SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

28/27- DEVE BOYNUNDA (YAY) KİRİŞİ GERDANLIĞI TAKMANIN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

5515-105/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e Abdullah b. Ebu Bekir’DEN rivayetini okudum. O Abbad b. Temim’DEN rivayet ettiğine göre Ebu Beşir b. el-Ensari kendisine şunu haber verdi: O seferlerinden birisinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idi. Derken RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir elçi gönderdi -Abdullah b. Ebu Bekr dedi ki: Zannederim o: Bu arada insanlar gece vakti dinlendikleri yerlerinde idi, dedi (RasuluIlah Sallallahu aleyhi ve Sellem'in emri ile elçi şunları söylemişti):

"Hiçbir devenin boynunda koparılmadık (yay) kirişinden bir gerdanlık -yahut: bir gerdanlık- kesinlikle kalmasın."

Malik dedi ki: Zannederim bu (yasak) nazar değmesi dolayısı ile idi.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 3005; Ebu Davud, 2552

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Hiçbir devenin boynunda ... kalmasın" Malik dedi ki: Zannederim bu nazar değmesinden dolayı idi." Rivayet bütün nüshalarda: "(Yay) kirişinden bir gerdanlık yahut bir gerdanlık" şeklindedir. Buradaki ikinci "gerdanlık" anlamındaki lafız birincisine atfedilerek o da merfudur. Yani ravi acaba (yay) kirişinden bir gerdanlık mı dedi yoksa sadece "gerdanlık" deyip onu yay kirişi ile kayıtlamadan mı söylediğinde şüphe etmiştir.

 

Malik'in: Zannederim bu nazar değmesinden dolayı idi" sözü ise şu demektir: Yani her halde bu yasak böyle bir işi nazarın zararını kaldırmak maksadı ile yapan kimseye ait özel bir yasaktır demek olur.

 

Bunu başka bir maksatla, süs ya da bir başka amaçla yapan kimsenin ise bu yaptığında bir sakınca yoktur. Kadı Iyaz dedi ki: Malik'in mezhebinden Zahir olan (güçlü kanaat) şudur ki yasak sadece yay kirişi ile alakalıdır. Diğer gerdanlıklar hakkında sözkonusu değildir. Esasen insanlar deve ve onun dışında insan ve diğer canlılara nazar değer korkusu ile istiaze duaları içermeyen gerdanlıklar takmanın hükmü hususunda ihtilaf etmişlerdir. Aralarından kimileri buna ihtiyaç duyulmadan önce men ederken kendisine isabet eden nazarın ve benzeri şeylerin zararını önlemek için ihtiyaç duyulması halinde de caiz görmüştür. Kimileri ise ihtiyaç duymadan önce de duyduktan sonra da caiz kabul etmiştir. Tıpkı hastalanmadan önce açıkça tedavi olmanın caiz oluşu gibidir. Kadı Iyaz'ın açıklamaları bunlardır.

Ebu Ubeyd dedi ki: Araplar nazar değmesin diye yay kirişlerini develere gerdanlık olarak takarlardı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara kirişlerin hiçbir şeyi geri çevirmediğini bildirmek üzere bunları kaldırmalarını emir buyurdu.

 

Muhammed b. el-Hasen ve başkaları dedi ki: Bu, siz develerin boyunlarını sıkıp boğmasın diye yay kirişleri ile onlara gerdanlık yapmayın demektir.

 

En-Nadr da şöyle demektedir: Sizler cahiliye döneminde size verilen kayıtların intikamını istemeyin demektir. Bu te'vil zayıf ve fasit bir te'vildir. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

29/28- HAYVANIN YÜZÜNE VURMANIN VE YÜZÜNÜ DAĞLAMANIN YASAK OLDUĞU BABI