki sen Allah için o kardeşini sevdiğin gibi Allah'ın da seni sevdiğini bildirmek üzere Allah'ın sana gönderdiği elçisiyim, dedi. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6494) "Şüphesiz Allah kıyamet gününde: ... gölgelendireceğim" hadiste bir kimsenin Allah şöyle buyuruyor demesinin caiz olduğuna delil vardır.

 

Bütün ilim adamlarının kabul ettikleri doğru kanaat de budur. Ancak İman Kitabı'nda seleften bazı kimselerin bunu mekruh gördüğüne dair yaptığımız açıklamalar ile Allah şöyle buyuruyor denilmeyip Allah şöyle buyurdu denilebileceği kanaati bundan müstesnadır. Yine orada Kur'an-ı Kerim'de bunun caiz olduğunu belirten buyruğunun yer aldığını da kaydetmiştik. Bu da yüce Allah'ın: "Allah hakkı söyler" (Ahzab, 4) buyruğudur. Ayrıca sahih pek çok hadis de vardır.

 

"Benim celalim ile birbirini sevenler" dünya için değil de benim azametim ve itaatim için birbirini sevenler demektir.

 

"Gölgemden başka gölgenin olmadığı bir gün" mecazi anlamda dünyada olduğu gibi gölgesi olan bir kimse olmayacaktır. Müslim'den başka kaynaklarda ise "arşımın gölgesi" tabiri yer almaktadır. Kadı Iyaz dedi ki: Bunun zahirinden anlaşıldığına göre sıcaktan, güneşten, hesap için durulan yer (mevkif)in aşırı sıcağından ve yaratılmışların nefeslerinden korunacağı gölge demektir. Kadı Iyaz bu çoğunluğun görüşüdür, demiştir. İsa b. Dinar dedi ki:

 

Bu hoşlanılmayan hallerden onu koruması, ona ikramda bulunması, onu himayesine ve örtüsünün altına alması demektir. Nitekim sultan yeryüzünde Allah'ın gölgesidir şeklindeki tabirleri de bu anlamdadır. Burada gölgenin rahat ve nimetleri anlatan bir tabir olma ihtimali de vardır. Nitekim: O oldukça gölgelikli bir hayat sürmektedir denilirken hoş bir hayat sürüyor demektir.

 

(6495) "Allah onun gittiği yol üzerinde bir melek bekletti." Burada arsada: onu gözetlemek üzere oturttu demektir. Mim ve re harfleri fethalı olarak "nedrece" ise yol demektir. Ona bu adın veriliş sebebi insanların oradan geçip gitmeleri, yürümeleridir.

 

"Onun üzerinde yoluna koymak istediğin bir nimetin var mı" yani ıslah edip düzeltmek istediğin ve bundan dolayı kendisine gitmek durumunda olduğun bir nimetin var mı demektir.

 

"Kardeşini onun (Allah'm) uğrunda sevdiğin gibi Allah'ın da seni sevdiğini ... " İlim adamları der ki: Allah'ın kulunu sevmesi, ona rahmetini ihsan buyurması, ondan razı olması, onun için hayır murad etmesi ve ona seven kimsenin yaptığı gibi hayırlı şeyler yapması demektir. Kullar için ise sevgi (muhabbet) kalbin eğilim duymasıdır. Şanı yüce Allah ise bundan münezzehtir.

 

Bu hadiste yüce Allah için sevmenin fazileti, bunu yüce Allah'ın kulu sevmesine sebep olduğu hükmü anlaşıldığı gibi salihleri ve arkadaşları ziyaret etmenin fazileti ve insanoğlunun bazı hallerde melekleri görebileceği de anlaşılmaktadır .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

13- HASTA ZİYARETİNİN FAZİLETİ BABI