SAHİH-İ MÜSLİM

İÇECEKLER

 

4- HURMA VE ÜZÜMDEN EDİNİLEN BÜTÜN İÇKİLERE HAMR (ŞARAP) DENİLECEGİNİ BEYAN BABf

 

5113-13/1- Bana Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize İsmail b. İbrahim tahdis etti, bize Haccac b. Ebu Osman haber verdi. Bana Yahya b. Ebu Kesir'in tahdis ettiğine göre Ebu Kesir de kendisine Ebu Hureyre’DEN şöyle dediğini tahdis etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şarap şu iki ağaçtan, hurma ağacı ile üzüm asmasından yapılır" buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 3678; Tirmizi, 1875; Nesai, 5588, 5589; İbn Mace, 3378

 

 

 

5114-14/2- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr de tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Evzai tahdis etti, bize Ebu Kesir tahdis edip dedi ki: Ebu Hureyre'yi şöyle derken dinledim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Şarap şu iki ağaçtan, hurma ağacı ile üzüm asmasından yapılır" buyururken dinledim.

 

 

 

5115-15/3- Bize Zuheyr b. Harb ve Ebu Kureyb de tahdis edip dedi ki:

Bize Veki', Evzai'den, İkrime b. Ammar'dan ve Ukbe b. et-Tev'emi'den tahdis etti. (Onlar) Ebu Kesir'den, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Şarap şu iki ağaçtan üzüm asmasından ve hurma ağacından yapılır" buyurdu. Ebu Kureyb'in bir rivayetinde ise: (Asma ile hurma ağacının sonuna yuvarlak te getirmeksizin) "Üzüm asması ile hurma ağacı" demiştir.

 

 

AÇIKLAMA:          (5113) "Şarap şu iki ağaçtandır: Hurma ağacı ve üzüm asması. " Bir rivayette de (5115) "Üzüm asması ile hurma ağacı" diğer rivayette de (sonunda yuvarlak te getirilmeksizin) "üzüm asması ve hurma ağacından" buyurulmaktadır.

 

Bu hadis, gerek kuru hurmadan gerek taze hurmadan gerek kuru üzümden ve başkalarından edinilen içeceklere hamr denileceğine delildir. Bunlar sarhoşluk verici iseler haramdır. Daha önce geçtiği üzere cumhurun görüşü budur. Bu hadiste dan, bal, arpa ve diğerlerinin nebizlerinin (sularının) hamr özellikleri reddedilmemektedir. Çünkü bu lafızlar hakkında sahih bir takım hadislerde hepsinin hamr ve haram oldukları sabit olmuştur. Bu hadiste de üzüme "kerm" adı verilmiştir. Sahih hadiste de bu adın verilmesi nehyi sabit olmuştur. Buna göre bu kullanımın sözü geçen nehyden önce olduğu şeklinde yorumlanır. Ayrıca bunun caiz olduğunu beyan etmek için kullanmış olma ve bunun yasağının haram kılmak için değil tenzihen mekruhluk olduğunu beyan için olma ihtimali de vardır. Diğer taraftan tarif maksadı ile onlara böyle hitab edilmiş olma ihtimali de bulunmaktadır. Çünkü onların kullanımlarında çoğunlukla bilinen budur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

5- KURU HURMA VE KURU ÜZÜMÜ KARIŞTIRARAK NEBİZ YAPMANIN MEKRUH OLDUĞU BABI