SAHİH-İ MÜSLİM

FAZİLETLER

 

35- NEBİ (S.A.V.)'İN YÜCE ALLAH'I BİLMESİ VE ONDAN İLERİ DERECEDE HAŞYET DUYMASI BABI

 

6062-127/1- Bize Zuheyr b. Harb tahdis etti ... Aişe (r.anha) dedi ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş yaptı ve onda ruhsatı tercih etti. Onun bu yaptığı ashabından bazı kimselere ulaşınca, ondan hoşlanmamış gibi oldular ve kendilerini o işten uzak tuttular. Bu halleri RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca hutbe vermek üzere ayağa kalkıp dedi ki: "Bazı kimselere ne oluyor ki benim hakkımda ruhsat yolunu seçtiğim bir iş onlara ulaşınca ondan hoşlanmadılar ve kendilerini ondan uzak tuttular. Allah'a yemin ederim ki elbette ben onlardan Allah'l daha iyi bilenim ve onlardan Allah'tan daha çok korkanım. "

 

Diğer tahric: Buhari, 6101, 7301

 

 

 

6063- .. ./2- Bize Ebu Said el-Eşecc tahdis etti, bize Hafs -yani b. Giyastahdis etti. (H.) Bunu bize İshak b. İbrahim ve Ali b. Haşrem tahdis edip, dediler ki: Bize İsa b. Yunus haber verdi, ikisi A'meş'den Cerir'in isnadı ile onun hadisine yakın olarak rivayet etti.

 

 

 

6064-128/3- Bize Ebu Kureyb de tahdis etti ... Aişe (radıyallahu anha) dedi ki: RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş hakkında ruhsat verdi. İnsanlardan bir kimseler ondan. uzak durdular. Bu halleri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca kızdı hatta kızgınlığı yüzünden belli oldu. Sonra da: "Bazı kimselere ne oluyor ki hakkında bana ruhsat verilen bir husustan yüz çeviriyorlar. Allah'a yemin ederim ki elbette ben onlardan daha çok Allah', bilirim ve onlardan daha çok O'ndan korkarım" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          (6064) "Kızdı ve hatta kızgınlığı yüzünde belli oldu ... " Bu hadiste O'na (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uymak teşvik edilmekte, ibadette işi derinleştirmek yasaklanmakta ve mübah olduğu hususunda şüphe etmek sureti ile mübah olan bir işten kaçınmak da yerilmektedir. Ayrıca şeriatin haram kıldıklarının çiğnenmesi halinde -bunu çiğneyen bir te'vilde bulunmak sureti ile dahi çiğnemiş olsa- kızgınlığın sözkonusu olabileceği, azarlamayı (özelleştirmeyerek) herkese hissesini alacak şekilde açık yapmak sureti ile ve topluluk karşısında buna tepki gösterip o işi yapanı tayin etmemek sureti ile güzel geçinmek de sözkonusudur. Böyle bir durumda bir takım kimselere ne oluyor ki gibi ifadeler kullanılır.

 

Bu hadisten anlaşılan bir diğer husus da şudur: Şanı yüce Allah'a yakın olmak, O'nu daha çok bilmeye, O'ndan daha çok korkmaya bir sebeptir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah'a yemin olsun ki ben onlardan Allah', daha iyi bilenim, onlardan Allah'tan daha çok korkanım" buyruğu da şu demektir: Onlar benim yaptığımdan yüz çevirmelerinin kendilerini Allah'a daha çok yakınlaştıracağı yanılgısına kapılıyorlar. İsterse onların yaptıklarından farklı bir şey yapılmış olsun. Halbuki durum onların yanlış olarak sahip oldukları bu kanaat gibi değildir. Aksine ben onlardan Allah'ı daha iyi bilirim ve onlara göre Allah'tan daha çok korkarım. Şüphesiz ki şanı yüce Allah'a yakınlık ve O'ndan korkmak ancak O'nun verdiği emre uygun hareket etmekle olur. Yoksa nefislerin kendi kurguladıkları gibi ve emrolunmadıkları işleri yapmaya kendisini zorlamak sureti ile olmaz. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

36- O'NA (S.A.V.) UYMANIN VACİB OLDUĞU BABI