SAHİH-İ MÜSLİM

TIB

 

27/12- LEDUD İLAÇ İLE TEDAVİ YAPMANIN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

5725-85/1- Bana Muhammed b. Hatim tahdis etti, bize Yahya b. Said, Süfyan'dan tahdis etti, bana Musa b. Ebu Aişe, Ubeydullah b. Abdullah'tan tahdis etti, o Aişe’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından ilaç verdik. Ama o bana ağzımdan ilaç vermeyin diye işaret etti. Biz: Bu hastanın ilaçtan hoşlanmayışıdır dedik. Kendisine gelince: ''Abbas dışında aranızda ağzına ilaç akıtılmadık hiç kimse kalmayacak. Çünkü o sizinle beraber bulunmadı" buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 4458, 5709, 5710, 5711, 6886, 6897

 

AÇIKLAMA:          "Hastalığı sırasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'e ağzından ilaç verdik. .. " Dil bilginlerinin dediklerine göre lam harfi fethalı olarak: Ledud, hastanın ağzının yan taraftanndan birisinden dökülüp hastaya içirilen ya da oraya parmak ve başka bir şeyle sokulup ağza varması sağlanan ilaca denilir. Bu kökten olmak üzere lededtuhu ve eludduhu: ağzından ilaç verdim, veriyorum denilir. Cevheri aynı zamanda Rubai olarak bunun: eldedduhu'nun da kullanıldığını nakletmektedir. Yine el-Cevheri dedi ki: Ledud anlamında ledid de kullanılır.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara ağzımdan bana ilaç içirmeyin diye işaret etmekle birlikte Ona muhalefet edilince O da kendilerine bir ceza olmak üzere ağızlarından onlara ilaç verilmesini emir buyurdu.

 

Buradan anlaşılır işaretin buna benzer bir meselede açık ibare ve söz durumunda olduğu hükmü anlaşıldığı gibi haddini aşan bir kimseye haddini aştığı fiiline benzer bir fiil ile tazir edilebileceği anlaşılmaktadır. Bu fiilin haram bir fiil olma hali ise müstesnadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

28/13- KUST DİYE DE BİLİNEN UD-i HİNDİ İLE TEDAVİ BABI