SAHİH-İ MÜSLİM

EDEB

 

5- MİSK KULLANMAK, ONUN HOŞ KOKULARIN EN HOŞU OLDUĞU VE REYHAN (FESLEĞEN) VE HOŞ KOKUYU REDDETMENİN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

5842-18/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti... Ebu Said elHudri'nin rivayetine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İsrailoğullarından kısa boylu bir kadın, uzun boylu iki kadın arasında yürüyordu. Ahşaptan iki ayak ile altından kilitli kapalı bir yüzük edindi. Sonra içini misk ile doldurdu. Misk ise kokuların en hoş olanıdır. Sonra iki kadın arasından geçip gittiği halde onu tanımadılar. Bunun üzerine eli ile de böyle yaptı." Şu'be de bu arada elini silkti.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 991, 992; Nesai, 1904,5134

 

 

 

5843-19/2- Bize Amr en-Nakid tahdis etti ... Ebu Nadra, Ebu Said elHudri'den tahdis ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İsrailoğullarından yüzüğünün içine misk doldurmuş bir kadını zikretti. Misk de hoş kokuların en güzelidir.

 

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Misk, hoş kokuların en güzelidir" buyruğUnda miskin hoş kokuların en hoşu ve en faziletlisi olduğu, onun tahir (temiz) olup, bedende ve elbisede kullanılmasının alınıp satılmasının caiz olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Bütün bu hususlar üzerinde icma vardır.

 

Bu hususta mezhep alimlerimiz (Şafii'ler) şiadan batıl bir görüş nakletmiş bulunmaktadır. Ama müslümanların icmaı ile Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in miski kullandığı, ashabının da miskikullanmış olmaları onlara karşı bir delildir.

 

Mezhep alimlerimiz ve başkaları der ki: Bu canlı bir hayvandan ayrılan bir parça meyte hükmündedir diye bilinen kaideden istisna edilmiştir. Miskin cenin, yumurta ve süt hükmünde olduğu da söylenmiştir.

 

Kısa boylu kadının ahşaptan iki ayak edinerek uzun boylu iki kadın arasında yürümesine gelince, bu kadının kim olduğu bilinmemektedir. Bunun bizim şeriatteki hükmü de şudur: Eğer bununla kendisini tanınmamak için setretmek (gizlemek) ve böylelikle herhangi bir şekilde rahatsız edilmemesini sağlamak gibi doğru şer'i bir maksat ile yapmışsa bunda bir sakınca yoktur. Eğer bunu yaparak büyüklenmeyi ya da erkeklere ve başkalarına karşı sahte bir görüntü vermek sureti ile kusursuz kadınlara benzemeye çalışmayı kastetmişse o taktirde haramdir.

 

 

 

 

5844-20/3- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve Zuheyr b. Harb'ın ikisi elMukri’DEN tahdis etti. Ebu Bekr dedi ki: Bize Ebu Abdurrahman el-Mukri, Said b. Ebu Eyyub'dan tahdis etti, bana Ubeydullah b. Ebu Cafer, Abdurrahman el-A'rec'den tahdis etti, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kime reyhan (fesleğen) takdim edilirse onu geri çevirmesin. Çünkü o taşınması bakımından hafif, kokusu da hoştur" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 4172; Nesai, 5274

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Her kime reyhan (fesleğen) takdim edilirse ... " buyruğunda geçen "mahmil: taşınmak" burada birinci mim fethalı ikincisi kesrelidir. Meclis kelimesinde olduğu gibi. Bundan kasıt ise ha harfi fethalı olarak hami. (taşımak)dır. Yani taşınması itibari ile hafiftir, ağır değildir.

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) 'in: "Onu geri çevirmesin" anlamındaki lafızda "yerudduhu" fiili fasih ve meşhur olan söyleyişe göre dal harfi ötrelidir. Arapçayı iyice tahkik etmeyenlerden pek çok kimse bunu fethalı olarak (felayeruddehu) diye kullanır. Bu lafza dair açıklama ve bunun kaidesi Hacc Kitabı'nda es-Sa'd b. Cessame'nin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yabani bir eşek hediye etmesi üzerine "bizim bunu sana geri vermemizin tek sebebi ihramlı oluşumuzdur" hadisi açıklanırken geçmiş bulunmaktadır.

 

Reyhana gelince, dil bilginleri ile garibul hadis bilginlerinin bu hadisin açıklamasında söylediklerine göre reyhan kokusu hoş ve koklanan her türlü bitki demektir.

 

Kadı Iyaz da sözünü. ettiğimiz açıklamayı zikrettikten sonra şunları söylemektedir: Bana göre bu hadis ile bütün hoş ve güzel kokulan kastetmiştir. Nitekim Ebu Davud'un bu hadisi rivayetinde "kendisine hoş bir koku takdim edilen" denilmekte, Buhari'nin Sahihi'nde de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

 

"Hoş kokuyu geri çevirmezdi" hadisi yer almaktadır. Allah en iyi bilendir.

 

Bu hadiste, bir mazeretinin olması hali dışında kendisine reyhan takdim edilen kimsenin onu geri çevirmesinin mekruh olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

 

 

 

 

5845-21/4- Bana Harun b. Said el-Eyli, Ebu Tahir ve Ahmed b. İsa tahdis etti. Ahmed bize İbn Vehb tahdis etti derken diğer ikisi haber verdi dedi. Bana Mahreme babasından haber verdi, o Nafi'den şöyle dediğini rivayet etti: İbn Ömer hoş koku süründüğü vakit karıştırılmamış öd ve öd ile birlikte kafur karıştırılmış koku sürerdi. Sonra da: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bu şekilde koku kullanırdı dedi.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "İbn Ömer koku süründüğü zaman ... derdi." Bu hadiste geçen "isticmar" hoş koku kullanmak ve onunla buhurlanmak, tütsülenmek demektir. Tütsü ve hoş koku anlamına gelen "micmer" den alınmıştır.

 

Uluvve (öd) e gelince Asmai, Ebu Ubeyd ve sair dil bilginleri ile garibul hadis alimleri bu kendisi ile tütsülenen bir öd (tahta çubuk)dur demişlerdir. Asmai dedi ki: Bunun arapçalaştırılmış farsça bir lafız olduğu kanaatindeyim. Eluvve uluvve diye iki meşhur söyleyişi vardır. el-Ezheri ayrıca elivve söyleyişini de nakletmektedir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Kisai'den "eliyye" söyleyişi de nakledilmiştir. Kadı lyaz ve başkaları dedi ki: Burada (ye) şeddeli de söylenir, şeddesiz de söylenir, hemzesi ise kesreli de ötreli de söylenir. Bunun "levve" ve "leyyeh" söyleyişleri olduğu da belirtilmiştir. Hadiste geçen "gayra mutarrat: karıştırılmamış" ise, başka kokular katılıp karıştırılmamış demektir.

 

Bu hadiste, güzel kokunun kadınlar için müstehap olduğu gibi erkekler için de müstehap olduğu hükmü anlaşılmaktadır. Ama erkekler için müstehap olan kokusu olan fakat rengi olmayan kokular müstehap iken kadınlara ise mescit ya da başka bir yere Çıkıp gitmek istedikleri taktirde kokusu yayılan her bir kokuyu kullanmaları mekruh olur.

 

Cuma ve bayram günlerinde müslümanların toplantı yerlerinde, zikir ve ilim meclislerinde bulunacağı zaman, zevcesi ile birlikte olmak istediği zaman ve buna benzer durumlarda erkeklerin güzel koku kullanmaları müekked olarak müstehap olur. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1- ŞİİR OKUMAK EN ŞAİRCE SÖYLENMİŞ SÖZ İLE ŞİİR'İN YERİLMESİ BEYANI HAKKINDA BİR BAB