SAHİH-İ MÜSLİM

SAHABE

 

40- EBU SÜFYAN BİN HARB (R.A.)'IN BAZI FAZİLETLERİ BABI

 

6359-168/1- Bana Abbas b. Abdulazim el-Anberı ve Ahmed b. Cafer el-Ma'kirı tahdis edip dedi ki: Bize Nadr -ki o b. Muhammed el-Yemami'dir- tahdis etti, bize İkrime tahdis etti, bize Ebu Zümeyl tahdis etti, bana İbn Abbas tahdis edip dedi ki: Müslümanlar Ebu Süfyan'a bakmaz ve onunla oturup kalkmazlardı. Derken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Ey Allah'ın Nebisi! Üç şey (istiyorum, onları bana ver), dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki" buyurdu. Ebu Süfyan: Bende arapların en iyisi ve güzeli Ebu Süfyan kızı Um Habibe var. Seni onunla evlendireyim, dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki" buyurdu. Ebu Süfyan: Muaviye'yi de huzurunda bir katip yap, dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki" buyurdu. Ebu Süfyan: Bir de beni komutan yap ki daha önce müslümanlarla savaştığım gibi kafirlerle savaşayım, dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki" buyurdu.

Ebu Zumeyl dedi ki: Eğer o bunu (ları) Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den istememiş olsaydı o da ona bu{nlar)ı vermezdi. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den her ne istenirse mutlaka "peki" derdi.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Ahmed b. Cafer el-Ma'kiri" mim harfi fethalı, ayn sakin kaf kesreli olup Yemen’DEN bir cihet adı olan Ma' kir'e mensubtur.

 

"Bize Ebu Zumeyl tahdis etti, bana İbn Abbas tahdis edip, dedi ki... mutlaka evet derdi."

 

Ebu Zumeyl ze harfi ötreli mim fethalı ye sakin olup adı Simak b. el-Velil el-Hanefi el-Yemamı sonra el-Kufi nisbetlidir.

 

"Arapların en iyisi ve en gÜleli" sözü ise "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzü itibari ile de insanların en gÜleli, ahlakı itibari ile de en güzeli idi" ibaresi gibidir. Bunun açıklaması da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in faziletlerinde geçti (bk. 6403 numaralı hadis). Bunun bir benzeri de daha sonra gelecek Kureyş kadınları hakkındaki bir hadisdeki "çocuğa en şefkatli, kocasına en çok riayetkar olan" ifadesidir.

 

Ebu Hatim el-Sicistani ve başkaları dedi ki: Bu onların en güzelleri, en iyileri, en riayetkarları anlamındadır. Ama bu nitelikleri ancak tekil olarak kullanırlar.

 

Nahivciler dedi ki: Bu oradakilerin en güzeli... anlamındadır.

 

Şunu belirtelim ki bu hadis-i şerif, müşkil olması itibari ile en meşhur hadislerdendir. Bu hadisteki müşkil (açıklanması zor) tarafa gelince Ebu Süfyan ancak Mekke'nin fethedildiği hicretin sekizinci yılında müslüman olmuştur. Bu da meşhurdur. Bunda bir görüş ayrılığı yoktur. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise Um Habibe ile bundan epey zaman önce evlenmiştir. Ebu Ubeyde Halife b. Hayyat İbn Burki ve cumhur onunla hicretin altıncı yılında evlendiğini söylemişlerdir. Yedinci yılda evlendiği de söylenmiştir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) 'in Um Habibe ile evlendiği (yer) hususunda da ihtilaf etmişlerdir. Medine'de Habeşistan’DAN geldikten sonra evlendiği söylenmiştir. Ama cumhur Habeşistan' da. iken onunla evlenmiştir der.

 

Kadı Iyaz devamla dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına onun nikah akdini kimin yaptığı hususunda da ihtilaf etmişlerdir. Onun izin vermesi üzerine Osman (radıyallahu anh)'ın yaptığı söylendiği gibi Halid b. Said b. elasi tarafından yapıldığı, Necaşi tarafından yapıldığı da söylenmiştir. Çünkü Necaşi oranın emiri ve sultanı idi.

Kadı Iyaz dedi ki: Müslim'de burada bulunan ifade ise onu Ebu Süfyan'ın evlendirdiğidir ve oldukça garibdir. Ebu Süfyan'ın kafir iken Medine'ye geldiği sırada Um Habibe'nin onunla konuşmasına dair haber ise oldukça meşhurdur.

 

Kadı Iyaz bu açıklamalara bir şey eklememektedir. İbn Hazm dedi ki: Bu hadis, ravilerden birisinin bir yanılmasıdır. Çünkü Nebi(Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Um Habibe ile kendisi Habeşistan'da iken babası da kafii olduğu halde Mekke fethinden bir zaman önce evlendiğinde görüş ayrılığı yoktur. İbn Hazm’DAN gelen bir rivayette de onun: Bu hadis mevzudur, dediği de kaydedilmektedir. Bu hadiste afet ona göre Ebu Zumeyl’DEN rivayeti nakleden İkrime b. Ammar' dır.

 

Üstad Ebu Amr es-Salah -Allah'ın rahmeti ona- İbn Hazm'ın bu iddiasını reddetmiş ve onu tenkit etmekte aşırıya gitmiş ve şunları söylemiştir: Onun söylediği bu söz bir cüretkarlıktır. Bu, büyük imamların hata ettiği ve onlar hakkında gelişigüzel konuştuğu bir hücumundan ibarettir. Hadis imamlarından herhangi bir kimsenin İkrime b. Ammar'ı hadis uydurmakla suçladığını bilmiyoruz. Veki', Yahya b. Main ve başkaları onun sika olduğunu söylemişlerdir. Kendisi duası kabul olunan birisi idi. (İbnu' s-Salah devamla) dedi ki:

 

İbn Hazm'ın bu hadisin Um Habibe ile erken dönemde evlenmiş olması ile aykırı olduğu şeklindeki yanlış değerlendirmesi onun bir yanlışı ve bir yanılmasıdır. Çünkü gönlünü n hoş edilmesi için nikah akdini yenilemesini istemiş olması ihtimali vardır. Çünkü kızının kendi rızası olmadan evlenmesinin kendi başkanlığına ve nesebine (baba olarak) gölga düşüren bir husus olarak görebilirdi. Yahut da o böyle bir durumda babanın müslüman olmasını akdin yenilenmesini gerektirdiğini zannetmiş olması da mümkündü. Nitekim bundan çok daha açık hükümler ilmi çok sahabilik süresi de uzun olması itibari ile Ebu Süfyan’DAN daha büyük mertebede olanlara dahi gizli kalmıştır. Ebu Amr (İbnu's-Salah'ın) açıklamaları bunlardır.

 

Bununla birlikte hadiste Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in akdi yenilediği ifadesi de yoktur, Ebu Süfyan'a böyle bir akdin yenilenmesine ihtiyaç olduğunu söylediği de yoktur. Belki de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "peki" buyurmakla akdin gerçek mahiyeti olmamakla birlikte yine senin maksadın hasıl olacaktır demek istemiş olabilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

41- CAFER BİN EBİ TALİB, ESMA BİNT-İ UMEYS VE ONLARLA BİRLİKTE GEMİDE GELENLERİN (R.A.) BAZI FAZİLETLERİ BABI