SAHİH-İ MÜSLİM

GİYİM VE SÜSLENME

 

3/2- KAŞINTI YAHUT BENZERİ BİR RAHATSIZLIĞI OLAN ERKEK İÇİN İPEK GİYMENİN MÜBAH OLDUĞU

 

5396-24/1- Bize Ebu Kureyb, Muhammed b. el-Ala da tahdis etti, bize Ebu Usame, Said b. Ebu Arube'den tahdis etti, bize Katade'nin tahdis ettiğine göre Enes b. Malik kendilerine şunu haber verdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaşıntıları yahut da bir rahatsızlıkları olduğu için seferde Abdurrahman b. Avf ile Zubeyr b. el-Avvam'a ipek kamis (gömlek) giyinmelerine ruhsat verdi. 

 

Diğer tahric: Buhari, 2919; Ebu Davud, 4056; Nesai, 5325, 5326; İbn Mace, 5392

 

 

 

5397- .. ./2- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Muhammed b. Bişr tahdis etti, bize Said bu isnad ile tahdis etti ama: "seferde" lafzını zikretmedi.

 

 

 

5398-25/3- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Veki', Şube’DEN tahdis etti, o Katade'den, o Enes’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ez-Zubeyr b. el-Avvam ile Abdurrahman b. Avf'a kaşıntıları dolayısı ile ipek giymeye ruhsat verdi -yahut ruhsat verildi- dedi.

 

Diğer tahric: Buhari, 2921, 2922 -muhtasar-, 5839;

 

 

 

5399- .. ./4- Bunu bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar da tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be bu isnad ile aynısını rivayet etti.

 

 

 

5400-26/5- Bana Zuheyr b. Harb da tah di s etti, bize Affan tahdis etti, bize Hemmam tahdis etti, bize Katade'nin tahdis ettiğine göre Enes kendisine şunu haber verdi: Abdurrahman b. Avf ile ez-Zubeyr b. Avvam Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bitten dolayı şikayet ettiler. O da kendilerine -çıktıkları bir gazalarında ipek kamis (gömlek}ler giyinmelerine ruhsat verdi.

 

Diğer tahric: Buhari, 2920; Tirmizi, 1722

 

 

 

AÇIKLAMA:          (5396) Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdurrrahman b. Avf ile ezZubeyr b. el-Avvam'a ... ruhsat verdi" denilmekte iken bir rivayette (5440) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bitten şikayet ettiler ... " denilmektedir.

 

Bu hadis, Şafii ve ona muvafakat edenlerin kaşınbsı olan bir adamın aynı şekilde bitlenmiş olan kimsenin ve benzer durumda bulunanın ipek giymesinin caiz olduğu şeklindeki kanaatlerine açıkça delalet etmektedir. Malik ise caiz değildir demiştir. Fakat bu hadis ona karşı bir delildir.

 

Yine bu hadiste zaruret halinde ipek giyinmenin caiz oluşuna da delil vardır. Ansızın savaşmak durumunda karşı karşıya kalıp da giyecek başka bir şey bulamayan kimsenin durumunda olduğu gibi.

 

Hadisteki (kaşıntı anlamındaki) "hikke" lafzı hı harfi kesreli, kaf harfi şeddelidir. Bundan maksat ise uyuz ya da benzeri rahatsızlıklardır. Diğer taraftan bizim mezhep alimlerimizce sahih kabul edilen ve büyük çoğunluklarının kesinlikle ifade ettikleri kanaat uyuz ve buna benzer sebeplerden ötürü yolculukta (sefer halinde) ipek giyinmek caizdir. Bazı mezhep alimlerimiz ise bunun sefer haline özel olduğunu söylemiş olmakla birlikte bu zayıf bir görüştür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

4/3. ERKEĞE USPUR'A BOYANMIŞ ELBİSEYİ GİYMENİN YASAK OLDUĞU BABI