SAHİH-İ MÜSLİM

SAHABE

 

42- SELMAN, SUHAYB VE BİLAL (R.A.)'IN BAZI FAZİLETLERİ BABI

 

6361-170/1- Bize Muhammed b. Hatim tahdis etti, bize Behz tahdis etti, bize Hammad b. Seleme, Sabifden tahdis etti, o Muaviye b. Kurra'dan, o Aiz b. Amr'dan rivayet ettiğine göre Ebu Süfyan birkaç kişi ile birlikte bulunan Selman, Suhayb ve Bilal'in yanından geçince onlar: Allah'a yemin olsun ki Allah'ın kılıçları Allah düşmanının boynunda olması gereken yeri bulmadı, dediler. Bunun üzerine Ebu Bekir: Siz bu sözleri Kureyş'in şeyhi ve efendisi olan birisine mi söylüyorsunuz, dedi. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına giderek O'na bunu haber verince Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Bekir! Onları kızdırmış olabilirsin. Andolsun eğer onları kızdırdıysan Rabbini kızdırdın demektir" buyurdu.

 

Bunun üzerine Ebu Bekir yanlarına gitti: Kardeşlerim sizi kızdırdım mı?, dedi. Onlar: Hayır, Allah sana mağfiret buyursun kardeşcağIZım, dediler.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Ebu Süfyan birkaç kişi ile birlikte bulunan Selman, Suhayb ve Bilal'in yanından geçti... boynunda alması gereken yeri almadı." Buradaki "me'hezeha: alması gereken yer" lafzını iki şekilde zaptetmişlerdi. Birisi (mim harfinden sonraki) hemze kasr ile ve hı harfi fethalı öbürü ise med ile ve hemze kesreli (mahiziha şeklinde) zaptetmişlerdir. Her ikisi de sahihtir.

Ebu Süfyan'ın bu gelişi Hudeybiye barışından sonraki ateşkes döneminde kafir olduğu sırada gerçekleşmişti.

 

Hadis, Selman'ın ve diğer arkadaşlarının açık bir faziletini dile getirmekte, ayrıca hadisten zayıf ve dinine bağlı kimselerin kalplerini incitmeyip onlara ikramda bulunmak, onlara iyi ve güzel muamele ebnek gerektiği de anlaşılmaktadır.

 

"Kardeşlerim sizi kızdırdım mı? Onlar: Hayır, Allah sana mağfiret buyursun kardeşcağızım, dediler." Burada "ya uhayye: kardeşcağızım" lafzını hemze ötreli küçülbne ismi olarak zaptebnişlerdir. Bu da sevgi, rikkat ve muhabbet ifade eden bir küçülbne ismidir. Bazı nüshaIarda ise hı harfi fethalı (ya ahi: kardeşim) şeklindedir. Kadı Iyaz dedi ki: Ebu Bekir’DEN rivayet edildiğine göre o böyle bir kipi kullanmayı yasakIamış ve: Allah sana afiyet versin, Allah sana rahmet ihsan buyursun de, fazlasını söyleme demektir. Yani duadan önce "la: hayır" lafzını kullanma. Çünkü bu durumda ifadenin şekli yapılan duanın nefyedilmesi (olumsuzlanması) şeklini alır. Bazılan da: La ve yağfirullahi lek: Hayır ve Allah da sana mağfiret buyursun" de, demişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

43- ENSAR (R.A.)'IN BAZI FAZİLETLERİ HAKKINDA BİR BAB