SAHİH-İ MÜSLİM

SELAM

 

5/15- ÇOCUKLARA SELAM VERMENİN MÜSTEHAP GÖRÜLDÜĞÜ BABI

 

5628-14/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Huşeym, Seyyar'dan haber verdi, o Sabit el-Bünani'den, o Enes b. Malik'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birkaç çocuğun yanından geçti, onlara selam verdi. 

 

Diğer tahric: Buhari, 6247; Tirmizi, 7696

 

 

 

5629- .. ./2- Bunu bana İsmail b. Salim de tahdis etti, bize Huşeym haber verdi, bize Seyyar bu isnad ile haber verdi.

 

 

 

5630-15/3- Bana Amr b. Ali ve Muhammed b. el-Velid de tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be, Seyyar'dan şöyle dediğini tahdis etti. Sabit b. el-Bünani ile birlikte yürüyordum. Birkaç çocuğun yanından geçti, onlara selam verdi ve Sabit'in tahdis ettiğine göre o Enes'l-e birlikte yürüyordu. Birkaç çocuğun yanından geçti, onlara selam verdi ve Enes de RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yürürken çocukların yanından geçtiğini ve onlara selam verdiğini tahdis etti. 

 

 

AÇIKLAMA:          (5628) "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birkaç çocuğun yanından geçti de onlara selam verdi" bir diğer rivayette de (5630) "birkaç çocuğun yanından geçti ve onlara selam verdi" buyurulmaktadır. Burada "hadislerin birinde el-gilman diğerinde es-sibyan" geçmektedir ki her ikisi de aynı anlamda {çocuklar} demektir. Sibyan kelimesi de meşhur olan söyleyişe göre sad harfi kesreli söylenir. Bununla birlikte ötreli olarak {subyan} diye de söylenir.

 

Hadiste, mümeyyiz çocuklara selam vermenin müstehap olduğu hükmü anlaşıldığı gibi mütevazi olmak ve bütün insanlara cömertçe selam vermek teşvik edilmekte, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ne kadar mütevazi olduğu ve herkese karşı da mükemmel derecede şefkatli olduğu beyan edilmektedir.

 

İlim adamları çocuklara selam vermenin müstehap olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir. Erkeklerin ve çocukların bulunduğu bir topluluğa selam verse ve aralarından bir çocuk o selamı alsa diğer erkeklerden selamı alma farzı düşer mi? Bu hususta mezhep alimlerimizin iki görüşü vardır. Daha sahih olanına göre düşer. Bunun bir benzeri de cenaze namazı hususundaki görüş ayrılığıdır. çocuğun cenaze namazını kılması ile farz diğerlerinden sakıt olur mu? Daha sahih olan sakıt olacağıdır, Şafii bunu açıkça ifade etmiştir. Adama selam verecek olursa adamın da selamını alması lazım gelir. Cumhurun üzerinde mutabakat ettiği doğru görüş budur. Bazı mezhep alimlerimiz vacip değildir demişlerse de bu zayıf yahut yanlış bir kanaattir.

 

Kadınlara gelince, eğer kadınlar bir topluluk halinde iseler onlara selam verir. Tek bir kadın ise ona kadınlar onun kocası (cariye ise) efendisi ve mahremi selam verebilir. güzel olsun olmasın fark etmez.

 

Yabancı erkeğe gelince, eğer kadın arzu edilmeyecek kadar yaşlı birisi ise ona selam vermek müstehap olur. Onun da erkeğe selam vermesi müstehap olur. Aralarından kim kime selam verirse diğerinin de o selamı alması gerekir. Eğer kadın genç yahut yaşlı olmakla birlikte arzu edilecek halde ise yabancı bir kimse ona selam vermez, o da yabancıya selam vermez. Aralarından selam verenin de selamının alınmasını hak etmez. Selamını almak da mekruh olur. Bizim de cumhurun mezhebi de budur.

 

Rabia dedi ki: Erkekler kadınlara, kadınlar da erkeklere selam vermezler.

Ama bu yanlıştır. Kufeliler: Erkekler aralarında bir mahrem bulunmayan kadınlara selam vermezler demişlerdir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

6/16- PERDEYİ KALDIRMAYI VE BENZERİ ALAMETLERİ İZİN KABUL ETMENİN CAİZ OLDUĞU BABI