SAHİH-İ MÜSLİM

SELAM

 

12/22- MECLiSİNDEN KALKTIKTAN SONRA GERİ DÖNEN KİMSE ORAYA OTURMAKTA DAHA BİR HAK SAHİBİDİR BABI

 

5653-31/1- Bize Kuteybe b. Said de tahdis etti, bize Ebu Avane haber verdi, yine Kuteybe dedi ki: Bize Abdulaziz -yani b. Muhammed- tahdis etti, ikisi Suheyl'den, o babasından, o Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz kalktığı zaman" buyurdu. Ebu Avane'nin hadisi rivayetinde ise: "Kim meclisinden kalkar da sonra oraya dönerse o onu daha çok hak eder" buyurdu.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          "Kim meclisinden kalktıktan sonra tekrar oraya dönerse o onu daha çok hak eder." Mezhep alimlerimiz dedi ki: Bu hadis, mescit yahut başka bir yerde mesela namaz için bir yerde oturduktan sonra abdest almak yahut fazla sürmeye n bir işi görmek için oradan dönmek üzere ayrılacak olup, sonra geri dönecek olursa o yerdeki özel hakkı geçersiz olmaz. Aksine tekrar oraya dönecek olursa o namaz hakkında kendisi onu daha çok hak eder. Şayet o yerde başka bir kimse oturmuş ise onu kaldırma hakkına sahiptir. Orada oturmuş olan kişinin de bu hadis dolayısı ile oradan kalkması gerekir. Mezhep alimlerimize göre sahih olan budur ve böyle bir yerde oturan bir kimsenin birincisinin dönmesi halinde oradan ayrılması icabeder. Kimi ilim adamı ise bu müstehaptır, vacip değildir demiştir. Bu da Malik'in görüşüdür. Doğrusu birincisidir.

 

Mezhep alimlerimiz dedi ki: Oradan kalkıp yerinde seccade ve benzeri bir şey bırakması ile bırakmaması arasında da bir fark yoktur. Her iki durumda da oradan kalkıp dönen kişinin orada hakkı daha çoktur. Yine mezhep alimlerimiz dedi ki: Yalnızca o namazda daha çok hak sahibidir. Diğer namazlarda bu husus sözkonusu değildir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

13/23- KADIN TABİATLI KİMSENİN YABANCI KADINLARIN YANINA GİRMESİNİN MEN OLUNMASI BABI