SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

35/34- ELBİSE VE BAŞKA HUSUSLARDA SAHTEKARLIĞIN VE KENDİSİNE VERİLMEMİŞ ŞEYLERLE DOYMUŞ GİBİ GÖRÜNMENİN YASAK OLDUĞU BABI

 

5548-126/1- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti, bize Veki ve Abde Hişam b. Urve’DEN tahdis etti, o babasından o Aişe (radıyallahu anha)'dan rivayet ettiğine göre bir kadın: Ey Allah'ın Rasulü! Ben, kocamın bana vermediği şeyler için bana verdi diyorum diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'de: "Kendisine verilmedik şeylerle doymuş gibi görünen bir kimse sahte iki elbise giyinmiş kimse gibidir" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etti.

 

 

 

5549-127/2- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti, bize Abde tahdis etti, bize Hişam, Fatıma'dan tahdis etti, o Esma'dan rivayet ettiğine göre bir kadın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: Benim bir kumam var. Kocamın bana vermediği bir şey ile malından doymuşum gibi görünmemen dolayı bana bir vebal var mı dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kendisine verilmeyen bir şeyden doymuş gibi görünen bir kimse sahte iki elbise giyen kimse gibidir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 5319; Ebu Davud, 4997

 

 

 

5550- .. ./3- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Ebu Usame tahdis etti. (H.) Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize Muaviye haber verdi, ikisi Hişam'dan bu isnad ile hadisi rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          "Bir kadın: Ey Allah'ın Rasulü! Kocamın bana vermediği şeyler için bana verdi diyorum ... " Hadisi ile ilgili olarak ilim adamları şu açıklamayı yapmışlardır: Burada kast edilen kendisinde bulunmayan bir şeyden çokça varmış gibi izlenim veren kimse kast edilmektedir. Bu da yanında olmayan, sahip olmadığı bir şeye sahipmiş gibi kendisini gösterir. Böylelikle de insanlar arasında çok şeye sahip olduğu izlenimini verir ve babl olan bir iddia ile kendisini süsler. Bu, bir kimsenin sahte iki elbise giyenin yerildiği gibi yerilen bir kimsedir.

 

Ebu Ubeyd ve başkaları dedi ki: Bu, zahid kimselerin ibadet ve vera sahibi kimselerin kılık kıyafetlerini giyen ve bununla insanlara bu niteliklere sahip olduğunu izhar etme maksadını güden ve böylelikle kalbinde bulunandan daha fazla huşu ve zühd sahibi olduğunu izhar eden kimsedir. İşte bunlar sahte ve riyakarlık elbiseleridir.

 

Bir diğer açıklamaya göre böyle bir kişi başkasına ait iki elbise giyinip bu iki elbisenin kendisine ait olduğu izlenimini veren kişiye benzer. Bir diğer açıklamaya göre bu birentari (kamis) giyip de onun yenlerine başka iki yen ekleyen ve böylelikle üzerinde iki entari izlenimi olduğunu veren kimsedir. Hattabi bir başka kanaat naklederek şunları söylemektedir. Burada elbiseden kasıt durum ve izlenen yoldur. Çünkü Araplar elbise ile elbise giyen kimsenin halini kinayeli olarak anlatırlar. Yani böyle bir kimse, olmayan bir şeyi söyleyen yalancıya benzer. Bir başka görüşe göre de burada kastedilen kendisinden yalan şahitlikte bulunması istenen kimsedir. Böylelikle bu kişi iki elbise giyinip süslenir ve görünüşünün güzelliğinden ötürü de şahitliği reddedilmez. Allah en iyi bilendir.

 

Babtaki hadislerin senedine gelince (5548) "bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti... Aişe (radıyallahu anha)'dan rivayete göre ... " deyip hadisi zikretmekte, ondan sonra da

 

(5549) "İbn Numeyr'den, o Abde'den ... o Esma'dan" deyip hadisi zikretmekte, ondan sonra da (5550) "Ebu Bekr b. Ebu Şeybe'den diye ... Hişam'dan bu isnad ile" demektedir.

 

Bu senetler bizim diyarımızdaki bütün nüshalarda bu sıra ile kaydedilmiştir. Fakat İbn Mahan nüshasında (5550 numaralı) İbn Ebu Şeybe ve İshak'ın rivayeti (5548 numaralı) İbn Numeyr'in Veki'den yaptığı rivayetten hemen sonra ve (5549 numaralı) İbn Numeyr'in yalnızca Abde'den yaptığı rivayetten önce kaydedilmiştir.

 

Hafızlar ise İbn Mahan'ın nüshasındaki bu şeklin hatalı olduğunu ittifak ile kabul etmişlerdir. Abdulgani b. Said ise bu çirkin bir hatadır demiş ve şunları eklemiştir: Hişam'ın babasından, onun Aişe {r.anha)'dan diye hadis rivayeti ancak Müslim'in İbn Numeyr'den rivayeti ile Ma'mer b. Raşid’den diye yoluyla bilinmektedir.

 

Darakutni de el-İlel adlı kitabında şunları söylemektedir: Hişam'ın babasından, onun Aişe {r.anha)'dan diye rivayetini bu şekilde ancak Ma'mer ile Mübarek b. Fedale rivayet etmektedir. Onlardan başkaları ise bunu Fatıma'dan, o Esma’dan diye rivayet etmektedir ki sahih olan budur. (Darakutni devamla) der ki: Müslim'in Hişam'ın babasından o Aişe'den diye hadis tahric etmesi ise sahih olamaz. Doğrusu Abde ve Veki' ile başkalarının rivayet ettikleri şekilde Hişam'dan, o Fatıma'dan, o Esma’DAN şeklindeki rivayettir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1/1- EBU'L-KASIM DİYE KÜNYELENMENİN NEHYEDİLDİĞİ VE MÜSTEHAP OLAN İSİMLERİN BEYANI BABI