SAHİH-İ MÜSLİM

CİHAD

 

52 - باب فضل الرمي والحث عليه، ودم من علمه ثم نسيه

52/25- OK ATMANIN FAZİLETİ, OK ATMANIN TEŞVİK EDİLMESİ, OK ATMAYI ÖGRENDİKTEN SONRA ONU UNUTANIN YERİLDİĞİ BABI

 

167 - (1917) حدثنا هارون بن معروف. أخبرنا ابن وهب. أخبرني عمرو بن الحارث عن أبي علي، ثمامة بن شفي؛ أنه سمع عقبة بن عامر يقول : سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم، وهو على المنبر، يقول (وأعدوا لهم ما استطعتم من قوة. ألا أن القوة الرمي. ألا أن القوة الرمي. ألا أن القوة الرمي(.

[ش (وأعدوا لهم ما استطعتم..) قوله صلى الله عليه وسلم في تفسير قوله تعالى: وأعدوا لهم ما استطعتم من قوة - ألا أن القوة الرمي. قالها ثلاثا. هذا تصريح بتفسيرها: ورد لما يحكيه المفسرون من الأقوال سوى هذا. وفيه، وفي الأحاديث بعده، فضيلة الرمي والمناضلة والاعتناء بذلك، بنية الجهاد في سبيل الله تعالى. وكذلك المثاقفة وسائر أنواع استعمال السلاح. وكذا المسابقة بالخيل وغيرها. والمراد بهذا كله التمرن على القتال والتدرب والتحذق فيه ورياضة الأعضاء بذلك].

 

4923-167/1- Bize Harun b. Maruf tahdis etti. .. Ukbe b. Amir dedi ki: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i minber üzerinde iken "onlara gücünüz yettiği kadar güç hazırlayın" (Enfal, 60) buyruğunu okuyarak: "Şunu bilin ki güç atmaktır. Şunu bilin ki muhakkak güç atmaktır. Tekrar şunu bilin ki güç muhakkak atmaktır" buyururken dinledim.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2514; İbn Mace, 2813;

 

 

168 - (1918) وحدثنا هارون بن معروف. حدثنا ابن وهب. أخبرني عمرو بن الحارث عن أبي علي، عن عقبة بن عامر. قال:

 سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول (ستفتح عليكم أرضون. ويكفيكم الله. فلا يعجز أحدكم أن يلهو بأسهمه(.

 

4924-168/2- Bize Harun b. Maruf da tahdis etti, bize İbn Vehb tahdis etti, bana Amr b. el-Haris, Ebu Ali’DEN haber verdi, o Ukbe b. Amir’DEN şöyle dediğini rivayet etti: ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Size çeşitli yerleri fethetmek nasip olacaktır. Allah da size kafi gelecektir. Bu sebeple sizden biriniz akları ile vakit geçirmekten acze düşmesin" buyururken dinledim.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

(1918) - وحدثناه داود بن رشيد. حدثنا الوليد عن بكر بن مضر، عن عمرو بن الحارث، عن أبي علي الهمذاني. قال: سمعت عقبة بن عامر عن النبي صلى الله عليه وسلم. بمثله.

 

4925- .. ./3- Bunu bize Davud b. Ruşeyd de tahdis etti ... Ebu Ali elHemdanı dedi ki: Ukbe b. Amir'i Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den diye aynısını rivayet ederken dinledim.

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

 

169 - (1919) حدثنا محمد بن رمح بن المهاجر. أخبرنا الليث عن الحارث بن يعقوب، عن عبدالرحمن بن شماسة؛ أن فقيما اللخمي قال لعقبة بن عامر:

 تختلف بين هذين الغرضين، وأنت كبير يشق عليك. قال عقبة: لولا كلام سمعته من رسول الله صلى الله عليه وسلم، لم أعاينه. قال الحارث: فقلت لابن شماسة: وما ذاك؟ قال: إنه قال (من علم الرمي ثم تركه، فليس منا، أو قد عصى(.

 

4926-169/4- Bize Muhammed b. Rumh el-Muhacir tahdis etti ... Abdurrahman b. Şemase'den rivayete göre Fukayn el-Lahmi, Ukbe b. Amir'e dedi ki: Sen bu iki hedef arasında gidip geliyorsun. Halbuki sen yaşlı bir adamsın. Bu iş sana ağır gelir deyince Ukbe: Eğer Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den dinlemiş olduğum bir söz olmasaydı ben bu zorluğa katlanmazdım dedi. Haris dedi ki: Bunun üzerine ben de İbn Şumase'ye: O işittiği nedir diye sordum. O dedi ki: Allah Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim ok atmayı öğrendikten sonra onu terk ederse bizden değildir -yahut isyan etmiştir-" buyurdu.

 

 

Yalnız Müslim rivayet etmiştir

 

AÇIKLAMA:          (4923) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: Yüce Allah'ın: "Onlar için gücünüz yettiği kadar güç hazırlayın" (Enfal, 60) buyruğunun tefsiri ile ilgili olarak "Haberiniz olsun şüphesiz güç ok atmaktır" buyruğunu üç defa tekrarlaması ayetin tefsiri hususunda açık bir ifadedir. Aynı zamanda müfessirlerin bunun dışında naklettikleri çeşitli görüşleri de reddetmektedir.

Gerek bu hadiste gerek bundan sonraki diğer hadislerde ok atmanın, ok atma yarışı yapmanın ve yüce Allah yolunda cihad niyeti ile buna gereken itinayı göstermenin fazileti sözkonusu edilmektedir. Aynı şekilde karşılıklı kahramanlık gösterileri ve diğer silah kullanma türleri yine at yarışları ve buna benzer -ilgili babında geçtiği üzere- diğer hususlarda bu şekildedir. Bütün bunlardan kasıt ise savaş için gerekli eğitimi yapmak, bu alanda maharet kazanmak ve bu hususta vücud azalarını eğitmektir.

 

(4924) "Size bir takım arazileri fethetmek nasip olacaktır. Allah da size kafi gelecektir ... " Hadisteki "aradul" re harfi meşhur görüşe göre fethalıdır. Cevheri şaz bir söyleyiş olarak sakin söyleyişi "ardun" şeklinde de nakletmiştir. Hadisin anlamı ise ok atmaya teşvikte bulunmaktır.

 

"İbn Şumase" şin harfi ötreli de fethalı "İbn Şemase" şeklinde söylenir. (4926) "Ok atmayı öğrendikten sonra onu terk eden bizden değildir -yahut asi olmuştur-" bu, öğrendikten sonra ok atmayı unutmak oldukça büyük ve ağır bir tehdittir. Onu mazeretsiz olarak terk eden kişi için ağır derecede bir mekruhtur. "Bizden değildir" ile ilgili gerekli açıklama daha önce İman Kitabı'nda geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

53/26. RESULULLAH (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'İN "ÜMMETİMDEN BİR TAİFE, HAK ÜZERE MUZAFFER KALMAYA DEVAM EDECEKTİR. ONLARA MUHALEFET EDENLERİN ONLARA ZARARI OLMAYACAKTIR" BUYRUĞU BABI