SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

27/26- YOLCULUKTA KÖPEK VE ÇAN'IN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

5512-103/1- Bize Ebu Kamil Fudayl b. Huseyn el-Cahderi de tahdis etti, bize Bişr -yani b. Mufaddal- tahdis etti, bize Suheyl, babasından tahdis etti, o Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aralarında köpeğin ve çanın da bulunduğu yol arkadaşlarına melekler arkadaşlık etmez" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

5513- .. ./2- Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Cerir tahdis etti. (H.) Bize Kuteybe de tahdis etti, bize Abdulaziz -yani ed-Deraverdi- tahdis etti, ikisi Suheyl’DEN bu isnad ile rivayet etti.

 

Diğer tahric: Züher b. Harb'in rivayetini Yalnız Müslim rivayet etmiştir; Kuteybe'nin hadisini Tırmizi, 1703

 

 

 

5514-104/3- Bize Yahya b. Eyyub, Kuteybe ve İbn Hucr tahdis edip dedi ki: Bize İsmail-İbn Cafer'i kast ediyorlar- el-Ala’DAN tahdis etti, o babasından, o Ebu Hureyre (radıyallahu anh)’DAN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çan şey tan ın bizmarlandır. (zumalandır)" buyurdu.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (5512) "Melekler aralarında köpeğin de çanın da bulunduğu yol arkadaşlarına arkadaşlık etmezler" bir başka rivayette (5514) "çan şey tan ın mizmarlandır" buyurulmaktadır.

 

"nufka: yol arkadaşları" re harfi ötreli ve kesreli (rifka) da söylenir. Ceras ise re harfi fethalı söylenir, bilinen bir şeydir. (Çan ve zil) Cumhur da bunu bu şekilde zaptetmiştir. Kadı Iyaz bunun çoğunluğun rivayeti olduğunu nakletmekte ve şunları söylemektedir: Biz bunu Ebu Bahr’DAN re harfi sakin olarak zaptettik. Bu ise sesin adı olur. Sakin olarak (cerz)in asıl anlamı gizli sestir.

 

Hadisin fıkhına gelince, bu hadiste yolculuklarda beraberinde köpek ve çan (zil) bulundurmanın mekruh olduğu ve meleklerin bunlardan birisinin bulunduğu yol arkadaşlarına arkadaşlık etmediği anlaşılmaktadır. Meleklerden kasıt ise hafaza melekleri olmayıp rahmet ve mağfiret dilemekle görevli meleklerdir. Az önce buna dair açıklama geçtiği gibi meleklerin içinde köpek bulunan bir evden uzak durmasındaki hikmet de açıklanmış idi. Çana (zile) gelince, bunun sebebinin meleklerin hristiyanların çanlarına benzemesinden ötürü ondan nefret etmeleri olduğu yahut da bunun asılmaları yasak olan şeylerden olduğu da söylenmiştir. Sebebinin seslerinin hoş olmayışı olduğu da söylenmiştir. Bunu şeytanın zurnalarıdır" rivayeti de desteklemektedir.

 

Zil (ve çan}'ın mekruh oluşu ile ilgili zikrettiğimiz bu mutlak hüküm, bizim Malik'in ve diğerlerinin kabul ettikleri bir görüştür. Ama buradaki kerahat tenzihi kerahattir. Şam alimlerinin mütekaddimunlarından bir topluluk ise mekruh olan küçük çan (zil) değil büyük çan dır demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

28/27- DEVE BOYNUNDA (YAY) KİRİŞİ GERDANLIĞI TAKMANIN MEKRUH OLDUĞU BABI