SAHİH-İ MÜSLİM

SAHABE

 

7- EBU UBEYDE BİN EL-CERRAH (R.A.)'IN FAZİLETLERİ BABI

 

6202-53/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize İsmail b. Uleyye, Halid'den tahdis etti. (H.) Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize İsmail b. Uleyye tahdis etti, bize Halid, Ebu Kilabe’DEN şöyle dedi diye haber verdi: Enes dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz her bir ümmetin bir emini vardır. Bizim eminimiz ise -ey ümmet!- Ebu Ubeyde b. e!-Cerrah'dır. "

 

Diğer tahric: Buhari, 3744, 4382, 7255;

 

 

 

6203-54/2- Bana Amr en-Nakid tahdis etti... Enes'den rivayete göre Yemen'liler Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna gelerek: Bizimle birlikte sünneti ve İslam'ı bize öğretecek bir adam gönder, dediler. (Enes) dedi ki: Bunun üzerine Ebu Ubeyde'nin elini tutarak: "Bu, bu ümmetin eminidir" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

6204-55/3- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar -lafız İbnu'l-Müsenna'ya ait olmak üzere- tahdis edip dedi ki: ... Huzeyfe dedi ki: Necranlılar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Rasulü! Bize emin (güvenilir) bir adam gönder, dediler. Bunun üzerine: ''Ando!sun size emin mi gerçekten emin, emin mi gerçekten emin bir adam göndereceğim" buyurdu. (Huzeyfe) dedi ki: Herkes bu görevin kendisine verilmesini arzu etti. Ama O Ebu Ubeyde b. el-Cerrah'ı gönderdi.

 

Diğer tahric: Buhari, 3745, 4380, 4381, 7254; Tirmizi, 3796; İbn Mace, 135;

 

 

 

6205- .. ./4- Bize İshak b. İbrahim tahdis etti, bize Ebu Davud el-Haferi haber verdi, bize Süfyan, Ebu İshak’DAN bu isnad ile buna yakın olarak rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          (6202) "Şüphesiz her bir ümmetin bir emini vardır. .. " Kadı Iyaz dedi ki: (Ebu Ubeyde adı) nida olmak üzere merfudur. (Yine Kadı Iyaz devamla) dedi ki: Ama daha fasih olan i'raba göre bunun ihtisas olmak üzere mansub olmasıdır. Nitekim Sibeveyh: "Allahummağfirlena eyyetuhel isabete: Allah'ım bize, biz bu topluluğa mağfiret buyur" söyleyişini nakletmiştir.

 

Emin ise güvenilir ve razı olunan kişi demektir.

 

İlim adamları der ki: Emin olmak O'nunla diğer ashab-ı kiram arasında ortak bir özelliktir. Ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabdan bazı kimselere kendilerinde daha baskın bulunan ve diğerlerine göre daha özellikli oldukları bazı niteliklerle özellikle nitelemiştir.

 

(6204) "İnsanlar o görevin kendilerine verilmesini arzu ettiler." Yani bu görev kendilerine verilir diye ümitlendiler ve -velayet (kamu görevi) olduğu için onu arzuladıklarından dolayı değil de- hadiste va' d olunan emin kişinin kendileri olmasını çokça arzu ettiklerinden ötürü bu görevin kendilerine verilmesini istediler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

8- HASAN VE HÜSEYİN (R.A.)'IN FAZİLETLERİ BABI