SAHİH-İ MÜSLİM

SAHABE

 

19- ENES BİN MALİK'İN ANNESİ UM SÜLEYM İLE BİLAL (R.ANHA)'NIN FAZİLETLERİNDEN BİR KISMINA DAİR BİR BAB

 

6269-104/1- Bize Hasan el-Hulvani tahdis etti, bize Amr b. Asım tahdis etti, bize Hemmam, İshak b. Abdullah'dan tahdis etti, o Enes b. Malik'den şöyle dediğini rivayet etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), zevceleri dışında hiçbir kadının yanına girmezdi. Um Süleym müstesna. Onun yanına girerdi. Bu hususta kendisine sorulunca O: "Ben ona merhamet ediyorum. Kardeşi benimle öldürülmüştü" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 2844

 

AÇIKLAMA:          "ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zevcelerinden başka ... " daha önce Cihad Kitabı'nda Um Süleym'in kızkardeşi Um Haram'ın sözkonusu edildiği yerde şunu kaydetmiştik: İkisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in teyzeleri ve O'na mahrem idiler. Bu, ya süt yolu ile ya da neseb yolu ile idi. Bu sebeple onlarla halvet onun için helal idi. özel olarak onların yanına girer çıkardı. Fakat zevceleri dışında onlardan başka hiçbir kadının yanına girmezdi.

 

ilim adamları der ki: Hadisten şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Mahrem bir kimsenin mahreminin bulunduğu yere girmesi caizdir.

 

2. Salih birisi dahi olsa erkeğin yabancı olan bir kadının bulunduğu yere girmesinin yasak olduğuna işaret vardır. Yabancı kadına halvetin haram olduğu hususunda meşhur sahih hadisler daha önceden geçti.

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetin yabancı kadınların yanına girmekten uzak durmalarını istemiştir.

 

3. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in merhameti, mütevaziliği ve zayıf kimselere iyi ve güzel davranması Beyan edilmektedir.

 

4. Bir istisnadan başka bir istisna yapmanın sahih olduğu anlaşılmaktadır.

 

Bizim mezhep alimlerimiz buna bağlı olarak talak ve ikrar ile ilgili çeşitli meselelere dair bir takım hükümleri buna göre düzenlemişlerdir. Bunun bir örneği de Kur'an-ı Kerim'deki şu buyrukta geçmektedir: "Lut ailesi bunlardan müstesnadır. Biz onların hepsini mutlaka kurtarıcılarız. Yalnız ailesi müstesna. " (Hicr, 59-60)

 

 

 

 

6270-105/2- Bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti... Enes, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle buyurduğunu rivayet etti: "Cennete girdim de bir yürüyüş sesi duydum. Ben: Bu kimdir, dedim. Bu, Enes b. Malik'in annesi Milhan kızı Gumeysa'dır, dediler. "

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6271-106/3- Bana Ebu Cafer Muhammed b. el-Ferac tahdis etti ... Cabir b. Abdullah'dan rivayete göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana cennet gösterildi. Ebu Talha'nın hanımını gördüm. Sonra önümde bir yürüme sesi işittim. Meğer o Bilal'miş" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 3679 -uzunca-

 

AÇIKLAMA:          (6270) "Cennete girdim de bir yürüme sesi duydum ... " Hadiste geçen "haşfe: yürüme sesi" fethalı hı ve sakin şin iledir. Yürüme; hareket ve sesi demektir. Şin harfi fethalı olarak da (haşefe) söylenir.

 

Gumeysa ise ötreli gayn ve sad ile sonu medlidir. Ona Rumeysa da denilir. Bu (sad ile değil) sin ile de söylenebilir.

 

İbn Abdil Ben dedi ki: Um Süleym aynı zamanda Rumeysa ve Gumeysa'nın kendisidir. İsminde meşhur olan gayn ile olduğudur. Onun kızkardeşi Um Haram ise Rumeysa'dır. Her ikisinin de anlamı birbirine yakındır. Çünkü (kökleri olan) rams ile gams göz çevresinde oluşan kuru ve yaş çapaklara denilir.

 

Bu anlatılanlar Um Süleym'in açık bir menkıbesidir.

 

(6271) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Önümde bir yürüme sesi işittim. Meğer o Bilal'miş." Burada geçen "haşhaşe: yürüme sesi" kuru bir şeyin bir kısmı diğer kısmına sürtüldüğü zaman çıkan sese denilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

20- EBU TALHA EL-ENSARİ (R.A.)'İN FAZİLETLERİNDEN BAZISINA DAİR BİR BAB