SAHİH-İ MÜSLİM

BİRR VE SILA

 

4 - باب فضل صلة أصدقاء الأب والأم، ونحوهما

4- BABA VE ANNENİN VE BENZERİ YAKINLARIN ARKADAŞLARI İLE İLİŞKİYİ SÜRDÜRMENİN FAZİLETİ

 

11 - (2552) حدثني أبو الطاهر، أحمد بن عمر بن سرح. أخبرنا عبدالله بن وهب. أخبرني سعيد بن أبي أيوب عن الوليد بن أبي الوليد، عن عبدالله بن دينار، عن عبدالله بن عمر؛

 أن رجلا من الأعراب لقيه بطريق مكة. فسلم عليه عبدالله. وحمله على حمار كان يركبه. وأعطاه عمامة كانت على رأسه. فقال ابن دينار: فقلنا له: أصلحك الله! إنهم الأعراب وإنهم يرضون باليسير. فقال عبدالله: إن أبا هذا كان ودا لعمر بن الخطاب. وإني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول "إن أبر البر صلة الولد أهل ود أبيه".

 

6460-11/1- Bana Ebu't-Tahir Ahmed b. Amr b. Sehr tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb haber verdi, bana Said b. Ebu Eyyub, Velid b. Ebu Velid'den haber verdi, o Abdullah b. Dinar'dan, o Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre bedevilerden bir adam onunla Mekke yolunda karşılaştı. Abdullah ona selam verdi ve kendisinin bindiği bir eşeğe onu bindirdi. Başında bulunan bir sarığı da ona verdi.

 

İbn Dinar dedi ki: Bunun üzerine biz ona: Allah ıslah etsin. Bunlar bedevidir ve bunlar aza da kanaat ederler, dedik. Bunun üzerine Abdullah şöyle dedi: Bunun babası Ömer b. Hattab'ın sevdiği birisi idi ve ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Şüphesiz iyiliğin en iyisi çocuğun babasının sevdiği kimseler ile güzel ilişkiyi sürdürmesidir" buyururken dinledim.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 1903

 

 

12 - (2552) حدثني أبو الطاهر. أخبرنا عبدالله بن وهب. أخبرني حيوة بن شريح عن ابن الهاد عن عبدالله بن دينار، عن عبدالله بن عمر؛ أن النبي صلى الله عليه وسلم قال "أبر البر أن يصل الرجل ود أبيه".

 

6461-12/2- Bana Ebu't-Tahir tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb haber verdi, bana Hayve b. Şureyh, İbnu'l-Had'dan haber verdi, o Abdullah b. Dinar'dan, o Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İyiliğin en iyisi kişinin babasının sevdiği kimseleri gözetmesidir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 5143;

 

 

13 - (2552) حدثنا حسن بن علي الحلواني. حدثنا يعقوب عن إبراهيم بن سعد. حدثنا أبي والليث بن سعد. جميعا عن يزيد بن عبدالله بن أسامة بن الهاد، عن عبدالله بن دينار، عن ابن عمر؛

 أنه كان إذا خرج إلى مكة كان له حمار يتروح عليه، إذا مل ركوب الراحلة. وعمامة يشد بها رأسه. فبينا هو يوما على ذلك الحمار. إذ مر به أعرابي. فقال: ألست ابن فلان بن فلان؟ قال: بلى. فأعطاه الحمار وقال: اركب هذا. والعمامة، قال: اشدد بها رأسك. فقال له بعض أصحابه: غفر الله لك! أعطيت هذا الأعرابي حمارا كنت تروح عليه، وعمامة كنت تشد بها رأسك! فقال: إني سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول "إن من أبر البر صلة الرجل أهل ود أبيه، بعد أن يولي" وإن أباه كان صديقا لعمر.

 

6462-13/3- Bize Hasan b. Ali el-Hulvanı tahdis etti, bize Yakub b. İbrahim b. Sa'd tahdis etti, bize babam ve Leys b. Sa'd birlikte Yezid b. Abdullah b. Usame b. el-Had’DAN tahdis etti, o Abdullah b. Dinar'dan, o Abdullah b. Ömer'den rivayet ettiğine göre Mekke'nin dışına çıkbğı zaman deveye binmekten usandığı taktirde üzerinde dinlendiği bir eşeği ve kendisi ile başını sardığı bir sarığı vardı. Bir gün o eşeğin üzerinde iken yanından bir bedevi geçti. Ona: Sen filan oğlu filanın oğlu değil misin, dedi. O, evet oyum deyince ona eşeği verdi ve: Buna bin, dedi. Sarığı da verip: Bunu da başına bağla, dedi.

 

Arkadaşlarından biri ona: Allah sana mağfiret buyursun. Sen bu bedeviye üzerinde dinlendiğin bir eşeği ve başına bağladığın bir sarığı verdin, dediler. İbn Ömer şu cevabı verdi: Ben, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Şüphesiz iyiliğin en iyi olanlarından birisi de kişinin babasının -geçip gitmesinden sonra- sevdiği kimsenin akrabalarını görüp gözetmesidir" buyururken dinledim. Bir de gerçekten bunun babası Ömer'in arkadaşı idi (diye ekledi).

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 5143

 

AÇIKLAMA:          (6460) "Bunun babası Ömer'in sevdiği birisi idi." Kadı Iyaz dedi ki: Biz bu kelimeyi (sevdiği birisi anlamındaki "vüdda" kelimesini) vav harfi ötreli ve kesreli (vidda diye) rivayet etmiş bulunuyoruz. Sevdiği arkadaşlarından birisi idi demektir.

 

"Şüphesiz iyiliğin en iyisi..." bir rivayette de (6462) "Muhakkak iyiliğin en iyi olanlarından birisi de ... " buyurulmaktadır. Burada ise "vud" kelimesinin vav harfi ötrelidir.

 

Bu hadisten babanın arkadaşları ile ilişkiyi sürdürmenin, onlara iyilik ve ikramda bulunmanın fazileti dile getirilmektedir. Bu davranış da babaya iyilik yapmak ve ona ikramda bulunmak özelliğini taşır. Çünkü bu, baba sebebi ile yapılan bir davranışlır. Annenin dedelerin, hocaların, kocanın, zevcenin arkadaşları da bunun kapsamına girer. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hatice (radıyallahu anha)'nın arkadaşlarına ikramda bulunması ile ilgili hadisler de daha önce geçmiş idi. "Deveye binmekten usandığı (yorulduğu) zaman üzerinde dinlendiği bir eşeği vardı." Yani deveye binmekten yorulup usandığı taktirde üzerine binip dinlenmek maksadı ile beraberinde bir de eşek götürürdü. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

5- BİRR (İYİLİK) VE İSM (GÜNAHl'IN AÇIKLAMASI BABI