SAHİH-İ MÜSLİM

SAHABE

 

16- MU'MİNLERİN ANNESİ UM SELEME (R.ANHA)'NIN FAZİLETLERİNİN BAZISINA DAİR BİR BAB

 

6265-100/1- Bana Abdula'la b. Hammad ve Muhammed b. Abdula'la el-Kaysi ikisi Mu'temir’DEN tahdis etti. İbn Hammad dedi ki: Bize Mu'temir b. Süleyman tahdis edip dedi ki: Babamı (şöyle derken) dinledim: Bize Ebu Osman, Selman’DAN şöyle dediğini tahdis etti: Eğer gücün yeterse pazara ilk giren ve oradan ilk çıkan kişi sen olma. Çünkü Şüphesiz orası şeytanın savaş yeridir ve sancağını da oraya diker.

 

(Selman) dedi ki: Bana haber verildiğine göre Cebrail (aleyhisselam) yanında Um Seleme bulunuyarken Allah'ın nebisine (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Sonra konuşmaya başladı. Arkasından kalktı. Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Um Seleme'ye: "Bu kimdir", dedi -yahut nasıl, dediyse öyle-o Um Seleme: Bu Dihye'dir, dedi. Um Seleme dedi ki: Allah'a yemin olsun ki ben onun ancak o olduğunu sanmıştım. Nihayet Allah'ın Nebisi'nin bizim haberini verdiği hutbesini işitinceye kadar -ya da nasıl, dediyse öyle-o (Mu'temir'in babası olan Süleyman) dedi ki: Bunun üzerine ben Ebu Osman'a: Bunu kimden dinledin, dedim. O Usame b. Zeyd'den, dedi.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 3634 -muhtasar-, 4980

 

AÇIKLAMA:          Pazar hakkında "orası şeytanın savaş yeridir" buyruğunda geçen "ma'reke: savaş yeri" dil bilginlerinin, dediklerine göre re harfi fethalı okunur, savaş yeri demektir. Çünkü orada kahramanlar birbiri ile dövüşür ve birbirini yıkmaya çalışır. Pazarı ve şeytanın pazardakilere yaptıklarını onlara zarar vermesini savaş yerine benzetmiştir. Çünkü orada aldatmak, kandırmak, hain (yalan) yeminler etmek, fasit akitler yapmak, müşteri kızıştırmak, kardeşinin satışı üzere satış, alımı üzere alım, pazarlık yaptığı mal üzerine pazarlık yapmak, ölçü ve teraziyi eksik yapmak gibi türlü batıllar işlenir.

 

"Sancağını da oraya diker." Bu da onun orada Sabit bulunduğuna ve insanların arasını kötülükle bozmak için kışkırtmak üzere onları adı geçen bu kötülüklere ve benzerlerine itmek üzere yardımcılan ile toplandığına işarettir. Buna göre çarşı Pazar, şeytanın ve onun yardımcılarının bulunduğu yerdir.

 

Suk: Pazar, müennes ve müzekker olarak kullanılır. Ona bu adın verilmesinin sebebi insanların orada ayakları üzere dikilmelerinden dolayıdır.

 

"Um Seleme'nin Cebrail (aleyhisselam)'i Dihye suretinde görmesine gelince. Dihye'de dal harfi fethalı (Dahye) ve kesreli olarak (Dihye) diye söylenir.

 

Hadis'te Um Seleme (r.anha)'nın bir menkıbesi vardır. Yine hadisten anlaşıldığına göre insanların melekleri görmesi mümkündür. Bu vakıa olarak gerçekleşmiştir. Onları insan suretinde görebilirler. Çünkü onları gerçek suretlerinde görmeye güçleri yetmez. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Cebrail'i çoğunlukla Dihye suretinde görürdü. Onu asli suretinde de iki defa görmüştür.

 

"Bize dair haberi verirken" ifadesi diyarımızdaki nüshalarda bu şekildedir. Kadı Iyaz da bazı ravilerden ve nüshalardan bu şekilde nakletmiş olmakla birlikte bazılarında "Cebrail'in haberini verirken" şeklinde olduğunu kaydetmiş ve: Doğrusu da budur, Buhari'de de bu şekilde doğru olarak kaydedilmiştir, demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

17- MÜ'MİNLERİN ANNESİ ZEYNEB (R.ANHA)'NIN FAZİLETLERİNİN BİR KISMINA DAİR BİR BAB