SAHİH-İ MÜSLİM

TIB

 

36/21- CÜZZAMLIDAN VE BENZERLERİNDEN UZAK DURMA BABI

 

5783-126/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Huşeym haber verdi. (H.) Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Şerik b. Abdullah ve Huşeym b. Bişr, Ya'l-a b. Ata'dan tahdis etti, o Amr b. eş-Şerrid'den, o babasından şöyle dediğini rivayet etti. Sakif heyeti arasında cüzzamlı bir adam vardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Biz sana bey'at ettik, geri dön" diye haber gönderdi.

 

 

Diğer tahric: Nesai, 4193

 

AÇIKLAMA:          "Sakif heyeti arasında cüzzamlı bir adam vardı..." Bu Buhari'nin Sahihi'ndeki: "Cüzzamlıdan arslandan kaçar gibi kaç" şeklindeki diğer hadise uygundur. Bu hadisin şerhi "Hastalığın Bulaşması Söz Konusu Değildir" babında ve bunun hastalıklı develeri olan kimse develerini sağlıklı olanların yanına götürmesin hadisine de muhalif değildir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Cüzzamlı kişi ile ilgili Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den gelen rivayetler farklı farklıdır. Ondan sözü geçen bu hadis sabit olduğu gibi Cabir (radıyallahu anh)'dan da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cüzzamlı kimse ile birlikte yemek yediği de ona: Allah'a güvenerek ve ona tevekkül ederek ye dediği Aişe (radıyallahu anha) cüzzamlı bir azadlı köle benim kabımdan yemek yer, benim kaselerimden su içer, benim yatağım üzerinde uyurdu. Rivayeti de sabit olmuştur. Kadı Iyaz devamla dedi ki: Ömer (radıyallahu anh) da ondan başka seleften kimseler de cüzzamlı kimse ile yemek yenileceği kanaatinde olup ondan uzak durma emrinin nesh edilmiş olduğu görüşündedirler. Ama çoğunluğun söylediği ve kaçınılmaz olarak kabul edilmesi gereken kanaat neshin olmadığıdır. Aksine bu iki hadisin bir arada cem edilip ondan uzak durmayı ve kaçmayı emreden hadislerin vücub olarak değil de müstehaplık ve ihtiyat anlamında yorumlanması bir kaçınılmazlıktır. Onunla birlikte yemek yemeye gelince bunun caiz olduğunu beyan etmek için yapmıştır. Allah en iyi bilendir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Kimi ilim adamının dediğine göre bu hadiste ve bu manadaki benzer hadislerde kadının kocasının cüzzamlı olduğunu görürse yahut sonradan cüzzama yakalanırsa nikahı fesh etmekte muhayyerlik hakkı sabit olduğuna delildir. Gerek bizim mezhep alimlerimiz gerek Maliki mezhebi alimleri cüzzamlı kimsenin cariyesinin yanına gelmesini istediği taktirde kabul etmeyip ona teslim olmamak hakkının olup olmadığı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Kadı Iyaz dedi ki: İlim adamlarının dediklerine gÖre cüzzamlı bir kimsenin mescide gelmesine ve insanlarla karışmasına engel olunur. Aynı şekilde cüzzamlı kimseler menfaatlerine uygun olan tasarruflarda bulunmaktan alıkonulmamakla birlikte sayıca çoğalmaları halinde kendilerine insanların dışında başlı başına bir yer edinmeleri emrolunur mu -ki çoğu kimseler bu kanaattedir- yoksa ayrı ve uzak durmak gibi yükümlülükleri olmaz mı?

 

Ama cüzzamlıların sayıca az olmaları halinde bundan alıkonulmayacakları hususunda ihtilaf etmemişlerdir. insanlarla birlikte cuma namazına katılmaları engellenmez ama başka namazlara katılmalarına engel olunur.

 

Aralarında cüzzamlı kimselerin bulunduğu bir köyahalisi aynı suyu birlikte kullanmalarından ötürü zarar görecek olurlarsa, şayet zarar sözkonusu olmaksızın su çıkarmaya güçleri yeterse bunu yapmaları emredilir. Aksi taktirde başkaları onlar için o suyu bulup çıkarırlar yahut da onlara su çekecek kimseler görevlendirirler. Yoksa o sudan yararlanmaları na engel olunmaz. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

37/1- YILANLARI VE DAHA BAŞKA HAŞERATI ÖLDÜRME BABI