SAHİH-İ MÜSLİM

İMARE

 

24/77- MUSHAF İLE BİRLİKTE KAFİRLERİN TOPRAKLARINA -ELLERİNE GEÇECEĞİNDEN KORKULMASI HALİNDE YOLCULUK YAPMANIN YASAK OLUŞU BABI

 

4816-9211- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki: Malik'den Nafi'den rivayetini okudum. O Abdullah b, Ömer'den şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), düşman yurduna Kur'an ile yolculuk yapılmasını yasakladı.

 

Diğer tahric: Buhari, 2990; Ebu Davud, 2610; İbn Mace, 2879;

 

 

 

4817-93/2- Bize Kuteybe de tahdis etti, bize Leys tahdis etti. (H.) Bize İbn Rumh da tahdis etti, bize Leys, Nafi'den haber verdi, o Abdullah b. Ömer'den o Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den rivayet ettiğine göre düşman topraklarına Kur'an-ı Kerim ile yolculuk yapılmasını -düşmanın onu ellerine geçirmeleri korkusu ile- yasaklardı.

 

Diğer tahric: İbn Mace, 2880

 

 

 

4818-94/3- Bize Ebu Rabi' el-Atekı ve Ebu Kamil de tahdis edip dedi ki: Bize Hammad, Eyyub’dan tahdis etti, o Nafi'den, o İbn Ömer’den şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kur'an ile yolculuk yapmayın. Çünkü ben düşmanın onu ellerine geçirmeyeceklerinden emin değilim" buyurdu.

 

Eyyub dedi ki: Nitekim düşman onu ele geçirdi ve onu ileri sürerek sizinle tartışb.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

 

4819- .. ./4- Bana Zuheyr b. Harb tahdis etti, bize İsmail -yani b. Uleyyetahdis etti. (H.) Bize İbn Ebu Ömer de tahdis etti, bize Süfyan es-Sekafi tahdis etti, hepsi Eyyub'dan rivayet etti. (H.) Bize İbn Rafi de tahdis etti, bize İbn Ebu Fudeyk tahdis etti, bize Dahhak -yani b. Osman- haber verdi, hepsi Nafi'den, o İbn Ömer'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye rivayet etti.

 

İbn Uleyye ile Sekafi'nin hadisi rivayetlerinde: "Şüphesiz ben ... korkarım" buyurmuş, Süfyan'ın ve Dahhak b. Osman'ın hadisi rivayetlerinde: "Düşmanın onu ele geçirmesi korkusu ile" demişlerdir.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (4817) "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kur'an-ı Kerim ile düşman topraklarına yolculuk yapılmasını yasakladı" diğer rivayette (4819) "Düşmanın eline geçer korkusu ile" öteki rivayette (4818) "ben onun düşmanın eline geçmeyeceğinden emin değilim" buyurulmaktadır. Hadiste mushaf ile birlikte kafirlerin topraklarına yolculuk yapılmasının yasaklandığı hükmü yer almaktadır. Buna sebep de yine hadis-i şerifte sözkonusu edilen illettir. Bu illet, düşmanın eline geçmesi ve ona gerekli saygıyı göstermeyip saygınlığını çiğnemeleri korkusudur. Eğer onlara karşı zafer kazanmış müslüman askerler arasında bulunması sureti ile böyle bir illetten yana. emin olunursa, o durumda böyle bir illetin varlığı sözkonusu olmayacağından mekruh olması da sözkonusu değildir, yasak da değildir. Sahih olan görüş budur. Ebu Hanife, Buhari ve başkaları böyle demişlerdir. Malik ile mezhep alimlerimizden bir topluluk kayıtsız ve şartsız yasak olduğunu söylemişlerdir. İbn Munzir de Ebu Hanife’DEN kayıtsız ve şartsız olarak caiz olduğunu söylediğini rivayet etmiş olmakla birlikte, ondan gelen sahih kanaat az önce zikredilen görüştür.

 

Hadis-i şerifte sözkonusu edilen bu illet, bizzat Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sözünün bir kısmıdır. Maliki mezhebine mensup bazı kimseler bu hus!lsta hataya düşerek bunun İmam Malik'in sözü olduğunu ileri sürmüşlerdir.

 

İlim adamları kafirlere içinde bir ya da birkaç ayetin bulunduğu bir mektubun yazılmasının caiz olduğunu ittifakla kabul etmişlerdir. Bu hususta delil ise Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hirakl (Herakliyus)a gönderdiği mektuptur. Kadı Iyaz dedi ki, Malik ve başkaları kafirler ile üzerinde şanı yüce Allah'ın adı ve zikri bulunan dirhem ve dinarlarla alışveriş yapmayı mekruh görmüşlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

25/78- ATLARI YARIŞTIRMAK VE ONLARA İDMAN (ANTRENMAN) YAPTIRMAK BABI