SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

9- ZANN'IN, TECESSÜSÜN, TENAFÜSÜN, TENACÜŞÜN (PAZARLIĞI KIZIŞTIRMANIN) VE BENZERLERİNİN HARAM KILINDIĞI BABI

 

6482-28/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e, Ebu Zinad'dan rivayetini okudum. O A'rec'den, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zandan sakının. Çünkü muhakkak zan sözün en yalan olanıdır. Başkalarının konuşmalarına kulak kabartmayın, başkalarının kusurlarını araştırmayın, bencil olmayın, birbirinizi kıskanmayın, birbirinize buğzetmeyin, birbirinize arka çevirmeyin. Allah'ın kulları kardeş olun" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 6066; Ebu Davud, 4917

 

 

 

6483-29/2- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Abdulaziz -yani b. Muhammed- el-Ala’DAN tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birbirinize darılmayın, birbirinize arka çevirmeyin, başkalarının konuşmalarına kulak kabartmayın, biriniz diğerinin satışı üzerine satış yapmasın. Ey Allah'ın kulları kardeş olun" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6484-30/3- Bize İshak b. İbrahim tahdis etti ... Ebu Hureyre dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birbirinizi kıskanmayın, birbirinize buğzetmeyin, başkalarının kusurlarını araştırmayın, başkalarının konuşmalarına kulak kabartmayın, pazarlığı kızıştırmayın. Ey Allah'ın kulları kardeş olun" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6485- .. ;/4- Bize Hasan b. Ali el-Hulvanive Ali b. Nasr el-Cahdamitahdis edip dedi ki: Bize Vehb b. Cerir tahdis etti, bize Şu'be, A'meş'den bu isnad ile şunu tahdis etti: "Birbirinizle alakayı koparmayın, birbirinize arka çevirmeyin, birbirinize buğzetmeyin, birbirinizi kıskanmayın. Ey Allah'ın kulları. Allah'ın size emrettiği gibi kardeşler olun. "

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6486-31/5- Bana Ahmed b. Said ed-Darimi de tahdis etti, bize Habban tahdis etti, bize Vuheyb tahdis etti, bize Suheyl babasından tahdis etti, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: "Birbirinize buğzetmeyin, birbirinize arka çevirmeyin. Bencil olmayın, Allah'ın kulları kardeşler olun. "

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6482) "Zandan sakının, çünkü zan sözün en yalanıdır." Kasıt kötü zannın nehyedilmesi, yasaklanmasıdır. Hattabi dedi ki: Bu hatırdan geçip giden şeyler dışında zannı gerçekleştirmek ve onu doğru olarak ortaya çıkarmaktır. Çünkü hatırdan geçip gidenlere karşı koymak mümkün değildir.

 

Hattabi'nin maksadı şudur: Haram kılınan zan sahibinin sürdürdüğü ve kalbinde yerleşip karar kılan zandır. Kalpten gelip geçen ve yer etmeyen zan değildir. Bundan dolayı yükümlülük sözkonusu değildir. Nitekim daha önce hadiste "şanı yüce Allah'ın konuşmadıklan ya da kasten işlemedikleri sürece içinden geçirdiklerinden ötürü ümmeti af ettiği" belirtilmiştir. Daha önce bunun da kalpte yer etmeyen, habrdan gelip geçen düşünceler hakkında yorumlandığı da geçmiş bulunmaktadır.

 

Kadı Iyaz Süfyan’DAN şöyle dediğini nakletmektedir: Kişiyi günahkar kılan zannedip sözlü olarak söylediği ve konuştuğudur. Eğer bunu sözlü olarak söylemezse bundan dolayı günah kazanmaz. (Kadı Iyaz) devamla dedi ki:

 

Kimisi de şöyle demiştir: Burada herhangi bir asli delile, bir kıyasa ya da bir istidlale dayanmaksızın soyut zan ile şer'i hususlarda hüküm vermenin kastedilmiş olma ihtimali de vardır. Ama bu zayıf ve babıdır. Doğrusu birincisidir.

 

"Başkalarının konuşmalarına kulak kabartmayın, başkalarının kusurlarını araştırmayın." Buradaki fiillerin birincisi (başkalarının konuşmalarına kulak kabartınak anlamını verdiğimiz" tehassüs ha iledir. İkincisi ise (kusurları araştırmak anlamını verdiğimiz tecessüs) cim iledir. Kimi ilim adamı şöyle demiştir: Tehassüs konuşan bir topluluğun konuşmalarını dinlemek, onlara kulak kabartınaklır. Tecessüs ise kusurlan araştırmaktır. Tecessüsün işlerin iç yüzünü araştırmak ve kurcalamak anlamında olduğu da söylenmiştir. Çoğunlukla bu kötülük hakkında kullanılır. Casus ise kötü sırları bilen kimsedir. Namus ise hayır sırları bilen kimsedir. Bir diğer açıklamaya göre tecessüs bir hususu başkası için araştırmak, tehassüs ise kendim için araştırmak demektir. Bu açıklamayı Sa'leb yapmıştır. Her ikisinin aynı anlamda olduğu ve gözlerden uzak haber ve halleri bilmek istemek anlamında olduğu söylenmiştir.

 

"Bencil olmayın, birbirinizi kıskanmayın." Kıskanmanın (hased) başkasının elindeki nimetin zeval bulmasını temenni etmek olduğunu daha önce söylemiştik. Münafese ve tenafüs (bencil olmak) ise bir şeyi arzu etmek ve onun yalnızca kendisine ait olmasını istemek demektir. Bir başkasının arzu ettiğini diğerinin de arzu etmesini anlatmak için nafese fiili kullanılır, mastarı da münafesedir.

 

Hadisin dünyaya rağbet, dünyalık ve dünyadan pay ve nasiblere rağbet göstermekte birbiri ile yarışmak anlamında olduğu da söylenmiştir. (6483) "Birbirinizden darılmayın" (anlamındaki "la teheccehü" nüshaların bir çoğunda bu şekilde kaydedilmiştir. Bazılarında ise tehaceru diye geçmektedir. Her ikisi de aynı anlamdadır. Maksat birbirinden uzaklaşmayı (hecri) ve konuşmayı kesmeyi yasaklamaktır. Buradaki lafzın "la tehcürü" yani hucr konuşmayın anlamında olması da mümkündür denilmiştir. Hucr ise çirkin konuşmalar, çirkin sözler demektir.

 

Kardeşinin sabşı üzerine sabş yapmanın ve necş'in yasaklanmasına gelince, her ikisine dair açıklama daha önce Buyu (Alış Veriş Kitabı'nda) geçti.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Burada tenacüş (birbirinin alışverişi üzerine alış veriş yapmak) ile birbirlerini yermeleri, kötülemelerinin kastedilmiş olma ihtimali de vardır. Ama sahih olan bunun alışverişte sözü geçen tenacüş olduğudur. Bu ise satın alma isteği olmamakla birlikte aksine başkasını onu satın alırken kandırmak maksabyla malın fiyatını amrması demektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

10- MÜSLÜMANA ZULMETMENİN, ONU YARDIMSIZ BIRAKMANIN, ONU KÜÇÜMSEMENİN, KANININ, IRZININ VE MALININ HARAM KILINDIĞI BABI