SAHİH-İ MÜSLİM

İÇECEKLER

 

8- HAMR (İÇKİ) İÇEN BİR KİMSENİN -ONDAN TEVBE ETMEYECEK OLURSA- AHİRETTE ONUN O İÇKİDEN MAHRUM EDİLMESİ SURETİ İLE CEZALANDIRILACAĞI BABI

 

5190-76/1- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e Nafi'den rivayetini okudum. O İbn Ömer’DEN rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dünyada içki içen bir kimse ahirette ondan mahrum edilir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 5575; Nesai, 5687;

 

 

 

5191-77/2- Bize Abdullah b. Mesleme b. Ka'neb tahdis etti, bize Malik, Nafi'den tahdis etti, o İbn Ömer’DEN (Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e isnad ederek): "Dünyada içki içip de ondan dolayı tevbe etmeyen bir kimse, ahirette ondan mahrum bırakılır ve ona içirilmez" buyurdu. Malik'e (İbn Ömer) bunu merfu olarak mı rivayet etti dedi. O: Evet dedi.

 

 

 

5192-78/3- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti, bize Abdullah b.

Numeyr tahdis etti. (H.) Bize İbn Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Ubeydullah, Nafi'den tahdis etti, o İbn Ömer’DEN rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dünyada içki içen ahirette onu -tevbe etmesi müstesna- içmeyecektir" buyurdu.

 

Diğer tahric: İbn Mace, 3373

 

 

 

5193- .. ./4- Bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Hişam -yani b. Süleyman el-Mahzumi- İbn Cureyc’DEN tahdis etti, bana Musa b. Ukbe, Nafi'den haber verdi, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Ubeydullah'ın hadisinin aynısını rivayet etti. 

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in (5192) "Dünyada hamrı (içkiyi) içen bir kimse -tevbe etmesi müstesna- ahirette onu içmeyecektir" bir diğer rivayette (5190-5191) ''Ahirette ondan mahrum olacaktır" hadisinin anlamı, cennette -oraya girse dahi- onu içmekten mahrum edileceği anlamındadır. Cennetteki içki (hamr) ise cennet içeceklerinin en değerlisidir. Dünyada içki içmek sureti ile asi olan böyle bir kimse onu içmekten alıkonulacaktır. Denildiğine göre o ona karşı bir arzu duymayı unutacaktır. Çünkü cennette arzu edilen canın çektiği her bir şey vardır. Onu hatırlasa dahi canı onu çekmeyecektir diye de açıklanmıştır. Bu ise onun için kendisi ile onu dünyada içmeyenin birbirinden ayırt edilmesi için ona ait bir farklılık olmak üzere nimetlerinin eksik olacağı anlamına gelir.

 

Bu hadiste tevbenin kebair olan masiyetlere kefaret olduğuna da delil vardır. Bu da icma ile kabul olunmuş bir husustur. Ehl-i sünnet kelamedarı ise tevbenin günahlara kefaret olmasının kat'i mi zanni mi olduğu hususunda ihtilaf etmişlerdir. Zanni olduğu yani tevbenin kefaret olacağının düşünülebileceği) daha güçlüdür. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

9- ŞİDDETLENMEYEN VE SARHOŞLUK VERECEK DURUMA GELMEYEN NEBİZİN MÜBAH OLDUĞU BABI