SAHİH-İ MÜSLİM

İÇECEKLER

 

10- SÜT İÇMENİN CAİZ OLDUĞU BABI

 

5206-90/1- Bize Ubeydullah b. Muaz el-Anberi tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Şu'be, Ebu İshak’DAN tahdis etti. O el-Bera'dan şöyle dediğini rivayet etti. Ebu Bekir es-Sıddik (r.a.) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'den Medine'ye gitmek üzere çıktığımızda bir Çobanın yanından geçtik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susamıştı. Ben de Ona az miktarda süt sağıp onu kendisine getirdim. O da ben razı olana bu kadarı onu doyurdu diyene) kadar içti.

 

Diğer tahric: Buhari, 3615, 3652, 3908, 3917, 2439, 5607; Müslim, 7438

 

 

 

5207-91/2- Bize Muhammed b. el-Müsenna ve İbn Beşşar -lafız İbnu'l-Müsenna'ya ait olmak üzere- tahdis edip dedi ki: Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti, bize Şu'be tahdis edip dedi ki: Ebu İshak el-Hemdani'yi şöyle derken dinledim: el-Bera'yı şöyle derken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'den Medine'ye gelirken Süraka b. Malik b. Cu'şum Onu takip etti. (el-Bera) dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona beddua etti. Atı saplandı. Süraka: Benim için Allah'a dua et, sana zararım olmayacak dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Allah'a dua etti. Sonra Resulullah Sallallahu aleyhi ve Sellem) susadı. Bir koyun çobanının yanından geçtiler. Ebu Bekr es-Sıddik dedi ki: Ben de bir çanak aldım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için o çanağa az miktarda süt sağdım. Onu kendisine getirdim, O da . en razı olana (bu kadarı onu doyurdu diyene) kadar içti.

 

 

 

5208-92/3- Bize Muhammed b. Abbad ve Zuheyr b. Harb -lafız İbn Abbad'a ait olmak üzere- tahdis edip dedi ki: Bize Ebu Safvan tahdis etti, bize Yunus, Zühri'den şöyle dediğini haber verdi. İbnu'l- Müseyyeb dedi ki:

Ebu Hureyre dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra'ya götürüldüğü gece İlya'da iken Ona, biri şarap biri süt olmak üzere iki kase getirildi. O her ikisine de bakbktan sonra sütü aldı. Cebrail (aleyhisselam) Ona: Seni fıtrata ileten Allah'a hamd olsun. Eğer şarabı almış olsaydın ümmetin de azmış olacaktı, dedi.

 

Diğer tahric: Buhari, 4709, 5603; Nesai, 5673;

 

 

 

5209- .. ./4- Bize Seleme b. Şebib de tahdis etti, bize el-Hasen b. A'yen tahdis etti, bize Ma'kil ez-Zühri'den tahdis etti, o Said b. el-Müseyyeb’DEN rivayet ettiğine göre o Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra gecesi yürütüldü deyip hadisi aynen rivayet etmekle birlikte "İlya"yı sözkonusu etmedi.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Bu babta Ebu Bekir es-Sıddik (r.a.)'ın (5206) "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Mekke'den Medine'ye gitmek üzere çıktığımızda ... O da ben razı olana (bu kadarı onu doyurdu diyene) kadar içti" hadisi ile bundan sonraki diğer rivayet (5207) ve Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği hadis ... (5208) yer almaktadır.

 

(5206) Kaf harfi ötreli se harfi sakin ve ondan sonra be harfi olmak üzere "küsbe: az miktardaki bir şey" demektir.

 

"İçti, ben de razı oldum." Yani artık ihtiyacı kadar ve Ona yetecek kadar içtiğini anlayıncaya kadar içti demektir.

 

"Bir çobanın yanından geçtik." Buradaki "bir çoban" anlamındaki kelime (başında be harfi cerri ile birlikte) asıl nüshalarda sonu ye ile olmak üzere "biriH" şeklindedir. Bu ise az görülen bir söyleyiştir. Daha meşhur olan söyleyiş ise (sonuna ye getirmeden "birain" şeklidir). Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sütten sahibi hazır olmamakla birlikte içmesi, onun diğer rivayette zikredildiği gibi Medine ahalisinden bir adamın çobanı oluşundan dolayı idi. Müslim bu diğer rivayeti kitabın sonunda zikretmiş bulunmaktadır. Burada "Medine"den maksat da Mekke'dir. Hadisin bir rivayetinde de:

 

Kureyş'ten bir adama (ait) denilmektedir. Buna birkaç şekilde cevap verilebi.. Birincisi bu adam harbi idi, emanı da yoktu. Bu sebeple onun malını ele geçirmek caizdir.

 

İkincisi bu adamın sevgisine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güveniyor ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendi sütünden içmesinden rahatsız olmuyor olabilirdi.

 

Üçüncüsü belki de onların o zamanki örflerinde herkese bu kadarını müsamaha ile karşılıyorlar ve çobanlarının yanlarından geçip gidenlere içirmelerine izin veriyorlardı. Dördüncüsü ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zaruret halinde (çaresizlikten) ona ihtiyaç duymuştu.

 

(5207) "Süraka b. Malik b. Cu'şum" isminde "Cu'şum" cim harfi ve şin harfleri ötreli aradaki ayn harfi sakindir. Şin harfinin fethalı söyleneceği de (Cu'şem) olarak söylenmiştir. Bunu Cevheri es-Sihah adlı eserinde elFerra’DAN nakletmiştir. Sahih ve meşhur olan ise ötreli okunacağıdır.

 

"Atının ayakları saplandı." Seha fiili yere geçti ve yer onu sıkıp tuttu demektir. Diğer rivayette geçtiği gibi sert bir zeminde bulunuyordu.

 

"Benim için Allah'a dua et. Sana zararı m olmayacak dedi. O da ona dua etti." Bazı nüshalarda "dua et" anlamındaki lafız Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekir (radıyallahu anh)'a hitab olmak üzere tesniye lafzı ile "uduva" diye yazılmış olmakla birlikte bazılarında da tekillafzı ile dua et" anlamında kaydedilmiştir. Her ikisinin anlamı açıktır.

 

"Ona dua etti" ve hadisin tamamını zikretti. Bundan başka bir rivayette geçtiği gibi "o da çekip gitti." Bunda da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in açık bir mucizesi vardır.

 

(5208) "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) isra gecesinde ilyada iken Ona şarap ve sütten olmak üzere iki kase getirildi... Ümmetin azmış olacaktı."

 

"İlya" Beytül Makdisin adıdır. Sonu medlidir. Kasr ile de söylenir. Hemze ile lam arasındaki ye hazfedilerek İlya'da denilir. Açıklaması daha önce geçmiş idi.

 

Bu rivayette taktiri şöyle olan hazfedilmiş ifadeler vardır: Ona iki kase getirildi ve Ona: İkisinden dilediğini seç denildi. Nitekim bu husus Buhari'de açıkça ifade edilmiştir. Müslim de bunu İman Kitabı'nda bu kitabın baş tarafında bu hadisi zikretmiştir: Şanı yüce Allah da Ona sütü seçmesini ilham etti. Çünkü yüce Allah bu ümmeti muvaffakiyete eriştirmek ve Ona lütufla bulunmak istemişti. Hamd ve minnet yalnız Allah'adır.

 

Cebrail (aleyhisselam)'ın: "Fıtrata isabet ettirdin" sözünün anlamı ile ilgili olarak çeşitli görüşler vardır. Aralarından tercih edilen görüş şudur: Şanı yüce Allah, Cebrail'e Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eğer sütü tercih ederse şu olur, şarabı tercih ederse bu olur diye bildirmişti.

 

Burada "fıtrat"tan maksat İslam ve istikamettir. Bütün bunların açıklamalarını fıtrata dair açıklamayı ve sütün seçiliş sebebini kitabın baş taraflarında İman Kitabı'nın İsra ile ilgili babında şerh etmiş bulunmaktayız.

 

"Allah'a hamd olsun" bunda nimetlerin yenilenmesi ve insanın gerçekleşmesini umduğu hususun meydana gelmesi ve meydana gelmesinden korktuğu hususun da uzaklaşması halinde Allah'a hamd edip Elhamdulillah demesinin müstehap olduğu hükmü anlaşılmaktadır.

 

"Ümmetin azmış olurdu." Yani ümmetin doğru yoldan uzaklaşıp sapar ve şerre dalar giderdi. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

11- NEBİZİN İÇİLMESİ VE KABIN ÜSTÜNÜN ÖRTÜLMESİ HAKKINDA BİR BAB