SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

11/10- ERKEKLERE ALTIN YÜZÜĞÜN HARAM KILINMASI VE İSLAM'IN İLK DÖNEMLERİNDEKİ MÜBAHLIĞININ NESH EDİLMİŞ OLDUĞU BABI

 

5437-51/1- Bize Ubeydullah b. Muaz tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Şu'be, Katade'den tahdis etti, o en-Nadr b. Enes'den, o Beşir b. Nehik'den, o Ebu Hureyre (radıyallahu anh)'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiğine göre albn yüzüğü nehyetti.

 

Diğer tahric: Buhari, 5864; Nesai, 5288, 5289;

 

 

 

5438- .. ./2- Bunu bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar da tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be bu isnad ile tahdis etti.

 

 

 

5439-52/ ... - İbnu'l- Müsenna hadisinde (Katade'nin) en-Nadr b. Enes'i dinlediği kaydedilmektedir. Bize Muhammed b. Sehl et-Temimi tahdis etti, bize İbn Ebu Meryem tahdis etti, bana Muhammed b. Cafer haber verdi, bana İbrahim b. Ukbe, İbn Abbas'ın azadlısı Kureyb'den haber verdi, o Abdullah b. Abbas'dan rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın elinde albndan bir yüzük görünce onu çıkartıp attı ve: "Sizden biriniz bir kor ateşe yöneliyor da onu eline koyuyor (böylesi olur mu)" buyurdu. Adama Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittikten sonra: Yüzüğünü al, onunla yaradan denilince o:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu atmışken Allah'a yemin ederim ki onu ebediyen almam dedi.

 

-- Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

5440-53/3- Bize Yahya b. Yahya et-Temımı ve Muhammed b. Rumh tahdis edip dedi ki: Bize Leys haber verdi. (H.) Bize Kuteybe de tahdis etti, bize Leys, NMi'den tahdis etti, o Abdullah'tan rivayet ettiğine göre Rasülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) albndan bir yüzük yaptırdı. Onu taktığı vakit taş kısmını avucunun içine alırdı. İnsanlar da aynısını yaptı. Sonra o minbere oturup yüzüğünü çıkardı ve: "Ben bu yüzüğü takıyor ve onun taş kısmını içeriye alıyordum." Buyurup yüzüğünü atlı sonra da: "Allah'a yemin ederim ki onu ebediyen takmayacağım" buyurunca insanlar da yüzüklerini atlılar. Hadisin lafzı Yahya'ya aittir.

 

Diğer tahric: Buhari, 6651; Nesai, 6305

 

 

 

5441- .. ./4- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr tahdis etti. (H.) Bize bunu Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize Yahya b. Said tahdis etti. (H.) Bize İbnu'l- Müsenna da tahdis etti, bize Halid b. Haris tahdis etti. (H.) Bize Sehl b. Osman da tahdis etti, bize Ukbe b. Halid tahdis etti, hepsi Ubeydullah'dan, o NMi'den, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den altın yüzük hakkında bu hadisi rivayet etti. Ukbe b. Halid'in hadisinde: Ve onu sağ eline taktı ibaresini eklemiştir.

 

Diğer tahric: Ebu Bekr b. Ebu Şeybe'nin hadisini Nesai, 5304; Zuheyr b. Harb'ın hadisini, Buhari, 5865; Halid b. el-Haris'in hadisini nesai, 5230

 

 

 

5442- .. ./4- Bunu bana Ahmed b. Abde de tahdis etti, bize Abdulvaris tahdis etti, bize Eyyub tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. İshak el-Müseyyeb de tahdis etti, bize Enes -yani b. İyaz- Musa b. Ukbe'den tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. Abbad da tahdis etti, bize Hatim tahdis etti. (H.) Bize Harun el-Eyl! de tahdis etti, bize İbn Vehb haber verdi, hepsi Usame’den hep birlikte de Nafi'den, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den altın yüzük hakkında Leys'in hadisine yakın olarak hadisi rivayet etti.

 

 

Diğer tahric: Ahmed b. Abde'nin hadisini Yalnız Müslim rivayet etmiştir; Musa b. Ukbe'nin hadisini Tirmizi, 1741; Muhammed b. Abbad ve Harun el-Eyli'nin hadisini de Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Müslümanlar, kadınların altın yüzük kullanmalarının mübah olduğunu icma ile kabul ettikleri gibi erkeklere haram olduğu üzerinde de icma etmişlerdir. Ancak Ebu Bekr, Muhammed b. Ömer b. Muhammed b. Hazm'dan onu mübah gördüğüne dair nakledilen görüş ile bazılarından haram olmayıp mekruh olduğuna dair nakledilen görüş müstesnadır. Bu iki nakil ise batıldır. Bu görüş sahiplerine karşı delil Müslim'in zikrettiği bu hadisler ile birlikte onlardan önceki ilim adamlarının haram kılındığı üzerinde icma etmiş olmalarıdır. Bununla birlikte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in altın ve ipek hakkında: "Şüphesiz bunlar ümmetimin erkeklerine haram kadınlarına helaldir" hadisi de bu hususta bir delildir.

Mezhep alimlerimiz dedi ki: Yüzüğün kaş kısmı altın olduğu taktirde geri kalan kısmı gümüş dahi olsa yine haramdır. Aynı şekilde altın kaplamalı gümüş yüzük de bu şekilde haramdır.

(5437) "Altın yüzüğü yasakladı" yani -önceden geçtiği gibi- erkekler hakkında bunu yasakladı.

 

(5439) "Bir adamın elinde altın bir yüzük gördü. Onu çıkarıp attı." Buradan münkerin gücü yeten kimse tarafından el ile değiştirileceği hükmü anlaşılmaktadır.

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in O yüzüğü adamın elinden çıkardığı zaman söylediği: "Sizden biriniz bir kor ateş alıp 'onu eline koyuyor" buyruğu ise daha önce geçtiği gibi altın yüzüğün yasaklanışının haram kılınması için olduğuna delildir. Bu yüzük sahibi kimsenin onu al dedikleri zaman Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu atmışken ben onu almam demesi ise Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in emrine uymakta yasağından uzak durmakta ne kadar ileri derecede titiz olduğunu ve zayıf te'villerle bu hususta ruhsata yönelmeye gitmediğini göstermektedir. Diğer taraftan bu adamın bu yüzüğü almaması fakir ve fakir olmayanlar arasından dileyen kimsenin onu almasının mübah olduğunu anlatmak içindir. Böyle bir durumda isteyen kimse onu alabilir. Onu aldığı zaman da onda tasarruf etmesi caiz olur. Eğer o yüzüğün sahibi onu almış olsaydı onu almak ve satmak ve başka bir yolla onda tasarruf etmek ona haram olmazdı. Ama kendisi vera ve takva yolunu tercih ederek onu almamış ve ona ihtiyacı bulunan kimselere onu sadaka vermeyi arzu etmiştir. Çünkü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona her bakımdan o yüzükte tasarrufta bulunmayı yasaklamamış sadece ona o yüzüğü takmayı yasaklamıştı. Bunun dışında geri kalan diğer tasarruflar ise mübah kalmaya devam etmişti.

 

(5440) "Onun taşını avucunun içine alırdı." Fes: taş fe harfi fethalı da kesreli de (fıs) diye söylenir. Hatem (yüzük) kelimesi de dört türlü söylenir. Te harfi fethalı ve kesreli (hatim ve hatim ile) hitam ve hatam söyleyişleridir.

 

"Allah'a yemin olsun ebediyen onu takmayacağım buyurdu bunun üzerine insanlar da yüzüklerini attı." Bu da ashabın (radıyallahu anhum) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in emir ve yasaklarına uymakta, onun fiillerine göre hareket etmekte ellerini ne kadar çabuk tuttuklarını beyan etmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

12/11- NEBİ (S.A.V.)'İN, NAKŞI "MUHAMMEDU'R-RESULULLAH" OLAN BİR YÜZÜK TAKMASI VE ONDAN SONRA DA HALİFELERİN ONU TAKMASI BABI