SAHİH-İ MÜSLİM

İMARE

 

27/80- ATLARDA HOŞLANILMAYAN NİTELİKLER BABI

 

4833-101/1- Bize Yahya b. Yahya, Ebu Bekr b. Ebu Şeybe, Zuheyr b.

Harb ve Ebu Kureyb de tahdis etti. Yahya, bize Veki' Süfyan’DAN haber verdi derken diğerleri tahdis etti dedi. Süfyan Sehl b. Abdurrahman'dan, o Ebu Zür'a'dan, o Ebu Hureyre'den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}, atların üç ayağında beyazlık olanlarını sevmezdi.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2547; Tirmizi, 1698; Nesai, 3569; İbn Mace, 2790;

 

 

 

4834-102/2- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr de tahdis etti.

Bize babam tahdis etti. (H.) Bana Abdurrahman b. Bişr de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, hepsi Süfyan’DAN bu isnad ile aynısını rivayet etti. Abdurrezzak hadisinde şunu ekledi: Şikal (üç ayağında beyazlık) atın sağ arka ayağında ve sol ön ayağında yahut da sağ ön ayağında ve sol arka ayağında beyazlık bulunmasıdır.

 

 

 

4835- .. ./3- Bize Muhammed b. Beşşar tahdis etti. Bize Muhammed -yani b. Cafer- tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bana Vehb b. Cerir tahdis etti, hepsi Şu'be'den o Abdullah b. Yezid en-Nehai'den, o Ebu Zür'a'dan, o Ebu Hureyre'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den Veki'nin hadisi ile aynen rivayet etti. Vehb'in rivayetinde de: Abdullah b. Yezid'den denilmekte ve Nehai'yi zikretmemektedir.

 

 

Diğer tahric: Nesai, 3568;

 

AÇIKLAMA:          (4833) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), atlardan üç ayağında beyazlık olanları sevmezdi."İkind rivayette (4834) üç ayağında beyazlık demek olan "Şikal"i sağ arka ayağı ile sol ön ayağında yahut da sağ ön ayağı ile sol arka ayağında beyazlık bulunması diye açıklamaktadır. Bu açıklama ise bu kelimenin açıklaması hakkındaki görüşlerden birisidir. Ebu Ubeyd, dil ve garibul hadis alimlerinin çoğunluğu şunları söylemektedir: şikal, alın üç ayağında beyazlık olması, birisinde de olmaması halidir. Bu da alın bir ayağını hafif kaldırarak üç ayağı üzerinde durmasına benzetilerek bu isim verilmiştir. Ebu Ubeyd dedi ki: Şikal, bazen üç ayağında beyazlık bulunmayıp bir tek ayağının beyaz olması şeklinde de olabilir. Sade olan ya da beyazlığı bulunan ise ancak arka ayaklardan biri olur. İbn Dureyd ise: ŞiMI, ön ve arka ayaklarında bir tarafta olanların beyaz olmasıdır. Eğer bunlar sağ ve sol şeklinde çapraz olursa buna çaprazlama şikal adı verilir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Ebu Ömer ve el-Mutarriz dedi ki: ŞiMI, sağ arka ayak ile sağ ön ayağın beyaz olması demektir. Sol arka ayak ile sol ön ayağın beyaz olması demek olduğu söylendiği gibi ön ayakların beyaz olmasıdır diye arka ayakların beyaz olmasıdır ve arka ayaklarla bir ön ayağın beyaz olmasıdır diye de açıklanmıştır. Ön ayakların beyaz olması ve tek bir arka ayağın beyaz olmasıdır diye de söylenmiştir.

 

İlim adamları der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ondan hoşlanmayışının sebebi köstekliymiş gibi durmasından dolayıdır. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu türden atı denemiş ve onun pek asil olmadığını görmemiş olma ihtimali vardır diye de açıklanmışlır. Kimi ilim adamı da şöyle demiştir: Eğer atın ayaklarındaki beyazlık bu şekilde olmakla birlikte alnında da beyazlık varsa köstekli oluşun benzer hali ortadan kalkmış olacağından kerahat da ortadan kalkar demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

28/1- CİHADIN VE ALLAH YOLUNDA (SAVAŞA) ÇIKMANIN FAZİLETİ BABI