SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

8- ŞER'İ BİR MAZERET OLMAKSIZIN ÜÇ GÜNDEN FAZLA DARGINLIĞIN HARAM KILINDIĞI BABI

 

6478-25/1- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Ben Malik'e İbn Şihab'dan okudum, o Ata b. Yezid el-leysi'den, o Ebu Eyyub el-Ensari'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman bir kimsenin üç günden fazla kardeşine dargın durması helal değildir. (Böyleleri) karşılaşırlar da biri bir tarafa yüzünü çevirir, öbürü öbür tarafa. Onların en hayırlıları ise önce selam verendir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 6077, 6237; Ebu Davud, 4911; Tirmizi, 1932

 

 

 

6479- .. ./2- Bize Kuteybe b. Said, Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve Zuheyr b.

Harb tahdis edip dedi ki: Bize Süfyan tahdis etti. (H.) Bana Harmele b. Yahya da tahdisetti, bize İbn Vehb haber verdi, bana Yunus haber verdi. (H.) Bize Hacib b. el-Velid de tahdis etti, bize Muhammed b. Harb, ez-Zübeydi'den tahdis etti. (H.) Bize İshak b. İbrahim el-Hanzali, Muhammed b. Rafi" ve Abd b. Humeyd de Abdurrezzak'tan tahdis etti, o Ma'mer'den rivayet etti, hepsi Zühri'den Malik'in isnadı ile ve bpkı onun hadisi gibi rivayet ettiler. Ancak: "Bu yüzünü bu tarafa öbürü yüzünü öbür tarafa çevirir" sözü müstesna. Çünkü onların hepsi de -Malik dışında- hadisi rivayetlerinde: "Bu da (bu tarafa) yan döner, bu da yan döner", demişlerdir.

 

 

 

6480-26/3- Bize Muhammed b. Rafi' tahdis etti, bize Muhammed b. Ebu Fudeyk tahdis etti, bize Dahhak -ki o b. Osman- Nafi'den haber verdi, o Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müminin üç günden fazla kardeşinden dargın durması helal değildir" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6481-27/4- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti, bize Abdulaziz -yani b. Muhammed- Ala'dan tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Üç (günden) sonra dargınlık olmaz" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (6478) "Müslümana kardeşinden üç günden fazla dargın durması helal değildir." İlim adamları der ki: Bu hadis-i şerif ile müslümanlar arasında üç günden fazla dargınlığın haram, üç günden az dargınlığın ise mübah olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Haramlık hükmü hadisin nassından, ikincisi ise mefhumundan anlaşılmaktadır. Yine ilim adamları derler ki: Üç gün içerisinde dargınlığın af edilmesinin sebebi Ademoğlunun mayasında kızgınlığın ve kötü huyluluğun ve buna benzer hallerin bulunması dolayısıyladır. Böylelikle bu arızi halin. geçip gitmesi için üç gün süre içerisinde dargınlık af edilmiştir.

 

Bir diğer görüşe göre bu hadis, üç gün içerisinde dargınlığın mübah olmasını gerektirmez. Bu değerlendirme ise mefhum ve hitabın delili delil alınmaz diyerılerin görüşüne göredir.

"Birbirleri ile karşılaşırlar, bu bu iarafa öbürü öbür tarafa döner" diğer rivayette (6479) "Bu da bu tarafa yanını döner, öbürü de öbür tarafa yanını döner" denilmektedir. Yasuddu fiili yüz çevirir demektir. Yani o ona yanını döner demektir. Sad harfi ötreli olarak "sud" da yan ve taraf demektir.

 

"Her ikisinin hayırlısı önce selam verendir." Yani o, dargın iki kişinin faziletlisidir. Bu hadiste Şafii, Malik ve onlara muvafakat eden selam dargınlığı keser ve dargınlık sebebi ile günahı kaldırıp izale eden diyenlerin görüşlerinin lehine delil bulunmaktadır. Ahmed ve Maliki mezhebine mensub İbnul Kasım ise şöyle demiştir: Eğer ona eziyet vermeyi sürdürüyorsa selam onun dargınlığının sonunu getirmiş olmaz. Mezhep alimlerimiz dedi ki: Hazır bulunmadığı taktirde onurıla yazışsa yahut mektuplaşsa dargınlığın günahı kalkar mı? Bu hususta iki görüş vardır. Birisine göre kalkmaz çünkü onunla konuşmamıştır. Bu iki görüşün daha sahih olanına göre ise birbirlerinden (manen) uzaklaşmaları ortadan kalktığından ötürü günah da kalkar denilmiştir. Allah en iyi bilendir.

 

"Müslümana helal değildir" ibaresini kafirler şeriatin fer'i hükümlerine muhatap değildir diyenler delil gösterebilirler. Ama daha sahih olan onların fer'i hükümler ile muhatap olduklarıdır. Burada "müslüman" kaydının sözkonusu edilmesi şeriatın hitabını kabul edip onunla yararlanan kimselerin ancak müslümanlar olmalarından dolayıdır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

9- ZANN'IN, TECESSÜSÜN, TENAFÜSÜN, TENACÜŞÜN (PAZARLIĞI KIZIŞTIRMANIN) VE BENZERLERİNİN HARAM KILINDIĞI BABI