SAHİH-İ MÜSLİM

İMARE

 

23/76- BÜLUĞA ERME YAŞININ BEYANI BABI

 

4814-9i/ı- Bize Muhammed b. Abdullah b. Numeyr tahdis etti ... Nafi' İbn Ömer’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Uhud gününde savaş sırasında ben on dört yaşında iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni iyice gözden geçirdi. Savaşa katılmama izin vermedi. Hendek günü ise ben on beş yaşında iken yine beni iyice gözden geçirdi, savaşa girmeme izin verdi.

 

Nafi' dedi ki: Halife olduğu sırada Ömer b. Abdulaziz'in yanına gittiğimde ona bu hadisi naklettim. Bunun üzerine o: Şüphesiz ki bu, küçük ile büyük arasındaki sınırdır dedi ve valilerine on beş yaşında olanlara aylık bağlamalarını yazdı ve: Bundan küçük olanları da çocuklar arasında değerlendirin dedi.

 

Diğer tahric: İbn Mace, 2543

 

 

 

4815- .. ./2- Bunu bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti. Bize Abdullah b. İdris ve Abdurrahim b. Süleyman tahdis etti. (H.) Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti, bize Abdulvehhab -yani es-Sekan- tahdis etti, hepsi Ubeydullah'tan bu isnad ile hadisi rivayet etti ancak bunların hadisi rivayetlerinde: Ben on dört yaşında olduğum için beni küçük gördü denilmektedir.

 

 

Diğer tahric: Ebu Bekr b. Ebu Şeybe'nin Abdullah b. İdris'den rivayet ettiği hadisi Ebu Davud, 4407; Ebu Bekr b. Ebu Şeybe'nin Abdurrahim b. Süleyman'dan hadisi rivayetini de yalnız Müslim rivayet etmiştir; Muhammed b. el-Müsenna'nın hadisini yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          Kişinin savaşçılar arasına kablacağı ve hakkında savaş ve diğer hükümlerde erkekler ile ilgili hükmün geçerli olacağı yaşa büluğ yaşı denilir.

 

"İbn Ömer'den rivayete göre Uhud günü ... savaşa kablmasına izin verdi." Bu, büluğun sınınnın on beş yaş olduğuna delildir. Şafii, Evzai, İbn Vehb, Ahmed ve başkalarının görüşü budur. Derler ki: On beş yaşını tamamlamakla erkek çocuk fiilen ihtilam olmasa dahi mükellef olur ve ibadetin vücubu ve buna benzer diğer hükümler onun hakkında sözkonusu olur. Ganimetten adamın payını hak eder. Harb ehlinden ise öldürülebilir.

 

Bu hadiste, hendek gazasının hicretin dördüncü yılında olduğuna delil bulunmaktadır. Sahih olan budur. Siyer ve tarih bilginlerinden bir topluluk ise hicretin beşinci yılında olduğunu söylemişlerdir. Ancak bu hadis, bu kanaati reddetmektedir. Çünkü hepsinin ittifak ettiklerine göre Uhud hicretin üçüncü yılında olmuştur. Bu durumda Hendek de dördüncü yılda olmuş olur. Çünkü bu hadiste Hendek savaşını Uhud’DAN bir sene sonra diye tespit etmiştir.

Hadisteki: "Bana müsaade etmedi ve müsaade etti" tabirlerinden kastedilen ise onu savaşan erkeklerin hükmüne sahip bir erkek olarak değerlendirdi demektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

24/77- MUSHAF İLE BİRLİKTE KAFİRLERİN TOPRAKLARINA -ELLERİNE GEÇECEĞİNDEN KORKULMASI HALİNDE YOLCULUK YAPMANIN YASAK OLUŞU BABI