SAHİH-İ MÜSLİM

SELAM

 

3/13- MÜSLÜMANIN MÜSLÜMANDAKİ HAKLARINDAN BİRİSİ DE SELAMı ALMAKTIR BABI

 

5615-4/1- Bana Harmele b. Yahya tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, bana Yunus, İbn Şihab'dan haber verdi, o İbnu'l- Müseyyeb'den rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre (radıyallahu anh) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı beştir" buyurdu. (H.) Bize Abd b. Humeyd de tahdis etti, bize Abdurrezzak haber verdi, bize Ma'mer, Zühri'den haber verdi, o İbnu'l- Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümanın kardeşi üzerinde beş hakkı vardır: Selam (ını) almak, aksıran kimseye (elhamdulillah demesi halinde) yerhamukallah demek, davet(ine) icabet etmek, hastayı ziyaret etmek, cenazelerin arkasından gitmektir" buyurdu.

Abdurrezzak dedi ki: Ma'mer bu hadisi Zühri'den mürsel olarak rivayet ederdi ama bir seferinde İbnu'l- Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre'den diye müsned (muttasıl) olarak da rivayet etmiştir.

 

Diğer tahric: Harmele b. Yahya'nın hadisini Yalnız Müslim rivayet etmiştir; Abd b. Humeyd'in hadisini, Buhari, 1240 -muallak olarak-; Ebu davud, 5030

 

 

 

5616-5/2- Bize Yahya b. Eyyub, Kuteybe ve İbn Hucr tahdis edip dediler ki: Bize İsmail -ki o b. Cafer'dir- Ala'dan tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümanın Müslüman üzerindeki hakkı altıdır" buyurdu. Onlar hangileridir ey Allah'ın Rasulü! diye soruldu. O: "Onunla karşılaştığın zaman ona selam ver, seni davet ettiği zaman davetine icabet et, senden nasihat vermeni isterse ona nasihat ver, aksırıp da elhamdulillah dese ona yerhamukallah de, hastalanırsa onun ziyaretine git, ölürse cenazesinin arkasından yürü"

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (5615) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümanın kardeşi üzerinde beş hakkı vardır" Diğer rivayette (5616) "Müslümanın Müslüman üzerin-

deki hakkı altıdır" buyurulmaktadır.

 

Libas (giyim) kitabında bu hadisin tam bir şerhi geçmiş bulunmakta ve orada teşmit (aksırıp da elhamdulillah diyene yerhamukallah demeklin şin ile de sin ile de (tesmit) kullanılacağını da ve bunun türediği köklerini de açıklamıştık.

 

Selamı almak ve selamı vermek ile ilgili açıklamalar da daha önceki babta geçmiş bulunmaktadır.

 

Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Senden öğüt vermeni isterse" yani senden öğüt vermeni isterse senin de ona öğüt vermen görevindir. Ona yağ yakmaya kalkışma, onu aldatına ve nasihatı samimi olarak açıklamaktan da uzak durma. Allah en iyi bilendir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

4/14- KİTAP EHLİNE ÖNCE SELAM VERMENİN NEHYEDİLDİĞİ VE SELAMLARININ NASIL ALINACAĞI BABI