SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

6/5- ELBİSEDE MÜTEVAZI OLMAK, ELBİSE, DÖŞEK VE DİĞER HUSUSLARDA ELBİSENİN KALIN VE UCUZ OLANI İLE YETİNİP KILDAN YAPILMIŞ ELBİSE İLE ÇİZGİLERİ BULUNAN ELBİSEYİ GİYİNMENİN CAİZ OLUŞU BABI

 

5409-34/1- Bize Şeyban b. Ferruh tahdis etti, bize Süleyman b. Muğıre tahdis etti, bize Muhammed, Ebu Burde’DEN şöyle dediğini tahdis etti: Aişe (radıyalUıhu anha)'nın huzuruna girdim. Bize Yemen'de yapılan türden kalınca bir izar ile mülebbede adını verdikleri bir kisa (giyecek) çıkardı. Ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde bu iki elbise bulunduğu halde ruhunun kabzedildiğine yemin etti.

 

Diğer tahric: Buhari, 3108 -buna yakın-, 5818; Ebu Davud, 4036; Tirmizi, 1733; İbn Mace, 3551

 

 

 

5410-35/2- Bana Ali b. Hucr es-Sa'dı, Muhammed b. Hatim ve Yakub b. İbrahim birlikte İbn Uleyye'den tahdis etti. İbn Hucr dedi ki: Bize İsmail, Eyyub'dan tahdis etti, o Humeyd b. Bilal'den, o Ebu Burde'den şöyle dediğini rivayet etti: Aişe bize bir izar ve mülebbed bir kisa çıkardı ve: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhu bu elbiseler içinde iken kabzedildi dedi.

İbn Hatim hadisinde: Kalın bir izar demiştir.

 

 

 

5411- .. ./3- Bana Muhammed b. Rafi'de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bana Ma'mer, Eyyub'dan bu isnad ile aynısını rivayet etti ve: "Kalın bir izar" dedi.

 

 

 

5412-36/4- Bana Süreye b. Yunus da tahdis etti, bize Yahya b. Zekeriya b. Ebu laid de babasından tahdis etti. (H.) Bana İbrahim b. Musa da tahdis etti, bize İbn Ebu Zaide tahdis etti. (H) Bize Ahmed b. Hanbel de tahdis etti, bize Yahya b. Zekeriya tahdis etti, bana babam Mus'ab b. Şeybe'den haber verdi, o Şeybe kızı Safiye'den, o Aişe (radıyallahu anhfı)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Bir sabah Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), üzerinde siyah kıldan murhal denilen bir örtü olduğu halde dışan çıktı. 

 

Diğer tahric: Müslim, 6211; Ebu Davud, 4032; Tirmizi, 2813;

 

 

 

5413-37/5- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Abde b. Süleyman, Hişam b. Urve'den tahdis etti, o babasından, o Aişe (radıyallahu anhfı)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine yaslandığı yastık, içi lif ile doldurulmuş deriden idi.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 2469

 

 

 

5414-38/6- Bana Ali b. Hucr es-Sa'dİ de tahdis etti, bize Ali b. Mushir, Hişam b. Urve'den haber verdi, o babasından, o Aişe'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde uyuduğu döşeği, içi lif dolu deriden idi.

 

Diğer tahric: Tirmizi, 1761

 

 

 

5415- .. ./7- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize İbn Numeyr tahdis etti. (H.) Bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize Ebu Muaviye haber verdi, ikisi Hişam b. Urve'den bu isnad ile rivayet edip her ikisi de: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde yattığı. .. Ebu Muaviye hadisinde de: Üzerinde uyuduğu demiştir.

 

 

Diğer tahric: Ebu Sekr b. Ebu Şeybe'nin hadisini İbn Mace, 4151;

 

AÇIKLAMA:          Bu babta sözkonusu edilen hadisler Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dünyadaki zühdünü (rağbetinin azlığını) dünya metaından lezzetlerinden, arzu ve zevk veren hususlarından, değerli üstün elbise ve benzeri şeylerden ne derece yüz çevirdiği ve bütün bu hususlarda yeterli olacak asgari miktar ile yetindiği ifade edilmektedir. Ayrıca bu babta bu ve diğer hususlarda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e uymak da teşvik edilmektedir.

 

(5409) "Aişe (radıyallahu anha) bize bir izar ve mülebbed denilen bir örtü çıkardı ve ... " İlim adamları der ki: Be harfi ile "mülebbed" yamalı elbise demektir. Orta tarafları adeta yamalı imiş gibi sertleşmiş olan elbiseye denildiği de söylenmiştir.

 

(5412) "Üzerinde siyah kıldan murahhal bir örtü olduğu halde" mim harfi kesreli re harfi sakin olarak "mırt" bazı hallerde yünden bazen kıldan keten ya da ipekten yapılan bir örtü, bir giyecektir. Hattabı de bu belden aşağısı kendisi ile örtülen (izar) bir örtüdür. En-Nadr ise mırt ancak gömlektir ve bunu ancak kadınlar giyer ve sadece yeşil renkli olur. Ancak bu hadis onun bu açıklamasını reddetmektedir.

 

"Murahhal" kelimesi ise re harfi ve ha harfi fethalıdır. Cumhurun rivayet edip sağlam zapt sahiplerinin zaptettikleri doğru şekil budur. Kadı Iyaz ise bazı ravilerin bunu cim harfi ile "mureccel" diye rivayet ettiklerini nakletmektedir ki üzerinde rical (adamlar) sureti olan demektir. Doğrusu ise birincisidir. Bu da üzerinde deve semerlerinin sureti bulunan demektir. Bu gibi suretlerin olmasında ise bir sakınca yoktur. Çünkü haram olan hayvanların (canlıların) suretini yapmaktır. Hattabı: Murahhal ise çizgileri bulunan elbise demektir demiştir.

 

Hadisteki "siyah kıldan" ifadesinde bunun siyah olmakla kayıtlanması kılın bazı hallerde beyaz da olabilmesinden dolayıdır.

 

(5414) "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerinde uyuduğu yatağı. .. " bir rivayette de (5413) "yatak" yerine "visade: yaslık" denilmektedir. Bir nüshada da (sonunda yuvarlak te olmaksızın): "misad" diye kaydedilmiştir.

 

Buradan yatak, yastık edinmenin ve bunlar üzerinde uyumanın bu gibi eşyaları bulundurmanın caiz olduğu, içleri dolu olanlarını kullanmanın da caiz olduğu, bunların deriden yapılmış olanlarını edinmenin de caiz olduğu anlaşılmaktadır. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

7/6- YAYGI EDİNMENİN CAİZ OLDUĞU BABI