SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

20/19- HER TARAFINI SARIP SARMALAMANIN VE BİR ELBİSE İÇİNDE AYAKLARINI DİKİP OTURMANIN NEHYEDİLDİĞİ BABI

 

5466-7011- Bize Kuteybe b. Said de Malik b. Enes'den kendisine Ebu'zZubeyr’DEN diye okunan rivayetler arasında tahdis etti. O Cabir’DEN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın sol eli ile yemesini yahut bir ayakkabı teki ile yürümesini her tarafını sarıp sarmalamasını ve fercini açık bırakarak bir elbise içerisinde ayaklarını dikerek oturmasını yasakladı. 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

5467-71/2- Bize Ahmed b. Yunus tahdis etti, bize Zuheyr tahdis etti, bize Ebu'z-Zubeyr, Cabir'den tahdis etti. (H.) Bize Yahya b. Yahya da tahdis etti, bize Ebu Hayseme, Ebu'z-Zubeyr'den tahdis etti, o Cabir'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden birinizin ayakkabı bağı kopacak olursa -yahut kimin ayakkabı bağı koparsa- bağını düzeltinceye kadar bir ayakkabı teki ile yürümesin. Bir tek mest ile de yürümesin. Sol eli ile yemesin. Tek bir elbise ile ayaklarını dikip oturmasın ve her tarafını sarıp sarmalayarak bir elbiseye bürünmesin" buyurdu -yahut onu buyururken dinledim-.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 4137

 

AÇIKLAMA:          (5466) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın sol eli ile yemek yemesini yahut. .. nehy etti." Sol elle yemek yemek ile ilgili açıklama babında geçti. yine bundan önceki babta da bir ayakkabı teki ile yürümenin hükmü de geçti.

 

Her tarafını sanlıp sarmalamanın "iştimalüssamma" anlamına gelince, Asmai dedi ki: Bu bir kimsenin bir elbiseye vücudunun tamamını sarıp sarmalayacak şekilde hiçbir yanı görülmemek üzere ve içinden elini çıkartacak bir taraf dahi kalmayacak şekilde bürünmesidir. Bu dil bilginlerinin çoğunluğunun söylediğidir. İbn Kuteybe de buna sama (sağır) deniliş sebebi bütün menfezlerini kapatmasıdır. Tıpkı herhangi bir yarık ve bir çatlağı bulunmayan sağır kaya gibi olmasıdır.

 

Ebu Ubeyd dedi ki: Fukaha ise bir kimsenin üzerinde başka bir elbise olmaksızın o elbiseye büründükten sonra onu iki yanından birisinden kaldırıp omuzlarının biri üzerine atmasıdır derler. İlim adamları der ki: Dil bilginlerinin açıklamasına göre sözü edilen şekilde elbiseye bürünmek mekruhtur. Çünkü bazı haşerat ve benzeri şeyleri def etmek ya da başka bir iş yapmak istediği halde bu ona zor gelir, ya da imkansız olur. Bundan dolayı zarar görebilir. Fukahanın açıklamasına göre ise sözü geçen şekilde elbiseye bürünmek, avretin bir kısmı açılacak olursa haramdır, değilse mekruhtur.

 

Ayaklarını dikip oturmaya (ihtima) gelince, bu da bir kimsenin kaba etleri üzerine oturup bacaklarını dikmesi halidir. Bu arada da bacaklarının üzerini bir örtü ya da benzeri bir şeyle yahut eli ile örter. Bu şekildeki oturuşa ha harfi ötreli (hubbe) ve kesreli (hibbe) denilir. Bu şekilde otUruş Arapların meclislerindeki bir adeti idi. Eğer bu oturuş halinde avretinden bir şey açılacak olursa haramdır, Allah en iyi bilendir .

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

21/20- SIRT ÜSTÜ YATMANIN VE BİR BACAĞI DİĞERİNİN ÜZERİNE ATMANIN MEN EDİLDİĞİ HAKKINDA