SAHİH-İ MÜSLİM

İÇECEKLER

 

26/9- KURU HURMA VE BUNA BENZER GIDALARI AİLE HALKI İÇİN SAKLAMA HAKKINDA BİR BAB

 

5304-152/1- Bana Abdullah b. Abdurrahman ed-Darimi tahdis etti, bize Yahya b. Hassan haber verdi, bize Süleyman b. Bilal, Hişam b. Urve'den tahdis etti, o babasından, o Aişe’DEN rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanlarında kuru hurma bulunan bir aile halkı aç kalmaz" buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 3830; Tirmizi, 1815; İbn Mace, 3327;

 

 

 

5305-153/2- Bize Abdullah b. Mesleme b. Ka'neb tahdis etti, bize Yakub b. Muhammed b. Tahla, Ebu Rical, Muhammed b. Abdurrahman'dan tahdis etti, o annesinden o Aişe (r.anha)’dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Aişe! İçinde kuru hurma bulunmayan bir evin halkı açtır. Ey Aişe! İçinde kuru hurma bulunmayan bir ev açtır -yahut halkı aç kalır-" buyurdu ve bunu iki yada üç defa tekrar etti.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (5304) Bu babtaki hadisler: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanlarında kuru hurma bulunan bir aile halkı aç kalmaz." Diğer rivayette (5304) "İçinde kuru hurma bulunmayan bir evin halkı açtır" buyurmaktadır.

 

Bu hadis, kuru hurmanın faziletini ve aile halkı için erzak saklamanın caiz olduğunu ve buna teşvik edildiğini ifade etmektedir.

 

Hadisin senedinde Abdullah b. Mesleme, Yakub b. Muhammed b.

Tahla'dan, o Ebu Rical Muhammed b. Abdurrahman'dan, o annesi Aişe'den diye rivayet etmektedir. Tahla harfi fethalı ha harfi sakin ve sonu med iledir. Ebu Rical ise onun lakabıdır. Çünkü onun on erkek çocuğu vardı. Annesi ise Abdurrahman kızı Amre idi. Bu isnaddaki ravilerin tamamı Medine'lidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

27/10- MEDİNE HURMASININ FAZİLETİ BABI