SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

14/13- YÜZÜKLERİN ATILMASI HAKKINDA BİR BAB

 

5450-59/1- Bana Ebu İmran, Muhammed b. Cafer b. Ziyad tahdis etti, bize İbrahim -yani b. Sa'd- İbn Şihflb’DAN haber verdi, o Enes b. Malik’DEN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinde sadece bir gün gümüş bir yüzük gördü. (Enes) dedi ki: İnsanlar da gümüşten yüzükler yap (tır) ıp onları taktılar. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğünü atınca insanlar da yüzüklerini attılar.

 

Diğer tahric: Buhari, 5868 -muaIlak olarak-; Ebu Davud, 4221

 

 

 

5451-60/2- Bana Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti, bize Ravh tahdis etti, bize İbn Cureyc haber verdi, bana Ziyad'ın haber verdiğine göre İbn Şihflb kendisine Enes b. Malik'in şunu haber verdiğini haber verdi: O Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinde yalnız bir gün gümüş bir yüzük gördü. Sonra insanlar gümüşten yüzükler yaptırıp onları takınca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzüğünü attı, insanlar da yüzüklerini attılar. 

 

Diğer tahric: Buhari, 5868

 

 

 

5452- .. ./3- Bize Ukbe b. Mukrem el-Ammi tahdis etti, bize Ebu Asım, İbn Cureyc'den bu isnad ile aynısını tahdis etti.

 

 

AÇIKLAMA:          (5450) "İbn Şihflb, Enes (radıyallahu anh)'dan rivayet ettiğine göre o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinde yalnızca bir gün gümüşten bir yüzük gördü ... onlar da yüzüklerini attılar."

 

Kadı Iyaz dedi ki: Bütün hadis ehli dedi ki: Bu İbn Şihab'ın bir yanılmasıdır. O altın yüzük ile ilgili olan hususu yanılarak gümüş yüzük hakkında nakletmiştir. Halbuki Enes'in İbn Şihab'ın dışındaki yollardan gelen bilinen rivayetleri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in gümüş yüzük edinip onu atmamış olduğudur. O Müslim'in diğer hadislerde zikrettiği üzere altın olan yüzüğü atmıştır. Kimisi de İbn Şihab'ın hadisini te'vil edip bununla diğer rivayetler arasını telif ederek şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altın yüzüğü haram kılmayı murad edince gümüşten bir yüzük edindi. Gümüş yüzük takınca o gün insanlara mübah olduğunu göstermek için gösterdi. Sonra da altın yüzüğü atıp onlara haram olduğunu bildirdi. İnsanlar da altından olan yüzüklerini attılar. Buna göre insanlar da yüzüklerini attı sözü altın gümüşleri attı demek olur. Bu te'vil sahih alandır. Hadiste de bunu engelleyecek bir ifade yoktur.

 

"İnsanlar gümüşten yüzükler yap(tır)ıp onları giyindiler. Sonra o yüzüğünü attı, onlar da yüzüklerini attılar." Bunun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendisi için gümüş bir yüzük yaptırmakta olduğunu öğrendiklerinde onların da kendileri için gümüş yüzük yaptırdıkları ve altın yüzüklerinin de -Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in altın yüzüğünü atıncaya kadar yanında kaldığı gibi- yanlarında kalmış olması ve bundan sonra onun yerine gümüş yüzük edinmiş olmaları ihtimali vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

15/14- TAŞI HABEŞ BONCUĞU GÜMÜŞ YÜZÜK HAKKINDA BİR BAB