SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

25/24- BOYAMA HUSUSUNDA YAHUDİLERE MUHALEFET HAKKINDA BİR BAB

 

5477-80/1- Bize Yahya b. Yahya, Ebu Bekr b. Ebu Şeybe, Amr en-Nakid ve Zuheyr b. Harb -lafız Yahya'ya ait olmak üzere- tahdis etti. Yahya, bize Süfyan b. Uyeyne, Zühri'den haber verdi derken diğerleri tahdis etti dedi. O Ebu Seleme ve Süleyman b. Yesar'dan, onlar Ebu Hureyre’DEN rivayet ettiklerine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz Yahudilerle hristiyanlar (ağaran saçlarını) boyamazlar. Siz de onlara muhalefet edin." buyurdu.

 

 

Diğer tahric: Buhari, 5899; Ebu Davud, 4203; Nesai, 5087, 5256; İbn Mace, 3621

 

AÇIKLAMA:          (5476) "Mekke'nin fethedildiği günü Ebu Kuhafe (radıyallahu anh) getirildi. .. Bunu bir şeyle değiştirin, siyahtan da uzak durun buyurdu." Bir rivayette (5477): "Şüphesiz Yahudilerle hristiyanlar boyamazlar siz de onlaramuhalefet edin" buyurulmaktadır.

 

Segame hakkında Ebu Ubeyd: O çiçeği ve yemişi beyaz bir bitkidir. Saçın ağaran beyazlığı ona benzetilmiştir derken İbnu'l- Arabi: Tuz gibi beyazlaşan bir ağaçtır demektedir.

 

Kaf harfi ötreli "Ebu Kuhafe"nin adı Osman olup Ebu Bekr es-Sıddik'in babasıdır, Mekke'nin fethedildiği günü Müslüman olmuştur.

 

(Boyamak anlamındaki mastarın fiili) sabaga, yasbuğu ve yusbiğu olmak üzere muzaride ye harfi fethalı ve ötreli olarak söylenebilir.

 

Bizim (Şafii) mezhebimize göre erkeğin ve kadının ağaran saçlarının sarıya ya da kırmızıya boyanması müstehaptır. Daha sahih olan görüşe göre siyaha boyanması haramdır. Tenzihen mekruh olduğu da söylenmiş olmakla birlikte tercih olunan kanaat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: siyahtan kaçının" buyruğu dolayısı ile haram olduğudur. Bizim mezhebimiz bu olmakla birlikte Kadı lyaz şunları söylemektedir: Ashab ve tabiinden selef boyama ve boyama türü hakkında ihtilaf etmişlerdir. Bazıları boyamayı terketmenin daha faziletli olduğunu söylemiş ve bu hususta ağaran saçı değiştirmeyi yasaklamak hususunda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir hadis de rivayet etmişlerdir. Çünkü o ağaran saçlarının rengini değiştirmemiştir. Bu (görüş) Ömer, Ali ve Ebu Bekir’DEN ve daha başkalarından (radıyallahu anhum) rivayet edilmiştir. Diğer başkaları da boyamanın daha faziletli olduğunu söylemişlerdir. Ashab-ı kiramdan, tabiinden ve onlardan sonra gelenlerden bir topluluk da Müslim ve başkalarının zikrettiği hadisler sebebi ile (ağaran saçlarını) boyamışlardır. Diğer taraftan bu kanaatte olanların çoğunluğu sarı renge boyardı. İbn Ömer, Ebu Hureyre ve başkaları bunlar arasındadır. Bu Ali’DEN de rivayet edilmiştir. Aralarından bir topluluk da kına ve keten denilen bitki ile boyarken bazıları da zaferan ile boyamışlardır. Bir topluluk ise siyaha boyamışlardır. Bu da Osman, Ali (radıyallahu anh)'ın oğulları, Hasan ve Hüseyin, Ukbe b. Amir, İbn Sirin, Ebu Burde ve başkalarından rivayet edilmiştir.

 

Kadı lyaz dedi ki: Taberani dedi ki: Doğrusu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ağaran saçların rengini değiştirmeye ve bunu yasaklamaya dair rivayetlerin hepsinin sahih olduklarıdır. Aralarında da bir çelişki yoktur. Bunun yerine saçların rengini değiştirme emri ağaran saçları Ebu Kuhafe gibi olanlar hakkında, yasaklayıcı buyruklar ise yalnızca saçlarına ak düşmüş kimseler hakkındadır. İşte selefin bu ikisini yapmakta farklı tutumları ise bu husustaki hallerinin farklılığına göredir. Bununla birlikte bu husustaki emir de yasak da icma ile vücub ifade etmek için değildir. Bundan ötürü onların kimi diğerine bu husustaki farklı tutumuna tepki göstermemiştir. Bunlar hakkında bir türün nesh edici öbür türünün nesh edilmiş olduğunu söylemek de caiz değildir.

 

Kadı lyaz dedi ki: Başkaları da şöyle demiştir: Bu (buyruklar) iki duruma göredir. Bir kimse. eğer (ağaran saçların) boyandığı yahut boyanmadığının adet olduğu bir yerde bulunuyorsa onun adetin dışına çıkması bir şöhrettir ve mekruhtur. İkincisine göre ise ağaran saçların temizliğinin farklılığına göre farklılık gösterir. Yani kimin ağaran saçı eğer temiz ve boyanmış halden daha güzel ise boyamamak daha uygundur. Kimin ağaran saçı göze hoş gelmiyorsa boyamak daha uygundur. Kadı Iyaz'ın naklettiği görüşler bunlardır. Ama daha sahih ve sünnete daha uygun olan mezhebimizin az önce kaydettiğimiz görüşüdür. Allah en iyi bilendir .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

26/25- CANLI SURETİ YAPMANIN HARAM KILINMASI İLE YERE YAYMAK VE BENZERİ BİR YOLLA HOR GÖRÜLMEYEN ÜZERİNDE SURET BULUNAN ŞEYLERİ EDİNMENİN HARAM KILINMASI, MELEKLERİN DE -A.S.- İÇİNDE SURET VE KÖPEK BULUNAN BİR EVE GİRMEDİKLERİ BABI