SAHİH-İ MÜSLİM

FAZİLETLER

 

13- RESULULLAH (S.A.V.), İNSANLAR ARASINDA AHLAKI EN GÜZEL OLANDI BABI

 

5966-51/1- Bize Sa'd b. Mansur ve Ebu Rabt" tahdis edip dedi ki: Bize Hammad b. Zeyd, Sabit el-Bunani'den tahdis etti, o Enes b. Malik'den şöyle dediğini rivayet etti: RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e on yıl boyunca hizmet ettim. Allah'a yemin olsun ki asla bana bir üf demedi ve herhangi bir şey hakkında da, neden bunu yapmadın, bunu keşke yapsaydın da demedi.

Ebu Rabi' rivayetinde: Hizmetçinin yaptığı işlerden olmayan (bir iş için neden bunu yapmadın demedi) ibaresini ekledi ve onun: "Allah'a yemin ederim" sözünü de zikretmedi.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

5967- .. ./2- Bunu bize Şeyban b. Ferruh da tahdis etti, bize Sellam b. Miskin tahdis etti, bize Sabit el-Bunani Enes’DEN aynısını tahdis etti.

 

Diğer tahric: Buhari, 6038

 

 

 

5968-52/3- Bunu bize Ahmed b. Hanbel ve Zuheyr b. Harb da birlikte İsmail’DEN -lafız Ahmed'e ait olmak üzere- tahdis edip, dediler ki: Bize İsmail b. İbrahim tahdis etti, bize Abdulaziz, Enes’DEN şöyle dediğini tahdis etti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye geldiğinde Ebu Talha elimden tuttu ve beni Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürüp şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü! Şüphesiz Enes akıllı bir çocuktur. Sana hizmet etsin.

"Enes dedi ki: Yolculukta da ikamet halinde de O'na hizmet ettim. Allah'a yemin ederim ki yaptığım bir şey için bunu niçin böyle yaptın demediği gibi yapmadığım bir şey için de: Bunu neden böyle yapmadın demedi."

 

Diğer tahric: Buhari, 2768, 6911

 

 

 

5969-53/4- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve İbn Numeyr tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Bişr tahdis etti, bize Zekeriyya tahdis etti, bize Sa'd-ki o b. Ebu Burde'dir- Enes’DEN şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e dokuz yıl hizmet ettim. Onun hiçbir zaman bana niçin şunu şunu yapmadın, dediğini de bilmiyorum, beni herhangi bir şeyden dolayı ayıpladığını da bilmiyorum.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

5970-54/5- Bana Ebu Man er-Rekaşi Zeyd b. Yezid tahdis etti, bize Ömer b. Yunus haber verdi, bize İkrime -ki o b. Ammar'dır- tahdis edip dedi ki: İshak dedi ki: Enes dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İnsanlar arasında en güzel ahlaklılardan idi. Bir gün beni bir ihtiyaç için gönderdi. Ben: Allah'a yemin olsun ki gitmeyeceğim, dedim. Halbuki içimden Allah'ın Nebisi'nin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana emrettiği iş için gitmek vardı. Dışarı çıkbm. Nihayet pazarda oynayan çocukların yanından geçtim. Ansızın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in arkamdan beni ensemden yakaladığını görüverdim. Ona bakbğımda o gülüyordu. "Ey Enescik! Sana emrettiğim işe gittin mi" buyurdu. Ben: Evet derhal gidiyorum ey Allah'ın Rasulü!, dedim.

Enes dedi ki: Allah'a yemin ederim O'na dokuz yıl hizmet ettim. Yaptığım bir şey için niçin şunu şunu yaptın da demedi, yapmadığım bir şey için de şunu şunu yapsaydın olmazmıydı da demedi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 4773

 

 

 

5971-55/6- Bize Şeyban b. Ferruh ve Ebu Rabi" de tahdis edip, dediler ki: Bize Abdulvaris Ebu Teyyah'dan tahdis etti, o Enes b. Malik'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanların en güzel ahlaklısı idi.

 

 

AÇIKLAMA:          (5966) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e on yıl hizmet ettim ... " Bir rivayette (5969) "Bir şey dolayısı ile beni ayıplamadı" bir rivayette (5969, 5970) "Dokuz yıl" bir rivayette (5971) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanların en güzel ahlaklısı idi" denilmektedir.

 

Hadiste geçen (5966) "bana üf bile demedi" Kadı Iyaz ve başkaları üf lafzının on ayrı şekilde söylendiğini zikretmektedir ...

 

Bu kelime hoşlanılmayan her bir şey için kullanılır. Bu tekil, ikil, çoğul, müennes ve müzekker hakkında değişmeksizin tek bir lafız olarak kullanılan isim fiildir. Yüce Allah da: "Onlara (anne babana) üf bile deme" (İsra, 23) buyurmuştur.

 

Herevi dedi ki: Sıkıntı veren ağır bulunan her bir şey hakkında ona üf denilir. Bunun küçümsemek anlamında olduğu da söylenmiştir. Bu da az demek olan "efef"den alınmıştır. "Kattu: hiçbir zaman, hiçbir şekilde ... " lafzı da bir kaç şekilde telaffuz edilir .. . 

 

Olumsuz maziyi te'kid için kullanılır.

 

Rivayetlerin bir çoğunda "on yıl" diye kaydedildiği halde burada (59695970) "dokuz yıl" demesinin anlamına gelince. Bu, dokuz yıl ve birkaç ay demektir. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'de fazlasız ve eksiksiz olarak on yıl ikamet etmiştir. Enes'in hizmete başlaması ise ilk sene içerisinde olmuştu. Buna göre "dokuz yıl" rivayetinde küsüratı saymamıştır. Bunun yerine tam seneleri itibar almıştır. "On yıl" rivayetinde ise bu küsüratı tam yıl gibi saymıştır. Her ikisi de doğrudur.

 

Bu hadiste Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ahlakının kemali, güzel geçimi, hilmi ve affediciliği açıkça ifade edilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

14- RASÜLULLAH (S.A.V.), KENDİSİNDEN İSTENEN HİÇBİR ŞEYE ASLA HAYIR DEMEMİŞ OLDUĞU VE ÇOKÇA VERDİĞİ BABI