SAHİH-İ MÜSLİM

CİHAD

 

38/11- ALLAH YOLUNDA GAZİYE BİNEK VE BAŞKA HUSUSLARLA YARDIMCI OLMANIN VE ONUN YERİNE AİLESİNE HAYIRLI BİR ŞEKİLDE BAKMANIN FAZİLETİ BABI

 

4876-133/1- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe, Ebu Kureyb ve İbn Ebu Ömer -lafız Ebu Kureyb'e ait olmak üzere- de tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Muaviye, A'meş'den tahdis etti, o Ebu Amr eş-Şeybani'den, o Ebu Mesud elEnsari’DEN şöyle dediğini rivayet etti: Bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Benim bineğim telef oldu, bana binek ver dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanımda (binek) yok" buyurdu. Bir adam: Ey Allah'ın Rasulü! Ben ona binek verecek kimseyi gösterebilirim dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir hayrı gösteren kimseye onu yapanın ecrinin aynısı verilir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 5129; Tirmizi, 2671

 

 

 

4877- .. ./2- Bunu bize İshak b. İbrahim de tahdis etti, bize İsa b. Yunus

haber verdi. (H.) Bana Bişr b. Halid de tahdis etti, bize Muhammed b. Cafer, Şu'be'den haber verdi. (H.) Bana Muhammed Muhammed b. Rafi'de tahdis etti, bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Süfyan haber verdi, hepsi A'meş'den bu isnad ile rivayet etti.

 

 

AÇIKLAMA:          Hadisteki "bineğim telef oldu" anlamındaki "ubdia bi" lafzında hemze ötrelidir. Bazı nüshalarda ise hemzesiz "buddia bi" diye kaydedilmiştir. Kadı Iyaz Müslim'in ravilerinin çoğunluğundan bu şekilde nakletmiş ve doğrusu birincisidir, dilde bilinen de odur demiştir. Ebu Davud ve diğerleri de bunu hemze ile rivayet etmişlerdir. Bineğim olan hayvanım telef oldu demektir.

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bir hayrı gösterene onu yapanın ecrinin aynısı vardır." Burada hayra delalet edip onu göstermenin, ona dikkat çekmenin hayn yapana yardımcı olmanın fazileti, ilmi öğretme ve ibadet olan görevleri öğretmenin fazileti de anlaşılmaktadır. Özellikle de onun gereğince amel edecek ibadet eden ve diğer kimseler için bu böyledir. O ameli işleyenin ecrinin aynısından maksat ise o işi yapana bir sevap verildiği gibi o iş sebebi ile de onu gösterene de sevap verilir. Bununla birlikte her ikisinin sevap miktarının da aynı olması gerekmez.

 

 

 

 

4878-134/3- (H.) Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe de tahdis etti. Bize Affan tahdis etti, bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Sabit, Enes b. Malik'den tahdis etti. (H.) Bana Ebu Bekr b. Nafi' -lafız ona ait olmak üzere- de tahdis etti, bize Behz tahdis etti, bize Hammad b. Seleme tahdis etti, bize Sabit, Enes b. Malik’DEN tahdis ettiğine göre Eslem'l-ilerden bir genç:

Ey Allah'ın Rasulü! Ben gazaya çıkmak istiyorum, benimle birlikte de techizat namına bir şey de yok dedi. Allah Rasulü: "Filanın yanına git. Çünkü o teçhizatını hazırlamış sonra hastalanmıştı" buyurdu. Genç o adamın yanına giderek: Rasillullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sana selamı var ve: Hazırladığın techizatını bana ver dedi. Adam: Fılan kadın, hazırladığım techizatı buna ver ve sakın ondan herhangi bir şeyalıkoyma. Çünkü ondan herhangi bir şey saklayacak olursan onda sana bereket verilmez dedi. 

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2780

 

AÇIKLAMA:          "Eslem'l-ilerden bir genç ... " hadisinden şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Hayra delaletin faziletli olduğu

2. Bir kimse bir hayır cihetinde bir şeyleri harcamayı niyet edip de o cihette onu harcamaya irrikan bulamayacak olursa, başka herhangi bir hayır cihetine onu harcaması müstehaptır. Ancak böyle bir şeyi adakta bulunmak sureti ile üstlenmedikçe yapmak zorurıda değildir.

 

 

 

 

4879-135/4- Bize Said b. Mansur ve Ebu't-Tahir de tahdis etti, Ebu'tTahir bize İbn Vehb haber verdi derken Said bize Abdullah b. Vehb tahdis etti dedi. Bana Amr b. el-Haris, Bukeyr b. el-Eşec’DEN haber verdi, o Busr b. Said'den, o Zeyd b. Halid el-Cuheni'den, o Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den: ''Allah yolunda bir gaziyi donatan gaza etmiş demektir. Onun aile halkı hakkında onun yerine hayırlı bir hale! olan da gaza etmiş demektir" buyurdu.

 

Diğer tahric: Buhari, 2843; Ebu Davud, 2509; Tırmizi, 1628, 1631; Nesai, 3180, 3181;

 

 

 

4880-136/5- Bize Ebu Rabi' ez-Zehrani tahdis etti, bize Yezid -yani b. Zurey' tahdis etti, bize Huseyn el-Muallim tahdis etti, bize Yahya b. Ebu Kesir, Ebu Seleme b. Abdurrahman'dan tahdis etti, o Busr b. Said'den, o Zeyd b. Halid el-Cuhen!'den şöyle dediğini rivayet etti: Allah'ın Nebi'si (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir gaziyi donatan bir kişi gaza etmiş demektir. Bir gazinin ailesine hale! olan bir kimsede gaza etmiş demektir" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          Rasıilullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bir gaziyi donatan ... " hadisi yani gaza sebebi ile onun için bir ecir gerçekleşmiş olur. Bu ecir de azı ile çoğu ile farketmeksizin bütün cihad ile elde edilir. Aynı şekilde cihad eden kimsenin ailesine hayırlı bir şekilde halef olan hakkında da sözkonusudur. Bu da onun ailesinin bir takım ihtiyaçlarını görmek, onların masraflarını (nafakalarını) karşılamak yahut işlerinde onlara yardımcı olmak sureti ile olur. Bunun azlık ve çokluğuna göre de sevap farklılık gösterir.

 

Bu hadiste, müslümanların faydasına olan bir işi yapan ya da onlar için önemli olan bir işi yerine getiren kimselere iyilikte bulunmak teşvik edilmektedir.

 

 

 

 

4881-137/6- Bize Zuheyr b. Harb da tahdis etti, bize İsmail b. Uleyye, Ali b. el-Mübarek’DEN tahdis etti, bize Yahya b. Ebu Kesir tahdis etti, bana el-Mehri'nin azadlısı Ebu Said, Ebu Said el-Hudri'den tahdis ettiğine göre ResuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyl’DEN olan Lahyanoğulları üzerine bir birlik gönderdi ve: "Her iki adamdan birisi gazaya çıksın, ecir ise ikisi arasında (eşit)dir." buyurdu.

 

Diğer tahric: Ebu Davud, 2510;

 

 

 

4882- .. ./7- Bunu bana İshak b. Mansur da tahdis etti ... Bana el-Mehri'nin azadlısı Ebu Said tahdis etti, bana Ebu Said el-Hudri'nin tahdis ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir birlik gönderdi deyip hadisi bu manada rivayet etti. 

 

 

 

 

4883- .. ./8- Bana İshak b. Mansur da tahdis etti, bize Ubeydullah -yani b. Musa- Şeyban'dan haber verdi, o Yahya'dan bu isnad ile aynısını rivayet etti.

 

 

 

4884-138/9- Bize Said b. Mansur da tahdis etti. .. el-Mehri'nin azadlısı Vezid b. Ebu Said babasından, o Ebu Said el-Hudr'i'den rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Lahyanoğullarına bir birlik göndererek: "Her iki adamdan bir adam çıksın" buyurdu. Sonra da oturana: "Hanginiz çıkanın ailesi ve malı hususunda hayırlı bir halef olursa, ona çıkanın ecrinin yarısının misli verilir" buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:          (4881) "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyl'den Lahyanoğullarına bir birlik gönderdi..." Lahyanoğulları lam harfi kesreli (lihyan şeklinde) ve fethalı olarak {lahyan şeklinde} söylenir. Kesreli söyleyiş daha meşhurdur. İlim adamları Lahyan oğullarının o zaman kafir olduklarını ittifakla kabul etmişlerdir. Bundan dolayı Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara gaza etmek üzere bir birlik göndermişti. Bu gönderdiği birliğe de her bir kabileden sayılarının yarısı kadar kişi çıksın, işte "her iki adamdan biri çıksın" buyruğunda kastedilen budur. Ecrin ikisi arasında olmasına gelince, bu da kalan kimsenin gazaya çıkan kimseye az önce açıkladığımız gibi ve hadisin geri kalan kısmının da açıkça ifade ettiği şekilde ailesi hususunda ona hayırlı bir halef olması halinde sözkonusudur.

 

Bu hadisin isnadında "el-Mehri'nin azadlısı Ebu Said" bulunmaktadır.

 

Adı ise Salim b. Abdullah, Ebu Abdullah en-Nasri el-Medeni olup, Şeddad b. Hadi'nin azadlısıdır. Malik b. Evs b. El-Enesanın azadlısı olduğu söylendiği gibi Devs'in azadlısı olduğu da söylenir. Ona Salimu, sebelat denilir. Onun da adı Salim el-Burd olup o da Nasrilerin azadlısı olan Salim'dir. Onunadı ise Şeddad'ın azadlısı Ebu Abdullah'dır. Salim Ebu Abdullah el-Medini'nin kendisidir. O daMalik b. Evs'in azadlısı Salim, o ise Mehrilerin azadlısı Salim'dir. Kendisi de Devslilerin azadlısı Salimdir. Aynı zamanda o Salim Ebu Abdullah ed-Devsi'dir. Bu Salim'in bu hususta isimleri kendisine benzeyen daha başka kişiler vardır. Bu da bir kimsenin her bir kişinin ayn birisLile tanımladığı çeşitli isimleri, sıfat ve tanımlamalarının bulunması sureti ile olur. Hafız Abdulgani b. Said el-Mısrl de bu hususta güzel bir kitap telif ettiği gibi bu hususta başkaları da eser tasnif etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

39/12- MÜCAHİDLERİN HANIMLARININ HURMETİ OLDUKLARI VE O KADINLAR HUSUSUNDA MÜCAHİDLERE HAİNLİK EDENİN GÜNAHI BABI