SAHİH-İ MÜSLİM

TIB

 

30/15- BULAMACIN HASTANIN KALBİNE RAHATLIK VERİCİ OLDUĞU BABI

 

5730-90/1- Bize Abdulmelik b. Şuayb b. Leys b. Sa'd tahdis etti, bana babam dedemden tahdis etti, bana Ukayl b. Halid, İbn Şihilb'dan tahdis etti, o Urve'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi Aişe'den rivayet ettiğine göre akrabalarından birisi ölüp de bu maksatla kadınlar toplanıp sonra da dağılacak olurlarsa mutlaka akrabalarına ve özel yakınlarına bir çömlek bulamaç pişirilmesini emrederdi. Sonra da tirit yapılırdı. Bulamaç da o tiridin üzerine dökülürdü. Sonra (Aişe) haydi bundan yeyin. Çünkü ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Bulamaç hastanın kalbini rahatlatır ve kederin bir kısmını da giderir" buyururken dinledim derdi. 

 

 

Diğer tahric: Buhari, 5417, 5689; Tirmizi, 3039 -buna yakm-

 

AÇIKLAMA:          Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bulamaç kalbi rahatlatır..." (rahatlatır anlamındaki lafız) mim ve cim harfleri fethalı olarak "mecemmeh" diye telaffuz edilir. Bunun mim ötreli cim kesreli (mucimmeh şeklinde) olduğu da söylenir. Bu da hastanın kalbini rahatlattığı, ondan üzüntüyü izale edip ona dinçlik kazandırdığı anlamına gelir. Elcemmam ise çalışkan ve gayretli kimseler gibi rahat etmiş, dinlenmiş kimse demektir.

 

Te harfi fethalı olarak "telbine: bulamaç: undan yahut kepekten yapılan bir çeşit çorbadır. Dediklerine göre bazı hallerde ona biraz bal da katılabilir. el-Herevi ve başkalarının dediklerine göre buna telbine denilmesi beyazlığı ve inceliği bakımından süte benzemesinden dolayıdır. Hadisten, bulamacın üzüntülü kimseler için müstehap olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

31/16- BAL İÇİRMEK SURETİ İLE TEDAVİ BABI