SAHİH-İ MÜSLİM

SAHABE

 

48- İNSANLARIN EN HAYIRLI OLANLARI BABI

 

6401-199/1- Bana Harmele b. Yahya tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bana Yunus, İbn Şihab'dan haber verdi, bana Said b. el-Müseyyeb'in Ebu Hureyre’DEN tahdis ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanları madenler olarak bulursunuz. Cahiliye döneminde en hayırlıları İslam'da da fakih olmaları şartı ile en hayırlılarıdır. Bu işte içine düşmeden önce ondan en çok hoşlanmayan kimseleri de insanların en hayırlılarından olarak bulursunuz. İnsanların en şerıilerinin bir kısmının da bunlara bu yüzle ötekilerine bir yüzle giden iki yüzlü kimseler olduklarını görürsünüz. "

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6402- .. ./2- Bana Zuheyr b. Harb tahdis etti, bize Cerir, Umare'den tahdis etti, o Ebu Zür'a'dan, o Ebu Hureyre'den rivayet etti. (H.) Bize Kuteybe b. Said de tahdis etti, bize Muğire b. Abdurrahman el-Hizami, Ebu Zinad'dan tahdis etti, o Xrec'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İnsanları madenler olarak bulursunuz ... " diye Zühri'nin hadisini aynı şekilde rivayet etti. Ancak Ebu Zür'a ve Xrec'in hadisinde: "Sizler bu hususta insanlar arasında en hayırlıların bir kısmının içine düşünceye kadar ondan en çok hoşlanmayan kimseler olduğunu görürsün üz" denilmiştir.

 

 

Diğer tahric: Zuheyr b. Harb'in hadisini Buhari, 3493; Müslim, 6575; Kuteybe b. Said'in hadisinin kaynakları da daha önce 4678'de gösterildi.

 

AÇIKLAMA:          (6401) "İnsanları madenler olarak görürsünüz ... " Bu hadisin şerhi daha önce Yusuf (aleyhisselam)'ın faziletleri babında geçmiş bulunmaktadır. "Fekuhu: Fakih oldukları" fiilinde kaf harfi meşhur olana göre ötrelidir. Kesreli (fekihu) diye de nakledilmiştir. Yani fakih ve alim kimseler olmaları halinde ... "Madenler" ise asıllar, kökler demektir. Yani asıllar şerefli olduğu taktirde dallar da çoğunlukla böyle olur. İslam'da fazilet (üstünlük) takva iledir. Ama buna bir de nesebin şerefi eklenecek olursa bu fazilet daha da artar.

 

"Sizler bu hususta insanlar arasında en hayırlıların bir kısmının içine düşünceye kadar ondan en çok hoşlanmayan kimseler olduğunu görürsünüz. " Kadı Iyaz dedi ki: Bu işten kasbn İslam olması ihtimali vardır. Ömer b. elHattab, Halid b. Velid, Amr b. el-As, İkrime b. Ebu Cehil, Suheyl b. Amr ve onların dışında İslam'a girmeden önce İslam'dan aşırı derecede hoşlanmayıp İslam'a girince de ona ihlasla bağlanıp İslam'ı seven ve İslam uğrunda hakkı ile cihad eden kimseler buna örnektir. (Kadı Iyaz) devamla dedi ki: Burada "ikiyüzlü" ile ilgili olarak kullanılan "Bu iş" ile de yönetim işlerinin kastedilme ihtimali vardır. Çünkü bir kimseye kamu görevi istenmeden verilecek olursa bu hususta ona yardımcı olunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "İki yüzlü" kimse hakkında "insanların en şerlileri" diye söz etmesinin sebebi ise açıkça ortadadır. Çünkü bu katıksız bir münafıklık, yalan, aldatına ve her iki kesimin de gizliliklerini öğrenmek için bir hileli yoldur. İki yüzlü kişi de her bir kesime kendilerini memnun edecek bir şekilde giden ve onlara hayır ya da şer hususlarında kendilerinden olduğunu izlenimini veren kimsedir. Bu ise haram kılınmış bir müdahale (yağcılık)dır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

49- KUREYŞ KADINLARININ BAZI FAZİLETLERİ BABI