SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

19/18- AYAKKABIYI ÖNCE SAĞ AYAĞA GİYMENİN, ÖNCE SOLDAN ÇIKARMANIN MÜSTEHAP OLDUĞU VE AYAKKABI TEKİ İLE YÜRÜMENİN MEKRUH OLDUĞU BABI

 

5462-67/1- Bize Abdurrahman b. Sellam el-Cumahi tahdis etti, bize Rabi b. Müslim, Muhammed -yani b. Ziyad-dan tahdis etti, o Ebu Hureyre (r.a.)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz ayakkabı giyinecek olursa sağ ayağı ile başlasın. Çıkaracak olursa sol ayağı ile başlasın. Her ikisini birlikte giyinsin yahut ikisini de birlikte çıkarsın" buyurdu.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

5463-68/2- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'e Ebu'zZinad’dan rivayetini okudum, o A'rec'den, o Ebu Hureyre (radıyallahu anh)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biriniz bir ayakkabı teki ile yürümesin. Her ikisini birlikte giyinsin ya da ikisini birlikte çıkarsın" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 5856; Ebu Davud, 4136; Tirmizi, 1774

 

 

 

5464-69/3- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve Ebu Kureyb -lafız Ebu Kureyb'e ait olmak üzere- dedi ki: bize İbn İdris, P;meş'den tahdis etti, o Ebu Rezin’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Ebu Hureyre yanımıza çıktı. Elini alnına vurdu ve: Dikkat edin. Sizler siz hidayet bulasınız ben de sapıtayım diye benim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yalan uydurduğumu konuşuyorsunuı. Şunu bilin ki şüphesiz ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Birinizin ayakkabı bağı kopacak olursa o ayakkabı tekini düzeltmedikçe (sadece) diğerini giyinmiş olarak yürümesin. "

 

Diğer tahric: Nesai, 5385

 

 

 

5465- .. ./4- Bunu bana Ali b. Hucr es-Sa'di de tahdis etti, bize Ali b. Mushir haber verdi, bize A'meş, Ebu Rezin ve Ebu Salih'den haber verdi, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bu anlamda rivayet etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (5462) "biriniz ayakkabı giyineceği zaman sağdan başlasın ... " diğer rivayette (5463) "sizden biriniz bir ayakkabı teki ile yürümesin ... " diğer rivayette de (5464) "birinizin ayakkabı bağı koptuğu zaman ... " bir rivayette de "bir ayakkabı teki ile yürümesin" buyurulmaktadır.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Her ikisini de giyinsin" (anlamındaki "liyun'ilhuma") lafzında ye harfi ötrelidir.

 

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Yahut her ikisini de çıkarsın" fiili de Müslim'in bütün nüshalarında bu şekildedir. Buhari'nin Sahihi'nde ise çıplak ayakla gezmek anlamındaki "hafa" kökünden gelmek sureti ile "liyahfihima" şeklindedir. Her iki kelime de sahihtir. Buhari'nin rivayeti daha güzeldir.

 

Şish: Ayakkabı bağı kesreli şin ve sakin sin iledir. Bu da ayakkabı bağlarından birisidir. Bu bağdan kasıt ise iki parmak arasına giren yeridir. Bağın ucu ise ayakkabının ön tarafında bulunan deliğe yerleştirilip ayakkabıya bağlı enine yerleştirilen ince kayışa bağlı bulunur. Zimam denilen bu ince kayış ise kendisine şish denilen bu parmak arasına giren bağın düğümlendiği yerdir.

 

Bu hadislerin fıkhi hükümlerine gelince bunlarda üç mesele sözkonusudur:

 

1. İkram, süs ve temizlik ve buna benzer türden olan bütün hususlarda sağdan başlamak müstehaptır. Ayakkabı, mest, terlik, pantolon, elbise giyinmek, başı traş etmek, taramak, bıyıkları kesmek, koltuk albnı yolmak, misvak kullanmak, sürme çekmek, abdest almak, gusletmek, teyemmüm etmek, mescide girmek, heladan çıkmak sadaka ve benzeri güzel verme şekillerinden olan hususları ve güzel şeyleri almak ve buna benzer hususlar.

 

2. Birinci meselede geçenlerin zıddı olan bütün hususlarda da soldan başlamak müstehaptır. Ayakkabı, mest, terlik, pantolon, gömlek çıkarmak, mescitten çıkmak, helaya girmek, istincada bulunmak, istinca taşlarını almak, zekerine dokunmak, sümkürmek, burnundan suyu dışarı çıkarmak, pis şeyleri ve benzerlerini alıp vermek gibi.

 

3. Bir tek ayakkabı, tek bir mest, terlik ve benzeri şeylerin teki ile mazeretsiz olarak yürümek mekruhtur. Delili ise Müslim'in zikrettiği bu hadislerdir. İlim adamları der ki: Bunun sebebi ise insanın hilkatini çirkinleştirmek, ona hoş olmayan bir görüntü vermek ve vakara aykırı oluştur. Çünkü ayakkabı bulunan ayak diğerinden daha yüksek olur. Böylelikle kişinin yürümesi zorlaşır. Bazen tökezlemesine de sebep olabilir.

 

Bu üç meselede sözkonusu olan bu üç adabın müstehap olduğu ve vacip olmadığı icma ile kabul edilmiştir.

 

Bir kimsenin ayakkabı bağı ve benzeri bir bağı kopacak olursa iki tekini de çıkarsın, hadiste açık nas ile belirtildiği gibi diğer tek ile onu düzeltip giyinmedikçe yürümesin.

 

(5464) "Bize İbn İdris, A'meş'den tahdis etti, o Ebu Rezin'den şöyle dediğini rivayet etti ... " İkinci rivayette (5465) "Ali b. Mushir’DEN dedi ki: Bize A'meş, Ebu Rezin'den haber verdi. .. " Müslim'in bütün nüshalarında bu iki isnad bu şekildedir. Kadı Iyaz Ebu Ali el-Gassani’DEN ikinci rivayette şunları söylediğini zikretmektedir: Ebu Mesud ed-Dimeşki dedi ki: Bunu Ebu Rezin ancak Ebu Salih'den, o Ebu Hureyre'den diye rivayet etmektedir." Nitekim Ebu Mesud da Müslim'den diye naklettiği kitabında bunu böylece tahric etmiş ve Ali b. Mushir'in bunu münferiden tek başına bu şekilde kaydettiğini zikretmiştir. Kadı Iyaz'ın söyledikleri bunlardır. Ama bu tutarsız bir istidraktir. Çünkü Ebu Rezin birinci rivayette hadisi Ebu Hureyre’DEN bizzat dinlediğini "Ebu Hureyre yanımıza çıktı. .. " sözleri ile açıkça ifade etmiştir. Ebu Rezin'in adı ise Mesud b. Malik b. el-Esedi el-Kufi idi. Alim bir zattı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

20/19- HER TARAFINI SARIP SARMALAMANIN VE BİR ELBİSE İÇİNDE AYAKLARINI DİKİP OTURMANIN NEHYEDİLDİĞİ BABI